Najnovije vesti

ŠKALJARCE LIKVIDIRAO TREĆI OGRANAK CRNOGORSKE MAFIJE?! Šok-saznanja Grka, Dedović ubijen zbog kokaina vrednog MILIJARDU$
Foto: Screenshot, Interpol

GRČKI MEDIJI PRENOSE INFORMACIJE SLUŽBI

ŠKALJARCE LIKVIDIRAO TREĆI OGRANAK CRNOGORSKE MAFIJE?! Šok-saznanja Grka, Dedović ubijen zbog kokaina vrednog MILIJARDU$

Crna Hronika

Jedan od vođa škaljarskog kriminalnog klana Igor Dedović navodno je bio uključen u šverc 20 tona kokaina zaplenjenog prošlog juna u Filadelfiji, a istražitelji proveravaju da li je taj slučaj povezan sa likvidacijom Kotoranina u Atini 19. januara!

To su objavili grčki mediji, objašnjavajući da su agenti američkog Homeland Security Investigations (HSI) izuzetno zainteresovani za istragu ubistva Kotoranina i Podgoričanina Stevana Stamatovića, prenose Vijesti.

“Jedna od najvećih zaplena kokaina prošlog juna u SAD, čini se da je povezana sa ubistvom dvojice crnogorskih državljana prošle nedjelje u Variju. Bezbednosni zvaničnici otkrivaju da je jedan od žrtava - četrdesettrogodišnji Igor Dedović smatran odgovornim za ‘gubitak’ 20 tona kokaina koji su službenici HSI zaplenili prošlog juna na brodu MSC Gayane, na Packer terminalu u filadelfijskoj lici”, prenosi grčki portal Kathimerini.

Arhivska fotografija
Arhivska fotografija foto: MUP

Navodno, jedan krak istrage ubistva dvojice škaljaraca treba da utvrdi da li je krivicom Dedovića mafija ostala bez kokaina vrednog više od milijardu evra.

Dedović i Stamatović likvidirani su u nedelju 19. januara u Atini.

Ključni čovek škaljarskog klana i jedan od šefova podgoričkog ogranka te krimi grupe likvidirani su pred suprugama i decom, nakon što su četvorica naoružanih muškaraca ušla u restoran u kojem su sedjeli i zapucali.

foto: Printscreen Star.gr

“Njihovo brutalno ubistvo u početku je smatrano osvetom članova suparničkog (kavačkog) klana. Međutim, informacije iz domaćih i stranih bezbednosnih službi bacaju novo svetlo na ovaj slučaj. S obzirom na nove informacije, zvaničnici službi bezbednosti smatraju da su nalog za ubistvo Dedovića i njegovog bliskog saradnika, dali pripadnici crnogorske mafije - kako bi se ova dvojica kaznila... Navodno, Dedović je bio uključen u šverc 20 tona kokaina teretnim brodom MSC Gayane. Nakon što su američki agenti 17. juna 2019. pronašli drogu, 43-godišnji Crnogorac smatran je odgovornim za gubitak ilegalnog tereta”, prenosi taj grčki medij.

Prema dokumentima američkih istražitelja, četvorica od šest optuženih za šverc kokaina su iz Crne Gore. Oni su, prema tim spisima, bili zaduženi za prevoz dvadeset tona belog praha iz Latinske Amerike u Evropu, a to su činili za nagradu od 50.000 dolara.

Brod MSC Gayane započeo je putovanje iz Latinske Amerike, a krajnja destinacija bila mu je holandski Roterdam.

Dokumenti američkih službi, u koje su “Vijesti” imale uvid, pokazuju da je, dok su plovili obalom Čilea i Perua, na taj teretnjak sa 15 manjih plovila prenet kokain težak 20 tona.

U pretovaru je, navodi se, učestvovalo šest članova posade, od čega četiri iz Crne Gore - Nenad Ilić (40), Ivan Đurašević (30), Boško Marković (28), Aleksandar Kavaja (26). Pomagali su im Fonofave Tiasaga (29) i Lauli Pulu (32).

foto: Printscreen Star.gr

Prema američkim policijskim dokumentima, ključnu ulogu imali su Đurašević i Ilić. Navodno, Đurašević je priznao da je znao da je droga u vrećama, ali ne i koja. Ispričao je i da mu je obećano 50.000 dolara.

Američki istražitelji su saslušanjem drugog mornara saznali da je i ranije, na Đuraševićev predlog, u brod ubacio velike količine droge i da je za to dobio honorar od 50.000 dolara.

