DA LI JE POČEO RAT PROTIV MAFIJE? MUP Srbije ćuti o crnoj listi stranaca kojima je zabranjen ulazak
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

DA LI JE POČEO RAT PROTIV MAFIJE? MUP Srbije ćuti o crnoj listi stranaca kojima je zabranjen ulazak

Crna Hronika -

Da li je počeo rat protiv mafije u regionu, koji je ministar policije Nebojša Stefanović nedavno najavljivao? Vest da je MUP napravio spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlju jer predstavljaju potencijalnu opasnost prostrujala je regionom, ali bez obrazloženja nadležnih.

Ministar Stefanović je sredinom oktobra najavio rat mafiji posle ubistva vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, poznatog po nadimku Sale Mutavi. Tada nije objasnjavao šta to u praksi znači, ali je rekao da je Stankovića ubila kriminalna grupa iz jedne bivše jugoslovenske republike i najavio će se policija posebno obračunati sa regionalnim kriminalcima.

Dva meseca kasnije Srbijom je prostrujala vest: oko 200 građana država u okruženju, za koje se sumnja da su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama, više ne može da uđe u Srbiju. Potvrde nema, jer policija ćuti.

Prema nezvaničnim informacijama koje su objavili mediji - ulazak u Srbiju zabranjen je osobama koje mogu da predstavljaju bezbednosnu pretnju. Radi se o potencijalno opasnim osobama koje mogu da ugroze javni poredak i bezbednost građana. Zbog toga im se na samom graničnom prelazu izriče zabrana, a u skladu sa Zakonom o strancima, koji omogućava sprovođenje takve mere.

Međutim, iz policije nisu odgovorili ko je sve na spisku, na osnovu kojih kriterijuma su se na njemu našli i brojna druga pitanja koja su im upućena.

Jedan od onih kojima je ulaz zabranjen je crnogorski državljanin Krsto Stanišić, koji je u medijima dovođen u vezu sa kriminalnom grupom Amerika. Poslednjih 30 godina živi u Beogradu i ima uredno prijavljen boravak. Sa policijom se već 10 godina sudi zbog odbijanja da mu daju državljanstvo Srbije. Sada ne može da se vrati kući u kojoj živi sa ćerkom, jer je 14. novembra sprečen da uđe u zemlju, kaže njegov advokat Slavko Petrić.

Foto: MUP
Foto: MUP

"Lično sam otišao u pograničnu policiju na Aerodromu Beograd da pitam koji je razlog i rečeno mi je - zaštita javnog poretka i bezbednosti građana Republiek Srbije i da mi se ništa osim toga ne može reći", kaže advokat Petrić i dodaje da njegov advokat nije povezan ni sa kakvim kriminalnim grupama.

Profesor sa katedere za bezbednost Fakulteta za industrijski menadžment, Dušan Tomić, kaže da nema ničeg neuobičajenog u postupcima policije. Kaže da istu praksu imaju i policije drugih država, od SAD do zemalja regiona - zabranjuju ulazak strancima na osnovu indicija da mogu predstavljati pretnju.

"MUP nikada ne donosi odluku ad hok, već na bazi svojih obaveštajnih saznanja. Imate neke ljude koji nikada nisu procesuirani, ali se zna da pripadaju određenim kriminalnim klanovima. Svaka mera koju propisuje MUP ima pozadinu, pre svega bezbednosnog karaktera. Nema ovde nikakvih političkih implikacija", objašnjava profesor Tomić.

Policije u regionu nisu zvanično upoznate kome je zabranjen ulazak u Srbiju, ali navode da i oni praktikuju slične mere. Iz MUP Bosne i Hercegovine rečeno je da poseduju bazu potencijalno opasnih osoba, koju stalno dopunjavaju.

Kako su pisali podgorički mediji, Crna Gora je u maju zabranila ulazak u zemlju za 79 osoba sa, kako navode "debelim policijskim dosijeom". Radi se o istaknutim članovima više beogradskih kriminalnih klanova i pripadnicima ekstremnih navijačkih grupa, a spisak su, kako su posebno isticali, utvrdili na osnovu razmene podataka sa kolegama u regionu.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja