Vladimir Putin i Ban Ki-mun sutra u Moskvi razgovaraju u Ukrajini
Foto: Reuters

Diplomatska ofanziva

Vladimir Putin i Ban Ki-mun sutra u Moskvi razgovaraju u Ukrajini

Planeta -
Poseta generalnog sekretara UN je deo diplomatskih napora da se sve strane ohrabre da na miran način prevaziđu sadašnju krizu

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun posetiće sutra i u petak Moskvu i Kijev, u pokušaju da doprinese pronalaženju mirnog rešenja za krizu koja je izbila između Rusije i Ukrajine oko Krima, najavile su UN.

Ban će večeras krenuti iz Njujorka za Moskvu, gde će sutra razgovarati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, šefom diplomatije Sergejem Lavrovim i drugim ruskim zvaničnicima, rekao je portparol UN Stefan Dižarik. Generalni sekretar UN će u petak boraviti u Kijevu, gde se se sastati s privremenim privremenim ukrajinskim predsednikom Oleksandrom Turčinovim i premijerom Arsenijem Jacenjukom, dodao je Dižarik.

Banova poseta Rusiji i Ukrajini, prema njegovim rečima, spada u deo diplomatskih napora da se sve strane ohrabre da na miran način prevaziđu sadašnju krizu, prenele su agencije. Generalni sekretar UN u više navrata je pozivao sve strane da izbegavaju "nepromišljene akcije" i pojačaju napore da se kriza reši u skladu s principima Povelje UN o poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstva.

Generalna skupština UN će sutra, na zahtev Kijeva, održati plenarnu sednicu posvećenu ukrajinskoj krizi. Putin je u utorak potpisao nacrt zakona o pripajanju Krima Rusiji, pošto je formalno obavestio ruski parlament o zahtevu Krima za ujedinjenje sa Rusijom.

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track