OTKRIVAMO DETALJE TRAGEDIJE U NOVOM SADU: Poznati bračni par se ugušio u svom domu, tela pronašao sin (FOTO)
Foto: Facebook

STRAVA I UŽAS

OTKRIVAMO DETALJE TRAGEDIJE U NOVOM SADU: Poznati bračni par se ugušio u svom domu, tela pronašao sin (FOTO)

Crna Hronika -

Poznati par književnik Milan Nenadić (74) i njegova supruga pesnikinja i prevodilac, Ileana Ursu Nenadić (67) iz Petrovaradina, pronađeni su mrtvi u svojoj porodičnoj kući u Reljkovićevoj ulici.

Kako nezvanično saznajemo, njih je danas oko 13 časova pronašao sin, koji je došao da ih obiđe.

Ileana Ursu Nenadic, Milan Nenadic
foto: Facebook

"Nažalost, Milan je pronađen mrtav u spavaćoj sobi, a Ileana u kupatilu. Njih dvoje su se ugušili od gasa koji je curio, s obzirom na to da imaju gasni kotao u kuhinji", kaže izvor Kurira.

Milan je osim poezije pisao književnu kritiku, eseje i prevodio. Objavio je knjige pesama: ''Stefanos'', ''Novi Stefanos'', ''Opšti odar'', ''Usamljena istorija'', ''Osvetna maska'', ''Pesme'', ''Knjiga četvoprice'', ''Opšti odar i druge pesme'', ''Vrisnula je majka'' (pesme sa Ileanom Ursu), ''Počinjem da biram'', ''Izabrane pesme'' (izbor i predgovor Nikola Koljević), ''Drhtanje u vodi'', ''Venac za Gavrila'', ''Utočište'', ''Venac za Gavrila (bibliofilsko izdanje), ''Ugrušak'', ''Opšti odar i nove pesme'', ''Suvi pečat'', ''Noćna slika'', ''Divlji Bog Balkana''.

Dobitnik je Pečata varoši sremskokarlovačke, ''Dučićeve nagrade'', nagrade Udruženja Književnika Srbije, ''Milan Rakić'', počasne nagrade BIGZ-a, nagrade Univerzitetske riječi za knjigu godine, ''Zmajeve nagrade'', ''Kočićevog pera'', nagrade ''Branko Ćopić'', Srpske akademije nauka i umjetnosti za prepev poezije Mihaja Emineskua na srpski, godišnje nagrade Saveza književnika, nagrade ''Laza Kostić'', ''Kondira Kosovske devojke'', ''Milice Stojadinović Srpkinje'', ''Vidovdanskih pjesničkih susreta'' i povelje ''Pjesnik svjedok vremena''.

Njegova supruga prevodila je na rumunski jezik savremene srpske pesnike, kao i modernu poeziju koja se piše na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini. Objavila je deset knjiga poezije (na rumunskom i srpskom jeziku). Poezija joj je prevođena na italijanski, engleski, francuski i švedski jezik. Zastupljena je u više antologija i zbornika poezije. Dobitnica je nagrada: „Pečat varoši sremskokarlovačke”, „Stražilovo” za najbolju knjigu pesama, nagrada „Lumine”, Nagrada Saveza književnika Rumunije za najbolji prevod za 2000, Međunarodna nagrada „Valahija” za doprinos književnosti i književnom prevodilaštvu, Orden „Mihaja Emineskua” u Rumuniji za doprinos kulturi, Zlatna značka KPZ Republike Srbije.

Tela bračnog para Nenaduć poslata su na obdukciju Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu.

Kurir.rs/S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track