AUTOBUS SA PUTNICIMA IZ MAKEDONIJE SLETEO S PUTA KOD LESKOVCA: Suluda vožnja uzrok nesreće! Po vejavici vozio skoro 100 na sat!
Foto: Printscreen/RTS

tragedija

AUTOBUS SA PUTNICIMA IZ MAKEDONIJE SLETEO S PUTA KOD LESKOVCA: Suluda vožnja uzrok nesreće! Po vejavici vozio skoro 100 na sat!

Crna Hronika -

Troje državljana Makedonije poginulo je, dok je njih 32 teže i lakše povređeno, kada je autobus koji saobraća na liniji Prilep-Beč sleteo s puta i prevrnuo se

Troje makedonskih državljana je poginulo, dok je njih 32 teže i lakše povređeno, kada je autobus makedonskog prevoznika sleteo s puta kod Brestovca, na ulazu u Leskovac.

Stravična nesreća desila se u noći između subote i nedelje, oko 1.40, a preživeli putnici posvedočili su o tragediji, koju opisuju kao "dramatičnu i strašnu".

foto: Youtube Printscreen Novosti

Putnici spavali

- Spavao sam, a kada sam se probudio, čuo sam vrištanje i zapomaganje. Video sam ljude sa krvavim glavama i rukama. Svi smo bili preplašeni, a dodatno sam se uznemirio kada sam čuo kako neko viče da ima i poginulih. Ubrzo su u autobus ušli lekari iz Hitne pomoći. Odmah su počeli da nam pomažu, nisu znali kome pre da priđu. Posle njih su došli i vatrogasci. Izvlačili su jednog po jednog putnika. Mnogi su bili promrzli - prepričao je mladić iz Bitolja, kome je u udesu povređena ruka.

foto: Printscreen/RTS

Prema nezvaničnim informacijama, vozač autobusa koji je išao iz Prilepa u Beč iznenada je izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo s puta i prevrnuo se na bok. Sumnja se da je on vozio neprilagođenom brzinom.

- Vozač autobusa je po zavejanom i klizavom kolovozu navodno vozio brzinom od 98 kilometara na sat. Navodno, vozač se u jednom trenutku i uspavao za volanom. Ipak treba sačekati rezultate istrage da bi se sa sigurnošću moglo tvrditi šta je dovelo do udesa - kaže naš izvor i dodaje da je vozač nakon udesa uhapšen.

foto: Printscreen/RTS

I vozači pomagali

Povređenim putnicima u pomoć su pritekli i vozači koju su se zatekli na putu Leskovac-Niš, kao i radnici "Srbija puta".

- Oni su prvi pritrčali prevrnutom autobusu i uspeli su da ga podignu. Ispod vozila su zatekli stravičnu scenu. Troje ljudi je nepomično ležalo. Bili su mrtvi. Oni su najverovatnije prilikom tumbanja autobusa nekako ispali iz njega, nakon čega ih je vozilo prikleštilo - kaže naš izvor i dodaje da su na mesto nesreće ubrzo stigle ekipe Hitne pomoći, vatrogasci i policija.

foto: Printscreen/RTS

- U spasavanju putnika učestvovalo je čak osam ekipa Hitne pomoći iz Leskovca i iz Niša, vatrogasci, policija, ali i vozači koji su se zaustavljali i pokušavali da pomognu i nudili prevoz do bolnica - prepričava sagovornik.

Povređeni i promrzli

U Urgentni centar u Nišu oko 3.30 stiglo je četvoro makedonskih državljana, koji su bili povređeni i smrznuti. Smešteni su na Kliniku za anesteziju i intenzivnu negu. Pet povređenih zadržano je i u leskovačkoj bolnici.

foto: Printscreen/RTS

- Dve žene, S. T. i I. J., zadobile su teže povrede. Prva ima prelom preponskih kostiju, a druga težu povredu kičme sa ozbiljnom ozledom grudnog koša. Teže povrede zadobio je i muškarac R. D., kome je takođe povređen grudni koš. Lakše povrede ima T. T. - rekao je za medije šef dežurne ekipe, dr Hadži-Bojan Marjanović.

Prvi put upotrebljeno novo vozilo Hitna pomoć stigla najbrže

Doktorka Jelena Milenković iz niške hitne pomoći sa svojom ekipom prva je stigla na mesto tragedije i pružila pomoć povređenim putnicima. - Situacija je zaista bila dramatična, autobus je bio okrenut na bok, leskovačke kolege su obavljale trijažu pacijenata, a ja sam s vatrogascima ušla u autobus. U vozilu je bilo četvoro zarobljenih putnika, a troje je bilo bez znakova života. Vatrogasci su oslobodili povređene putnike koji su bili priklešteni u autobusu. Njih i dve žene koje su izvučene ispod autobusa, s obzirom na to da su bili najteže povređeni, prevezli smo do Niša - rekla je Milenkovićeva. Na mestu nesreće našao se i direktor Hitne pomoći dr Slavoljub Živadinović, koji je istakao da su ekipe stigle u rekordnom roku. - Prvi put smo i upotrebili novo vozilo "mercedes" sa najsavremenijom opremom kako bismo zbrinuli najteže povređenog pacijenta. Vozilo ima vuču na sva četiri točka i bez problema smo se probili do mesta nesreće - saopštio je Živadinović.

Slična nesreća u Bosni Nastradao Novosađanin

Igor Kuzman iz Novog Sada i Ljiljana Boričić iz Berana poginuli su u stravičnoj nesreći koja se samo dan ranije dogodila kod Nevesinja, kada se prevrnuo autobus na liniji Beograd-Mostar. Do nesreće je došlo usled teških vremenskih uslova, jer je i u Bosni i Hercegovini bila snežna oluja. Kako smo saznali, nesrećni Kuzman krenuo je da poseti očev grob, pa se tako našao u autobusu smrti.

(Kurir.rs/J.Ivić - M.Smiljković/Foto:Printscreen/RTS/YoutubePrintscreen Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track