DROGA U GAĆAMA, EVRI U DEČJEM JASTUKU, EKSTAZI U BRUSU, ROLEKS OD 1,5 MILIONA! Ovo je 10 situacija kada su šverceri pomislili da su pametniji od srpskih carinika
Foto: Uprava carine

i niko nema šta da prijavi

DROGA U GAĆAMA, EVRI U DEČJEM JASTUKU, EKSTAZI U BRUSU, ROLEKS OD 1,5 MILIONA! Ovo je 10 situacija kada su šverceri pomislili da su pametniji od srpskih carinika

Crna Hronika -

Uvek se nađe neko ko pomisli da će baš njemu poći za rukom da preko granice prošvercuje novac, nakit, sat...

I baš on misli da je pronašao način kako da nasamari carinike i policiju.

Ovih 10 slučajeva pokazuje da to nije dobra ideja i da se, kao što ro reče neko davno, zločin zaista ne isplati.

1. Carinski službenici su 21. marta 2018. godine na aerodromu „Nikola Tesla“ sprečili pokušaj da se u zemlju unese neprijavljen skupoceni sat „Rolex Oyster Perpetual Yacht Master II“, čija je vrednost procenjena na gotovo 1.5 milion dinara.

foto: Carina Srbije

Luksuzni sat je pokušala da prokrijumčari 28-godišnja srpska državljanka koja je letom iz Kanade doputovala u Beograd.

Putnica je zaustavljena kada se uputila ka tzv. „zelenom kontrolnom prolazu“ namenjenom putnicima koji nemaju ništa da prijave za carinjenje.

foto: Carina Srbije

Tokom rentgenske kontrole njenog prtljaga, primećeni su obrisi kutije za koju je ubrzo potvrđeno da je reč o originalnoj kutiji za ''roleks'' koji se u njoj i nalazio.

Nakon što su sat pronašli u prtljagu, putnica je carinicima rekla da je u pitanju poklon za oca i da nije znala kolika je njegova vrednost.

2. Uprava carina podnela je krivičnu prijavu protiv jednog bugarskog državljanina zbog pokušaja da prošvercuje kamp prikolicu preko granice.

Slučaj se dogodio 22. aprila kada je došao na red za kontrolu 41-godišnji Bugarin koji je vozio automobil sa kamp prikolicom.

foto: Carina Srbije

"Putnik zaista nije imao ništa da prijavi, kako je rekao, osim jedne sitnice - broj šasije kamp prikolice u vozačkoj dozvoli nije bio isti kao i onaj na njoj. Zbog tog detalja i pošto nije prijavio prikolicu, protiv Bugarina je pokrenuta krivična prijava, a moraće i da plati kaznu, možda čak i četiri puta veću od vrednosti zaplenjene kamp-prikolice", navodi se u saopštenju.

3. Carinski službenici su na aerodromu "Nikola Tesla", zaplenili osam skupocenih satova optočenih rubinima čija je vrednost procenjena na preko 300.000 dolara.

Prekršaj je otkriven kada je u zelenom kontrolnom prolazu, koji je namenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave za kontrolu, zaustavljen 23-godišnji Beograđanin koji je letom iz Amerike, preko Ciriha i Beča, stigao u Beograd.

foto: Uprava carina Srbije

"Iako je rekao da nema ništa da prijavi, carinik ga je ipak uputio na rentgensku kontrolu prtljaga. Analizom slike uočeno je da u većem koferu, pored garderobe i kutije sa gril tosterom, ima i ručnih satova. Carinici su tada od putnika tražili da otvori kofer kako bi utvrdili o čemu se tačno radi. Pošto je odbijao da sarađuje i odgovara na bilo kakva pitanja, radi asistencije su pozvane kolege iz policije, nakon čega je mladić otključao kofer", piše u saopštenju Uprave carine.

Međutim, ni posle provere prtljaga satovi nisu nađeni pa je kutija sa gril tosterom ponovo vraćena na skener i tako uočili satove.

"Demontažom tog kućnog aparata carinici su pronašli osam ručnih satova „A. Lange & Sohne“ ukrašenih sa ukupno 374 rubina na kojima su bile etikete sa nazivom modela i cenom u rasponu od 35.000 do 91.000 američkih dolara.

Svaki sat je bio umotan u tanku platnenu krpu i prekriven folijom", piše u saopštenju.

4. Carinici na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu sprečili su pokušaj da se u Srbiju unese neprijavljen ručni sat, čija je vrednost oko četiri i po miliona dinara, saopštila je danas Uprava carine.

Skupoceni sat sa sobom je nosio 35-godišnji ekonomista iz Beograda, koji je u doputovao iz Ljubljane u Beograd.

Iako se po sletanju uputio ka zelenom kontrolnom prolazu namenjenom putnicima koji nemaju ništa da prijave za carinjenje, carinici su odlučili da detaljno pregledaju njegov prtljag rendgenom.

foto: carina

Tada su u ručnom prtljagu, osim ličnih stvari, pronašli potvrdu o povraćaju poreza i račun za sat marke "Audemars Piguet", izdate i overene tog istog dana u Sloveniji, na ime pomenutog putnika.

