RASKRINKANA JOŠ JEDNA LAŽ SUDIJE IZ KOTORA ZBOG KOJE MLADA SRPKINJA NEVINA ROBIJA! Evo dokaza da je pogrešila registraciju u zapisniku, PA LAGALA! Sara je molila da ispravi grešku! (FOTO)
Foto: Printscreen, Privatna Arhiva

kurir otkriva

RASKRINKANA JOŠ JEDNA LAŽ SUDIJE IZ KOTORA ZBOG KOJE MLADA SRPKINJA NEVINA ROBIJA! Evo dokaza da je pogrešila registraciju u zapisniku, PA LAGALA! Sara je molila da ispravi grešku! (FOTO)

Crna Hronika -

Obračun pravosuđa Crne Gore sa 20-godišnjom studentkinjom iz Beograda Sarom Vidak, koja iza rešetaka čeka početak suđenja za navodni napad na sudiju za prekršaje Jelenu Stranišić (39), nastavlja se montiranjem dokaza i pripisivanjem novih krivičnih dela devojci koja ih nije počinila. Optužni predlog protiv nje, kako je Kurir pisao, podignut je na osnovu iskaza koje su dali sudija i petoro svedoka, njenih kolega.

Kurir je došao u posed dokumenta koji dokazuje da sudija Jelena Stanišić nije govorila istinu na saslušanju, iako je po zakonu bila dužna da to učini. Naime, njena zastupnica, advokatica Dijana Knežević u ime sudije Stanišić komentarisala je tvrdnju odbrane Sare Vidak da se devojka sudiji obratila kako bi je zamolila da ispravi grešku u zapisniku o prekršajnom postupku, u kom je njen verenik kažnjen sa 90 evra. Advokatica je rekla da se „iznose neistinite tvrdnje da je sudija Stanišić napravila grešku u rešenju o kažnjavanju okrivljenog Stevana Prpe unošenjem pogrešnog broja registarskih oznaka“.

Međutim, dokument u koji je Kurir imao uvid dokazuje da je u zapisnik zaista unet pogrešan registarski broj, kako Sara tvrdi od prvog dana. Naime, u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka, na kom je pečat Suda za prekršaje i vreme 11.50 sati, upisan je registarski broj BG 267-NG, dok je registracija u saobraćajnoj dozvoli BG 262-NG, što potvrđuje da je devojka govorila istinu.

foto: Privatna arhiva

Radikali zahtevaju

PREKINUTI DIPLOMATSKE ODNOSE SA CRNOM GOROM

Srpska radikalna stranka najoštrije j osudila hapšenje studentkinje iz Beograda Sare Vidak koje se nedavno odigralo u Crnoj Gori i zatražila od nadležnih državnih organa da donesu odluku o prekidu svih diplomatskih odnosa s tom državom sve dok optužnica protiv nje ne bude ukinuta.

- Ovaj slučaj predstavlja očiglednu zloupotrebu sudstva, zbog čega smo ubeđeni da Sara Vidak u Crnoj Gori ne može imati pravično suđenje. Nakon što su je u svojim izjavama unapred osudili državni organi Crne Gore, Sudski savet, ministar pravde Crne Gore i predsednik Vrhovnog suda Crne Gore, ne može se očekivati da u toj državi postoji ijedan nezavisni sudija koji će smeti da presudi u njenu korist - navodi se u saopštenju.

Kurir je ranije ukazao i na druge laži kojima je montiran postupak protiv studentkinje koja je u Crnu Goru došla radi rehabilitacije i odmora. Ona je uhapšena na osnovu lažne prijave sudije Stanišić, koja je devojku optužila da joj je nanela povrede desne ruke, a na fotografijama snimljenim dan posle navodnog napada vidi se da sudija nema povrede. Osim toga, sudija je navela da se incident dogodio u njenom kabinetu, iako je potvrđeno da se događaj odigrao u hodniku ispred. Njena zastupnica u saopštenju je navela i da Sarina majka i njen verenik nisu svedočili jer su napustili Crnu Goru, a istina je da se Olivera Vidak pismeno obratila crnogorskom pravosuđu, u kom ga je obavestila da će nakratko otputovati u Srbiju kako bi pozajmila novac za jemstvo i donela Sarinu ličnu kartu.

Podsetimo, državni organi Crne Gore munjevito su posle incidenta u sudu u Kotoru javno osudili Saru Vidak i, kršeći pretpostavku nevinosti i druga prava ove devojke, bolesnu je poslali u zatvor u Spužu. Posle svega, postavlja se pitanje da li u Crnoj Gori postoji nezavisni sudija koji će nakon ovakvih izjava Sudskog saveta, ministra pravde i predsednice Vrhovnog suda, nakon sagledavanja svih činjenica i dokaza, smeti da donese oslobađajuću presudu za nju.

Advokat o novim lažima

NIJE NAPALA POLICAJCA

Pojedini crnogorski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili su juče da je Sara Vidak pored sudije u Sudu za prekršaje napala i policajca. Sarin advokat to negira.

- U izjavi koju je policajac Zdravko Šubarić dao pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Kotoru, a čijem davanju je prisustvovao i moj kolega, advokat Ranko Šćekić, policajac Šubarić nije naveo da je bio udaren niti uvređen od strane Sare Vidak. Nijedan svedok koji je ispitan u ovom postupku nije to izjavio, jer da jeste, u optužnom predlogu teretila bi se i za napad na policajca - kaže za Kurir advokat Srđan Lješković i dodaje da oni apsolutno tvrde da Sara nije napala nikoga.

- Ispada da je dete od 40 kilograma, visine 160 centimetara, za nekoliko sekundi uspelo da ogrebe sudiju, uvrne joj ruku, a onda savlada i policajca, koji je visok dva metra, težak oko 110 kilograma i ima oko metar i po širinu ramena - kaže Sarin advokat.

ČEKA JE MONTIRAN PROCES

foto: Privatna Arhiva

Saru Vidak u Crnoj Gori čeka montiran proces jer su ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin i Sudski savet i predsednica Vrhovnog suda Crne Gore javno kršili pretpostavku nevinosti i vršili pritisak na sud da je pritvore i osude.

- Svesni su kakvu su grešku napravili ministar pravde i ostale državne institucije. Na pravdi boga su nevinu devojku poslali u zatvor, pa je logično očekivati da Sari predstoji montiran sudski proces, u kome ona mora da bude osuđena! Sara će biti osuđena samo da bi se institucije pokrile i skinule odgovornost - tvrdi naš izvor iz Crne Gore.

Izjava crnogorskog ministra pravde, kojom je direktno prekršio pretpostavku nevinosti osumnjičene Sare Vidak, može se posmatrati i kao očigledan pritisak na sud i tužilaštvo. Svaki govor kojim se krši pretpostavka nevinosti, koja je zagarantovana Ustavom krše se i ljudska prava svakog okrivljenog, u ovom slučaju osumnjičene Beograđanke.

ČETIRI PITANJA ZA MINISTRA PRAVDE CRNE GORE ZORANA PAŽINA

foto: EPA

Kurir / Dragana Jovanović

Foto: Privatna arhiva, Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track