NESREĆNA SUDBINA MLADE SAMRE: Bila je ikona džihadista, a onda su je brutalno ubili
Foto: Interpol

Zavedena pogrešnom ideologijom

NESREĆNA SUDBINA MLADE SAMRE: Bila je ikona džihadista, a onda su je brutalno ubili

Austrija -
Samra Kešinović (17) postala je propagandno oružje terorista Islamske države a kada su je iskoristili, džihadisti su je brutalno ubili jer je želela da ode.

Njena porodica iz BiH stigla je u Beč za vreme rata i tamo ostala, ali tinejdžerka nije bila zadovoljna životom pa je odlučila da ode u Siriju gde je, prema nepotvrđenim informacijama, brutalno ubijena nakon neuspelog pokušaja bekstva.

Veruje se da je mrtva, ali službene potvrde nema, prenosi portal thelocal.at.Još uvek nepotvrđene informacije kažu da je Samra pretučena do smrti kad je pokušala da pobegne iz kuće u sirijskom gradu Raki.

Samra Kešinović i Sabina Selimović (15) su pre godinu i po dana pobegle od kuće kako bi se pridružile ISIL-ovcima u Siriji. Roditeljima su ostavile oproštajna pisma.Nakon toga su ih teroristi koristili za propagandu, objavljujući na internetu fotografije devojčica s kalašnjikovom u rukama. Osim tih fotografija, pouzdanih informacija o tome šta se sa njima događalo u Siriji nema.

Sabina i Samra, Foto Interpol
Sabina i Samra, Foto Interpol

Mediji su nekoliko puta objavili da su se javile roditeljima i da žele da se vrate kući, što su njihovi roditelji demantovali.

Da je Samra Kešinović pretučena nasmrt prilikom pokušaja bekstva, austrijskim tabloidima Kronen Cajtungu i Ostereihu ispričala je žena iz Tunisa koja je prošle godine takođe pobegla u Siriju. Međutim, ona je uspela da se vrati. Tvrdi da je živela u Raki, u istoj kući sa Samrom i Sabinom.O tome šta se tačno sa devojčicama dogodilo nakon što su pobegle od kuće, samo se nagađa. Lani je jedan od izraelskih eksperata koji radi za UN rekao da je jedna od devojaka nestala, a druga ubijena.

Ubijena jer je opravljala zube muškarcu

Žene u Raki ne smeju da nose smeđe čizme. Sve na njima mora biti crno, od glave do pete.

- Moraš biti potpuno pokrivena, bolje je da ti ne vide ni oči - ispričala je novinarima doktorka koja je uspela da pobegne.

Studije medicine završila je u Damasku i nakon toga se vratila kući u Raku koja je postala ISIL-ov glavni grad.- U sedam dana okupacije sve se promenilo, odeća, cipele, sve. Ako si se drznuo da se obučeš drugačije, išibali bi te - ispričala je Raheb.

Kaže da je videla muškarca koji je bio bičevan zato što nije zatvorio svoj dućan u vreme molitve. Puno je žena kamenovano do smrti. Nakon toga su njihova obezglavljena tela ostavili na putu da šire strah među stanovništvom.Na početku su se ljudi još suprotstavljali, ali onda su shvatili da se svaka neposlušnost plaća glavom. Svaki otpor je slomljen.

- Prema pravilima, ženama je dopušteno da pokazuju svoje oči i dlanove, ali oni u bolnici nisu voleli da vide ni moje oči - ispričala je Raheb. Da bi izbegla maltretiranje, potpuno je prekrila glavu.Ne treba ni spominjati da je smela da pomaže samo ženama, nije smela uzimati muške pacijente, pa ni dečake. U avgustu je jedna stomatološkinja ostala bez glave jer je popravljala zube muškarcu u al-Majadinu, gradu na granici sa Irakom.

U Raki su se javne egzekucije izvršavale na Rajskom trgu. Tamo gde su se nekad igrala deca, sad se izvršavaju javne kazne, bičevanja i odrubljivanja glava. Dosta je da vas vide kako ste zapalili cigaretu da biste bili kažnjeni.

Austrijska policija je krajem prošle godine razbila mrežu radikala u Beču, Linzu i Grazu, uhvativši, između ostalih, osobe koje se sumnjiče da su Samru i Sabinu uputile u Siriju.Pre mesec dana sud u Gracu proglasio je krivim 18-godišnju Bosanku i 16-godišnju Čečenku zbog toga što su se u decembru prošle godine uputile u Siriju kako bi se udale za teroriste.Dve devojke upoznale su se na internetu. Šesnaestogodišnjakinja se zaista i udala za ISIL-ovca iz Tunisa preko interneta, tokom onlajn svadbene svečanosti. Obe su do Sirije krenule vozom, piše portal thelocal.at.Porodica čečenske devojke alarmirala je policiju kad su nestale pa ih je policija zaustavila na granici Mađarske i Srbije. Nakon toga su vraćene u Austriju. Osuđene su na po 12 i 14 meseci uslovne kazne, ali se još uvek mogu žaliti.

U septembru je na 12 meseci uslovno osuđena 20-godišnja čečenska devojka iz Graca. I njena je porodica došla u Austriju pobegavši od rata. Ona je tada imala četiri godine. Krajem 2013. se radikalizovala, a početkom 2014. preko interneta je upoznala Nemca koji je nekoliko godina ranije prešao u islam.Dogovorili su se da će zajedno otići u Siriju i tamo se venčati. U martu je avionom stigla u Istanbul, a odatle u Gaziantep gde je planirala da uzme taksi za Siriju. Međutim, uhapsila je turska policija.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track