MALI AZAM NIJE NESTAO U BEOGRADU: Zapravo ovde je dobio pomoć i najverovatnije je u Nemačkoj
Foto: Printscreen Youtube

Srećan kraj

MALI AZAM NIJE NESTAO U BEOGRADU: Zapravo ovde je dobio pomoć i najverovatnije je u Nemačkoj

Crna Hronika -
Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u MUP potvrdio da je dečak sa ocem napustio Srbiju odmah nakon što su ga naši lekari zbrinuli

Sirijski dečak Azam (5), za kojeg je BBC objavio da je nestao u Beogradu, najverovatnije se nalazi u Nemačkoj a pomoć zbog teške povrede brade i oka dobio je upravo u glavnom gradu Srbije.

Ovu informaciju je za Kurir potvrdio Mitar Đurašković, nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u MUP-u Srbije. On je potvrdio da se dečak sa ocem prijavio u Preševu gde su uzeli potvrdu o azilu, ali su onda nastavili svoj put dalje i nisu se javili u centar.

- Oni su u Beograd stigli 10. septembra, a dečaka je odmah pregledala lekarska koja se nalazila u prihvatnom centru kod autobuske stanice. Zajedno sa ocem je otišao na kliniku u Tiršovoj ulici, a odatle na maksiofacijalnu kliniku. Posle toga poslat je na Urgentni centar a nakon što mu je ukazana medicinska pomoć, dečak je pušten. Prema našim informacijama, već narednog dana otac i dečak su izašli iz Srbije, a nepotvrđene informacije govore da je trenutno u Nemačkoj - rekao je Đurašković.

UNCHR je dao podatke da je Azam najverovatnije zadobio povrede u saobraćajci koja se desila u Grčkoj, da bi prvi pregled imao tek u Đevđeliji.

Iako je u javnosti bilo spekulacija o tome da li je čovek koji se predstavio kao Azamov otac, zaista u krvnom srodstvu sa detetom, Đurašković kaže da su imali isto prezime u dokumentima.

- Proverili smo i preko sigurnosnih kamera, gde se vidi da se taj čovek fino stara prema dečaku a, inače, ne postoji nikakva prijava da je Azam nestao - rekao je Đurašković, dodavši da novinar BBC-a Džon Svini, koji je objavio celu priču, ništa nije prijavio policiji.

(E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track