Najnovije vesti

POSLEDNJE ZBOGOM Nenad Periš: Došlo je do kraja, odlazim sa sinom kući, molim Boga da mi da snage! Srce mi ostaje u Beotgradu
Foto: Ana Paunković

Potresno

POSLEDNJE ZBOGOM Nenad Periš: Došlo je do kraja, odlazim sa sinom kući, molim Boga da mi da snage! Srce mi ostaje u Beotgradu

Crna Hronika
11:17h

U crkvi Svetog Ante beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar juče je održao oproštajnu misu za tragično preminulog Splićanina, u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Splićanina Mateja Periša (27) juče je od 15 časova bio izložen u crkvi Svetog Ante u Beogradu, a njegov kovčeg u crkvu uneo je neutešni otac Nenad Periš.

Pošto je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar održao oproštajnu misu za Mateja, kojoj je prisustvovao i patrijarh srpski gospodin Porfirije, sanduk je odvezen u Split, gde će mladić biti sahranjen.

matej periš
matej perišfoto: privatna arhiva

Nenad Periš se ispred crkve zahvalio svima na izjavama saučešća i podršci.

U Beogradu ostavili srce

- Došlo je do kraja, odlazim sa svojim sinom kući, okrećem novu stranu koja će biti ispisana Beogradom. Posle ovoga mislim da ću biti mnogo bolji čovek. Sećanja iz Beograda nosiću kao neizmernu tugu. Molim Boga da mi da snage. Ovde ostavljamo svoja srca - rekao je on i dodao da će sahrana biti u njihovom rodnom Splitu, ali u krugu najbliže porodice i prijatelja.

nenad periš
nenad perišfoto: Uroš Arsić/Mondo

Nesrećni otac je dodao i da mu je Beograd tokom 139 dana, koliko je trajala potraga za Matejem, pomogao da oseti ljubav, podršku i saosećanje. - Zahvalio bih se svima, a posebno srpskoj policiji, koji su odradili ogroman posao i saznao sam detalje istrage. Zahvalio bih se i MUP Hrvatske - rekao je ispred crkve Periš:

1 / 5 Foto: Ana Paunković

- Zahvalnost ide i katoličkoj crkvi, ali i patrijarhu pravoslavne crkve. Ne treba zaboraviti ni građane koji su učestvovali u molitvama otvorenog srca da se Matej pronađe. Hvala Beogradu na velikom srcu koje mi je dao bez obzira na to što je moj sin tu završio život.

crkva Sv. Ante, tužna misa, Patrijarh Porfirije, Stanislav Hočevar, Nenad Periš
foto: Nemanja Nikolić

Crkva Sv Ante juče je bila mala da primi sve koji su došli da se oproste od Mateja, koji je uoči dočeka Nove godine nestao u Beogradu, pa pet meseci kasnije pronađen u Dunavu na Adi Huji. Pored brojnih građana, koji ga nisu ni poznavali, ali su, kako kažu, osetili potrebu da se oproste od njega, misi je prisustvovao i ambasador Hrvatske Hidajet Biščević, kao i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, a misu je služio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

crkva Sv. Ante, tužna misa, Nenad Periš
foto: Ana Paunković

27 ruža za mladića

- Iznenađen sam da je on pronađen baš 18. maja kada grad Spit slavi svog mučenika Feliksa iz vremena Dioklecijana - rekao je Hočevar:

- Naš Matej je trebao otići da bi nas sabrao. Morao je otići da bismo mi u sebi probudili čežnju da budemo jedno. Matej, hvala ti za veliku žrtvu. Zato je ovo veliki dan za Mateja, za naše ozdravljenje.

okupljeni građani ispred crkve
okupljeni građani ispred crkvefoto: Nemanja Nikolić

Pošto je sanduk sa telom iznesen ispred crkve, Hočevar je rekao: "Molimo te Gospode Bože naš, primi dušu Mateja, za koga si krv prolio. Braćo i sestre, da bismo Mateju iskazali poslednju počast stojimo pored mrtvog tela". U tom trenutku prolomio se jecaj okupljenih građana, koji su u rukama držali ruže i sveće.

crkva Sv. Ante, tužna misa, Patrijarh Porfirije, Stanislav Hočevar, Nenad Periš
foto: Nemanja Nikolić

Inače, beogradska nadbiskupija spremila je buket sa 27 ruža za Mateja, jer je on u trenutku smrti imao 27 godina.

