Sin Čedinog funkcionera usmrtio dvoje u sudaru, a osuđen na dve godine!

Rođaci stradalih u udesu kivni na pančevačko tužilaštvo

Sin Čedinog funkcionera usmrtio dvoje u sudaru, a osuđen na dve godine!

Crna Hronika -
Zamenica tužioca u Pančevu za Ivana Ružića (24), sina menadžera odbora LDP u Kovačici, tražila samo dve godine zatvora iako je predviđena maksimalna kazna bila osam godina

PANČEVO - Čudna odluka tužioca.Ivan Ružić (24) iz Crepaje kod Pančeva, sin Lazara Ružića, funkcionera LDP i saradnika Čedomira Jovanovića, osuđen je na dve godine zatvora iako su u udesu koji je izazvao na putu Pančevo-Kovačica poginule dve osobe, dok je jedna trajno ostala invalid!Ivica Dončev, zet poginulog Velimira Kostića (64), ogorčen je, kako kaže, zbog sramne presude i neprimereno male kazne za dve smrti, dok u pančevačkom tužilaštvu smatraju da je kazna srazmerna počinjenom krivičnom delu.Političke veze- Ivan Ružić je 17. septembra 2011. vozio „reno klio“ sa 0,5 promila alkohola u krvi i preticao je kamion preko pune linije, zbog čega se zakucao u „trabant“ koji je išao iz suprotnog smera, u kom su bili moji tast i tašta Velimir i Milisavka Kostić, kao i njihov prijatelj Senta Ristić. Od zadobijenih povreda tast i Senta su preminuli, a Milisavka je ostala invalid - priča za Kurir Ivica Dončev.Prema njegovim rečima, najspornija u ovom slučaju je činjenica da je tužilac kao maksimalnu kaznu za Ružića predložila svega dve godine zatvora iako je bilo zaprećeno osam godina.

Strašno... Ružić je sa 0,5 promila alkohola u krvi preticao preko pune linije i zakucao se u „trabant“
Strašno... Ružić je sa 0,5 promila alkohola u krvi preticao preko pune linije i zakucao se u „trabant“

- Ona je time praktično vezala ruke sudiji, koji je u januaru Ružića osudio na maksimalnu predloženu kaznu, pa mi sada ne možemo da se žalimo. Tužilac se ponašala kao da je na strani okrivljenog, a ne na našoj i licitirala je visinom kazne! Čudno je i što je pre početka istrage rekla da su okolnosti pod kojima se desila nesreća jasne i da će tražiti maksimalnih osam godina zatvora, jer to uvek radi, a onda je iznenada promenila mišljenje, počela da nas ignoriše i tražila je sramne dve godine. Njen postupak vređa stradale, a nama vređa inteligenciju - razočaran je Dončev.On dodaje da veruje da su političke veze Lazara Ružića, menadžera opštinskog odbora LDP u Kovačici, uticale na to da tužilac promeni mišljenje.

Ivica Dončev
Ivica Dončev

Olakšavajuće okolnosti- Ako neko u pola deset ujutru vozi pijan, pretiče u krivini preko pune linije i time svesno čini prekršaj, onda je on bahat i bezobrazan. Razumem da dečko nije imao nameru da ih ubije, ali ne razumem skandalozno ponašanje tužioca - ljut je Ivica.U pančevačkom tužilaštvu objašnjavaju da je dosuđena kazna adekvatna i da je u pitanju nehatna saobraćajka.- Kazna za ovakvo krivično delo jeste do osam godina zatvora, ali kao olakšavajuće okolnosti uzeli smo to što je u trenutku nesreće okrivljeni imao 22 godine, što nije osuđivan i što je priznao krivicu. On jeste imao alkohola u krvi, ali 0,5 promila nije uticalo na njegovu vožnju - navode u pančevačkom tužilaštvu.

Foto: Rtv Pančevo
Foto: Rtv Pančevo

Lazar Ružić, otac osuđenog NISAM UTICAO NA SUDLazar Ružić, menadžer opštinskog odbora LDP u Kovačici, tvrdi da ni na koji način nije uticao na sudski proces.- Suđenje je bilo u Pančevu, ja sam u Kovačici, tako da i ne poznajem sudije i tužioce. To što se bavim politikom nema veze sa ovim i LDP ne može da interveniše u ovakvim slučajevima. Nisam čak ni prisustvovao suđenju - kaže Ružić.On dodaje da je za njega i dve godine kazne mnogo.- Niko nije želeo da do nesreće dođe! Za nas su dve godine mnogo, za njih su malo. Ja to razumem i razumem da oštećeni emotivno reaguju na presudu, jer su izgubili najbliže. Ni mom sinu nije lako. On se budi noću, sanja nesreću... Gledam kako da mu pomognem da prevaziđe to - rekao je Ružić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track