Američki specijalni agent u spisima o tom slučaju napisao je da su osim Đuraševića još tri Crnogorca pristala da im pomognu u utovaru kokaina za istu naknadu.

Tamošnji istražitelji, koji su zainteresovani za istragu ubistva Dedovića i Stamatovića, pribavili su 4.000 sati snimaka sa šest mikrofona sakrivenih u brodu, uzeli su podatke sa 50 mobilnih telefona koji su koristili članovi posade, 500.000 megabajta podataka iz “crne kutije” MS Gayana...

“U oktobru 2019. pravosudne vlasti Pensilvanije objavile su nove informacije o slučaju - navodno identifikacija učesnika šverca i zaplena više od milijardu eura vredne droge nije bila slučajna, već rezultat ‘internih’ informacija koje su dostavljene vlastima, zbog čega su oni koji su bili umešani počeli međusobno da se sumnjiče. S obzirom na sve to, nije slučajno to što se za slučaj ubistva Dedovića i Stamatovića zanimaju strane službe, a naročito oni koji su bili uključeni u slučaj zaplene kokaina na teretnjaku MSC Gayan”, prenose grčki mediji.

Navodno, zbog toga će grčki inspektori razgovarati i sa kolegama iz Crne Gore, kako bi im eventualno pomogli u istrazi.

U crnogorskim bezbednosnim službama juče nije bilo moguće proveriti da li i crnogorski istražitelji imaju informacije o mogućoj povezanosti nestanka dvadeset tona kokaina i ubistva dvojice škaljaraca.

Iz Uprave policije nije odgovoreno na pitanja jesu li ih kolege iz Grčke kontaktirale i da li je, eventualno, neko od crnogorskih policajaca uključen u istragu.

Crnogorska policija nije se zvanično oglašavala o eventualnoj uključenosti u istragu dvostrukog ubistva i ranjavanja u Grčkoj.

Dan nakon što su u atinskom kvartu Vari ubijeni Dedović, Stamatović i ranjena Stamatovićeva supruga Mileva, iz Uprave policije saopštili su da su zvanično o tome informisani.

Iz te institucije nisu juče odgovorili da li su im istražitelji iz Grčke tražili od podatke o Igoru Dedoviću i Stevanu Stamatoviću i ako jesu da li su im dostavili informacije.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li su njihove kolege iz Grčke doputovale u Crnu Goru ili tražile da neko od crnogorskih policajaca dođe u Grčku i pomogne im u istrazi.

Na ta pitanja nije “Vijestima” odgovoreno ni iz Grčke policije.

Sagovornik iz UP juče nije mogao nezvanično da potvrdi, niti demantuje eventualnu povezanost Dedovića sa švercom 20 tona kokaina koji je zaplijenjen u Filadelfiji.

Ubijeni Dedović slovio je za glavnog čoveka škaljarskog kriminalnog klana, lako je više puta demantovao da je član ili vođa tog ili bilo kog drugog klana, policija je nezvanično saopštavala da on i njegovi kumovi, braća Jovan i Igor Vukotić - upravljaju tom kriminalnom grupom.

foto: printscreen Proto thema

Crnogorska policija potraživala ga je zbog pokušaja ubistva navodnih članova suprotstavljenog kavačkog klana Vojina Stupara i Miloša Radonjića, 2016. u Kotoru.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, Dedović je tog dana bio za upravljačem BMW-a kojim su on, Jovan Vukotić i Milić Minja Šaković preprečili put kavčanima i pucali u njih.

Prema policijskim informacijama, Stamatović je bio jedan od vođa podgoričkog ogranka škaljarskog klana nedavno je nepravosnažno osuđen na 12 godina zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja ubistva Nikšićanina Radojice Zekovića.

Dedović je sahranjen juče u Kotoru, a Stamatović je ispraćen u rodnim Rogamima.

Dedović i Stamatović ubijeni su na oproštajnoj večeri sa porodicama - sutradan su njihove supruge i djeca trebale da se vrate u Crnu Goru. U njih dvojicu, egzekutori su ispalili najmanje 24 hica, a policija je tokom uviđaja pronašla čaure kalibra 9 milimetara, ispaljene iz dva oružja...

Grčki mediji ranije su, pozivajući se na izvore iz istrage, objavili da je mafija pratila supruge vođa škaljarskog klana i tako došla do Kotoranina i Stamatovića.

(Kurir.rs / Vijesti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...