RAZBIJENA NARKO MAFIJA U AUSTRIJI: Srbin naoružavao bandu!

KOKAINOM SNABDEVALI CEO SVET

RAZBIJENA NARKO MAFIJA U AUSTRIJI: Srbin naoružavao bandu!

Austrija -
U operaciji Primavera uhapšeno je 30 lica među kojima je i jedan Srbin, osumnjičenih za šverc 38 kilograma kokaina u Austriji i prodaju 50 kilograma kokaina širom sveta

BEČ - Austrijska policija razbila je lanac trgovaca narkoticima, koji su iz Austrije organizovali trgovinu kokainom širom sveta, a među njima je bio, kako je saopšteno, i jedan državljanin Srbije.

U operaciji Primavera , kako je saopšteno, uhapšeno je 30 lica osumnjičenih za šverc 38 kilograma kokaina u Austriji. Takođe policija uhapšene tereti za prodaju 50 kilograma kokaina širom sveta, sve do Australije.Februra 2011.godine policija je u Gracu, tokom intervencije u javnim kućama, naišla na jednog 45-ogodišnjaka iz ovog grada koji je dilovao kokain. Tokom istrage ušlo se u trag jednom 47-ogodišnjem Bečljiji i 66-ogodišnjaku iz Graca, koji su imali kontakt sa Austrijancem koji decenijama živi na Kostariki.

Radi se o licu koje je, nakon krivičnog dela počinjenog u Austriji, pobeglo u Južnu Ameriku, gde je živeo od trgovine narkoticima, prenela je policija. On je, iz Kostarike, snabedavao trgovce u Austriji, a za transport je bio zadužen 47-ogodišnji Bečlija, koji je organizovao letove narko-kurira između Kostarike, Brazila, Čilea i Evrope.

Organizator mreže kurira pao je pre dve i po godine prilikom povratka u Austriju, a policija je tada u njegovom vozilu pronašla 2,2 kilograma kokaina. Posle ovog hapšenjem policija je sve više ulazila u trag organizovanom švercu kokaina. Letovi narko-kurira finansirani su pretežno od strane ugostitelja i vlasnika javnih kuća.

Od januara do maja prošle godine policija je uhapsila 26 lica u Beču, među kojima je i jedan Srbin, koji je bandu snabdevao oružjem. Prema rečima Alojza Eberharta iz policije u Gracu Srbin je označen kao veoma opasan kriminalac. Kada je policija upala u njegov stan u Beču po čitavoj kući rasporedio oružje, kako bi u slučaju opasnosti u svakom trenutku mogao da ga uzme u ruke i puca, objasnio je Eberhart i dodao da je uhapšeni Srbin imao i četiri lažna identiteta.

"Droga je prenošena tako što su je sakrivali u prtljagu i na telu", saopštio je preneo jer istražitelj Andreas Frihauh na konferenciji za štampu u Gracu.

Od 30 osumnjičenih u međuvremenu više osoba je osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne.Njima je dokazana kupovina i prodaja 88 kilograma kokaina. Državni tužilac Hansjerg Baher rekao je da je ova akcija protiv narko-bande bila primer savršene međunarodne saradnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track