LIKVIDACIJA ARKANOVOG UBICE POKRENULA SERIJU EGZEKUCIJA: Ubijeni Srbi koji su vladali južnoafričkim podezmljem!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Ilustracija

serija ubistava

LIKVIDACIJA ARKANOVOG UBICE POKRENULA SERIJU EGZEKUCIJA: Ubijeni Srbi koji su vladali južnoafričkim podezmljem!

Crna Hronika -

Likvidacija Milana Đuričića Mikija (47), saučesnika u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, koji je 25. aprila likvidiran u Johanezburgu pokrenula je niz likvidacija Srba aktivnih u južnoafričkom podzemlju.

Poslednja se dogodila prekjuče, kada je nasred ulice izrešetan Darko Kulić, krimilanac iz 90-ih dobro poznat srpskoj policiji.

Đuričić se inače u toj državi krio od 2006. godine, nakon što je u Srbiji osuđen na 30 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Arkana. Punih 12 godina o njemu se nije znalo ništa, a onda je odjeknula vest da je likvidiran.

Kako se ispostavilo nakon ubistva Đurićić je u podezmlju JAR izgradio dobru poziciju. Navodno je posedovao nekoliko firmi, uključujući i jednu povezanu sa proizvodnjom oružja. Paralelno, bio je jedan od bosova koji je kontrolisao trgovinu drogom kroz tu zemlju.

Njegova likvidacija izazvala je veliki potres u južnoafričkom podezmlju, a sva ubistva koja su usledila samo su nastavak obračuna kriminalnih grupa.

Kako su preneli lokalni mediji u Johanezburgu, on je ubijen 25. aprila oko 13.25 po lokalnom vremenu, kada je Đuričićev džip zaustavio semafor. Međutim, u sledećem trenutku beli automobil blokirao mu je prolaz i dva maskirana čoveka izašla su i iz automatskog oružja zasuli kišom metaka Đuričića.

Upucan je više puta u predelu vrata i grudi, a od zadobijenih povreda on je preminuo na licu mesta, sedeći u svom automobilu.

Lokalni mediji iz Johanezburga navode i da je Đuričić, koji je u Srbiji osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, uživao u raskošnom stilu života, imao je manji hotel u Bocvani. Prema njihovim tvrdnjama, poslednjih godina postao je blizak i sa podzemljem u Južnoafričkoj Republici, te je najverovatnije likvidiran zbog sukoba oko kriminalne teritorije i poslova u vezi s trgovinom drogom i ljudima.

Potom su tokom maja i juna u Srbiji ubijena još trojica naših državljana dobro povezanih sa južnoafričkim podzemljem - Gorg Darmanović, Vojin Stanković, a potom i njegov otac Dejan Stanković Ždrokinac.

Gorg Darmanović

Gorgije Gorg Darmanovic (58) ubijen je 5. maja u Beogradu, gde se krio od 2014. godine kako bi izbegao hapšenje u Južnoafričkoj Republici, nakon što je duboko zašao u kriminalni svet u toj zemlji, ali se i sukobio sa režimom bivšeg predsednika ove zemlje Džejkoba Zume.

foto: Privatna Arhiva

Ubijeni Darmanović, kako saznajemo, godinama je radio u Agenciji za državnu bezbednost u Južnoafričkoj Republici kao radnik Jedinice za specijalne operacije.

Bio je upućen u sva dešavanja u ovoj zemlji, a neretko se hvalio i poznavanjem službenih i tajnih dokumenata, među kojima su i oni koji su se odnosili na prljave poslove vrha vlasti ove zemlje.

S druge strane, upao je i u biznis sa oružjem, drogom i reketiranjem - ubrzo postao je spona između vlasti i podzemlja. Bio je povezan i sa Nafizom Modakom.

Darmanović je informacije koje je posedovao kao operativac u Agenciji u Južnoafričkoj Republici davao medijima, nekada po nalogu saradnika, a poslednji put za knjigu "Predsednikovi čuvari" novinara Žaka Poa, koja je razotkrila najmračnije tajne vlasti nekadašnjeg predsednika Južnoafričke Republičke Džejkoba Zume.

