PANIKA U AUSTRIJI: Kancerogeni otrov nađen u mleku!
Foto: Shutterstock

ZATROVANO 35 FARMI U KORUŠKOJ

PANIKA U AUSTRIJI: Kancerogeni otrov nađen u mleku!

Austrija -
Četristo puta veća koncentracija opasnog otrova heksahlorbencol (HCB) otkrivena u mleku na imanjima koruških poljoprivrednika

BEČ - U mleku i stočnoj hrani hrani na poljoprivrednim imanjima u Gerčictal-u, u austrijskoj pokrajini Koruška, otkriven je otrov heksahlorbencol (HCB), čije prisustvo je prekoračilo dozvoljene granice za 400 odsto. Ova materija je kancerogena i štetna po za životnu okolinu, međutim vlasti tvrde da kontaminirano mleko nije dospelo do potrošača.

Ovo je juče potvrdio koruški ministar poljoprivrede Kristijan Benger (Christian Benger, ÖVP), koji je rekao da je kontaminirano možda i 35 farmi, sa ukupno nekoliko stotina krava. Benger nije hteo da komentariše (još) nepotvrđene sumnje da je otrov ispustilo jedno preduzeće u dolini Geršic koje radi sa hemikalijama.

Rolf Holub (Zeleni), pokrajinski ministar zadužen za zaštitu životne okoline, kaže da će se tek za dve nedelje kada budu urađene sve analize, znati odakle je otrov stigao. Holub dodaje da su preduzeli mere da se heksahlorbenzol eventualno dodatno ne stvara. Poljoprivrednicima je odmah zabranjeno da pale svoj otpad. Kontaminirano mleko, kao i hrana za stoku je uništeno i više stotine krava je zaklano, a ako se u mesu pronađe nedozvoljena količina HCB-a neće biti pušteno u prodaju, tvrde nadležne vlasti.

Holubu je izjavio da su vlasti još u aprilu znali za prisustvo heksahlorbenzola u Gerčictalu. Tada je nemački koncern Reve (Rewe), koji ima svoje velike lance prodavnica u Austriji (Billa, Merkur, Penny, Bipa, Adeg), otkrio da neki proizvodi kupljeni od seljaka imali povećane vrednosti heksahlorbenzola. Kod dva poljoprivrednika, dozvoljene granice ovog otrova bile neznatno uvećane zbog čega se nije dizala panika.

Međutim, sredinom ovog septembra se najednom otkrilo da je još više farmi kontaminirano ovom kancerogenom materijom. Iako u prehrambenim proizvodima nisu utvrđene vrednosti iznad dozvoljenih, oni nisu pušteni u prodaju. Sada je problem zahvatio Korušku, a odgovorni još ne znaju šta je izvor kontaminacije.

Predsednik Poljoprivredne komore Koruške Johan Mesler ističe da mora postojati neko ko je prouzrokovao ovaj problem u regionu. Vlasti, iako ne žele da se izjašnjavaju o uzroku, tragaju za izvorom otrova.

HCB izaziva rak i neplodnost kod muškaraca!

HCB je kancerogeni otrov koji je sporazumom iz Stokholma 2001. zabranjen za korišćenje kao fungicid za pšenicu, u sredstavima za zaštitu drva, u lepku, kao i u proizvodnji PVC-a.Ovaj otrov može da nastane i kao nuzproizvod hemijskih procesa. Ukoliko HCB, preko ishrane dospe u ljudski organizam, može kod akutne koncentracije izazvati mučninu, a kod dužeg prisustva u oranizmu može dovesti i do raka, kao i izazvati druge ozbiljne bolesti. Takođe, HCB zbog svog delovanja na hormone može smanjiti plodnost kod muškaraca. HCB se gotovo ne razgrađuje u ljudskom telu i ostaje u masnom tkivu, a može biti prenet i na novorođenčad prilikom dojenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track