OPASNA IGRAČKA: Dete skoro oslepelo igrajući se laserskim pokazivačem!
Foto: ALAMY

Lekari upozoravaju

OPASNA IGRAČKA: Dete skoro oslepelo igrajući se laserskim pokazivačem!

Austrija -
Dečaku (12) su trajno oštećenje oba oka posle efekta odbijanja svetlosti dok se igrao sa llaserskim pokazivačem saopštila je austrijska klinka u Klagenfurtu

BEČ - Jedno dvaneastogodišnje dete zadobilo je teške povrede oka igrajući se sa laserskim pokazivačem kupljenim preko interneta, objavila je austrijska bolnica gde je dete lečeno.

Ova zdravstvena ustanova odmah je izdala upozorenje na opasnost koja preti od takvih uređaja. Mali pacijent je pretrpeo gubitak vida od 60 odsto na oba oka posle efekta odbijanja svetlosti dok se igrao sa ogledalom, navodi se u saopštenju austrijske klinke u Klagenfurtu.

Laserski pokazivač kineske proizvodnje kupljen preko velikog internet prodajnog sajta, označen je kao da je kategorije dva, što je u principu dozvoljen nivo jačine u Evropskoj uniji ali koji "može da izazove ozbiljna oštećenja mrežnjače za manje od 0,25 sekundi", navela je bolnica.

"Mrežnjača je trajno oštećena. Ne postoji terapija za tu vrstu povreda", navodi se u saopštenju.

U praksi ona se manifestuje kao da pred očima stalno vidite veliku crnu mrlju. Laserski pokazivači, omiljeni među adolescentima, klasiraju se u četiri kategorije prema svojoj jačini, odnosno opasnosti. Samo prve dve kategorije dozvoljene su za prodaju javnosti unutar EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track