Daljom kontrolom ustanovljeno je da se navedeni sat nalazi na putnikovoj ruci, a njegovo objašnjenje bilo je da nije znao da je potrebno da sat prijavi, jer je reč o poklonu koji je dobio od poslovnog partnera.

5. Carinici su u saradnji sa policijom na graničnim prelazima Batrovci i Horgoš zaplenili više od 70 boksova cigareta.

Oni su 31. januara u popodnevnim časovima na izlazu graničnog prelaza Batrovci stigao je kamion bugarskih registarskih oznaka kojim je državljanina Bugarske (43) prevozio metalne cevi i profile iz Bugarske za Italiju.

foto: Carina Srbije

Pošto je pomoću skenera uočena sumnjiva roba u kabini, izvršen je i detaljan pregled.

Tom prilikom su carinski službenici iza frižidera pronašli plastičnu kesu u kojoj se nalazilo oko 40 grama marihuane, dok je u raznim šupljinama u kabini otkriveno više od 50 boksova cigareta.

6. Carinici su u saradnji sa graničnom policijom na izlazu sa graničnog prelaza Jaša Tomić ka Rumuniji, zaplenili preko dva kilograma marihuane koju je putnik krio u fabričkim šupljinama automobila.

foto: Carina Srbije

Prekršaj je otkriven juče kada je na red za kontrolu stigao "pežo karavan" rumunskih registarskih oznaka koji je vozio državljanin Rumunije, saopštila je Uprava carina.

7. Carinici su danas na graničnom prelazu Gradina, sprečili dvojicu turskih državljana da iz Srbije iznesu 60.000 neprijavljenih evra skrivenih u dečjem jastuku.

Slučaj je zabeležen u jutarnjim časovima, kada je na prelaz pristigao automobil marke "mercedes", nemačkih registarskih oznaka, kojim su iz Nemačke u Tursku putovali 41-godišnji vozač u pratnji sina i jedne rumunske državljanke.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, odgovorili su da nemaju ništa sem ličnih stvari, kao i da sa sobom ne nose veći iznos deviza. Uprkos izjavi putnika, u traci obezbeđenoj video-nadzorom izvršen je detaljan pregled automobila i prtljaga. Tada je na vozačevom sedištu primećen, naizgled previše napunjen, dečji plišani jastuk.

foto: Carina Srbije

Sumnja carinika da se u unutrašnjosti jastuka nalazi neuobičajeni sadržaj potvrđena je rašivanjem, kada je u njemu pronađeno 80.000 evra u apoenima od po 500 evra.

foto: Carina Srbije

Budući da su putnici izjavili da novac pripada vozaču i njegovom sinu, njima je vraćeno po 10.000 evra, a kako nisu posedovali Potvrdu o unosu stranog efektivnog novca u Srbiju, ostatak od 60.000 evra privremeno je zadržan, do okončanja prekšrajnog postupka.

8. Carinici su u saradnji sa policijom na ulaznoj strani graničnog prelaza Horgoš II sprečili pokušaj krijumčarenja velike količine stomatološke opreme, vredne gotovo 9.000 evra, saopštila je Uprava carina.

Stomatološka oprema pronađena je juče prilikom detaljne kontrole automobila "VW Golf IV" karavan, kikindskih registarskih oznaka, kojim je iz Mađarske putovala tročlana porodica naših državljana.

Vozač je prilikom susreta sa carinicima rekao da nema ništa da prijavi i da se vraćaju sa kupanja iz banje u Mađarskoj. Automobil je ipak izdvojen za detaljan pregled i tom prilikom je u prostoru predviđenom za rezervni točak u prtljažniku otkriveno gotovo 5.000 pojedinačnih artikala preparata i opreme koja se koristi u stomatološkoj protetici.

9. Carinici su na graničnom prelazu Batrovci zaplenili 50 zlatnika iz 1923. godine, čija je vrednost procenjena na preko 13.000 dolara, saopštila je Uprava carina.

Zlatnike su 24. maja pokušali da prokrijumčare dvojica belgijskih državljana turskog porekla, koji su se na ulazu u našu zemlju pojavili u prepodnevnim satima, u automobilu "mercedes" belgijskih registarskih oznaka.

Detaljnom kontrolom vozila je u prtljažnom delu ispod tapacirunga, u fabričkom prostoru predviđenom za dodatni pribor, pronađena čarapa napunjena dukatima, koja je bila prekrivena kompresorom.

10. Na graničnom prelazu Preševo u nekoliko navrata, otkrivane su male količine droge skrivene na neobičnim mestima.

Carinici su na tom graničnom prelazu, u donjem vešu jednog putnika i grudnjaku njegove saputnice otkrili 3 grama marihuane i 61 tabletu sintetičke droge ekstazi.

Marihuana i ekstazi pronađeni su prilikom redovne kontrole na ulazu u Srbiju, kada je detaljno pregledan automobil „Subaru“ makedonske registracije, kojim su putovali Turčin i Vranjanka.

Tada je kod muškarca u donjem vešu pronađeno dva grama marihuane, a žena je u grudnjak sakrila najlonsku kesicu, u kojoj su bili jedan gram marihuane i 61 tableta ekstazija. Oboje su u izjavama napisali da su drogu za lične potrebe kupili od nepoznatih osoba u Skoplju i Štipu.

Kurir.rs/Foto: Carina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track