Vojin Stanković

Vojin Stanković, kriminalac iz Kruševca, ubijen je samo dan nakon likvidacije Gorga Darmanovića. Vojin je bio sin Dejana Stankovica Ždrokinca, za kog se kasnije ispostavilo da je učestvovao u likvidaciji Gorga Darmanovića.

foto: Fejsbuk

Vojina su u svet kriminala uveli njegov otac Dejan i njegov brat blizanac, koji se takođe zove Vojin.

Vojinov otac i stric su jednojajčani blizanci i za njih je javnost čula posle ubistva stomatologa Milutina Rokića 2014. u Kruševcu. Međutim, kako nije bilo moguće koji od braće, Vojin ili Dejan, je pucao u zubara, oslobođeni su optužbi.

Dejan Stanković Zdrokinac

Dejan Stanković zvani Zdrokinac (71) ubijen je 6. juna u kruševačkom naselju Prnjavor. Stanković ubijen je sa više hitaca ispred ulaza u hotel Golf. Stankovic je ubijen tačno mesec dana nakon što je likvidirao Goega Darmanovića u Beogradu. Braća Stanković, Dejan i Vojin, u Kruševcu poznati i kao Braća Ždrokinci, su prvi sukob sa zakonom imali pre 45 godina kada su opljačkali banku.

Po izlasku iz zatvora otišli su u inostranstvu a najviše vremena proveli su u Južnoj Africi gde su radili kao vojnici-plaćenici. Dejan ima južnoafričku penziju i pasoš ove zemlje. Poslednjih godina živeo je u Umci gde je imao motel.

Darko Kulić

A onda je pre dva dana u Johanezburgu na isti način kao i Đuričić likvidiran Darko Kulić (46). Njegov automobil BMW, u kojem je bio sa suprugom i prijateljem, presreo je beli "mercedes".

Sve se dogodilo usred dana i pred svedocima. Ubica je izašao iz vozila, prišao Kulićevom BMW-u i ispalio kišu metaka iz automatskog oružja.

foto: Kurir

Kulić je preminuo na licu mesta, a njegova supruga i prijatelj prevezeni su u bolnicu. Ubice su nakon toga pobegle i nekoliko kilometara dalje zapalile automobil i oružje.

Đuričić ubijen zbog veze sa likvidacijom Gorga Darmanovića?

Policija istražuje da li je ubistvo Đuričića - koji je bio na poternici zbog ubistva Željka Arkana Ražnatovića 2000. godine - moglo biti povezano sa smrću agenta Državne bezbednosti, Gorga Darmanovića, prenose danas južnoafrički mediji.

Darmanović, koji je navodno imao informacije o Đuričićevim ubicama, ubijen je u Beogradu dok je čekao da se nađe sa svojim kontaktom. Verovalo se da tada trebao da prenese informacije o Đuričićevim ubicama. Iz izvora obaveštajne službe, saznanjem o sva tri slučaja, rekli su da se shvata da Kulić, koji je bio povezan sa Đuričićem, dao naredbu da Darmanović bude ubijen.

"Georgovi saradnici su saznali ovo i onda se napad u utorak dogodio", rekao je izvor južnoafričkim medijima.

Nafiz Modak, koji je bio Darmanovićev prijatelj, rekao je da će odgovoriti na pitanja južnoafričkim medijima, ali ipak nije usledio odgovor.

Inače, Modak je čovek kome u Južnoafričkoj Repubici traje suđenje za reketiranje i sumnjive poslove sa obezbeđenjem u kejptaunskim noćnim klubovima, a koji je planirao da likvidira neke od šefova podzemlja, kako bi preuzeo posao obezbeđenja u klubovima, kao i o milionskim dugovanjima koja želi da naplati od češkog milionera iz devedesetih i osuđenog kriminalca Radovana Krečira.

Krečir se u britanskim medijima spominjao kao “dobar prijatelj Darka Šarića i Dobrosava Gajića, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana”.

Kurir.rs/Blic/M. Brkić/Foto: Filip Plavčić/Foto: Privatna arhiva, Foto: Fejsbuk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track