Porfirije zagrlio Nenada

Mladi Matej trebalo je danas da bude s nama

Molitvu za Periša održao je i patrijarh Porfirije.

- Ima li smisla sve ako odlazimo iz ovog sveta. Taj odlazak svako doživljava najvećim neprijateljem. Sve je moglo da se desi u životu, a nije moralo. Mogli smo danas da pijemo kafu, da se vidimo sa prijateljem, ali smo odložili. Jedino sigurno što će se desiti da ćemo svi otići. Mladi Matej po logici ljudskoj trebalo je da i danas bude s nama. Ali, to je logika naša. Mi imamo svoju logiku, Bog ima svoju - rekao je Porfirije, pa se obratio Matejevom ocu, koga je potom i zagrlio:

porfirije i hočevar
porfirije i hočevarfoto: Uroš Arsić/Mondo

- Dragi brate Nenade, znam da nema tuge u Mateju, a ako ima to je zbog nas. Sve ostalo je prostor radosti i ljubavi u kome ćemo se vrlo brzo naći. Jedino što će biti važno jeste da li će nas gospod prepoznati kao svoje. Neka gospod Mateju podari carstvo nebesko i oprosti grehe.

Beograđanka otkrila

Moj brat je nestao i nađen je na isti dan kao i Matej

Mnogobrojni Beograđani došli su u crkvu kako bi uputili poslednji pozdrav Splićaninu, a u toj tužnoj povorci bila je i Snežana koja je ispričala neverovatnu priču.

beograđanka snežana
beograđanka snežanafoto: Kurir, espreso.rs

- Srce mi je reklo da dođem. Na isti dan 31.decembra pre 30 godina moj brat je nestao u Dunavu, prevrnuo se čamac sa njih petoro i isplivao je kod Smedereva pet meseci kasnije, 18. maja. Isti datumi kao kod Mateja. Živim u blizini i morala sam da dođem. Znam šta to znači. Imaće roditelji šta da sahrane, gde da odu da se isplaču, sveću zapale. To su strašne stvari. Četvorica drugova mog brata nikada nisu isplivali - rekla je naša sugrađanka koja je pored krsta ostavila bele ruže.

Crne slutnje

Sestra: Marijani se dogodilo isto što i Mateju

Maja Kovačević, sestra nestale Marijane Seifert, pobednice rijalitija "Veliki brat, juče je za Kurir TV otkrila da nema novih informacija u istrazi i sudbinu njene sestre uporedila sa sudbinom njihovog zemljaka Mateja Periša.

nestala marijana, maja i matej periš
nestala marijana, maja i matej perišfoto: Privatna Arhiva, Zorana Jevtić

- Nisam dobro, zbunjena sam. Nažalost, novih informacija nema. Niko ništa ne zna, traga se i dalje za Marijanom, pregleda se reka s obzirom da su nađene tamo njene lične stvari. Ovo je velika patnja i agonija - rekla je Maja i dodala da je za porodicu najgore neznanje.

- Roditelji su u katastrofalnom stanju, cela porodica je skrhana. Najgore je to neznanje, šta se desilo, zbog čega i gde je Marijana uopšte - kaže Maja. Ističe da se porodica boji da će se potraga za Marijanom završiti isto kao što je to bio slučaj i sa Matejom Perišom.

- Priča se prati u Hrvatskoj, međutim, nažalost cela naša porodica očekuje neke vesti, pa nek se i nađe na način na koji je i Matej nađen. Samo da više otkrijemo nešto. Naš zaključak trenutno je da se dogodilo isto što i Mateji - rekla je uplakana Maja. Podsetimo, Marijana je nestala 27. aprila u Zagrebu, a poslednji put je viđena u Lastovskoj ulici. Njeni telefon i dokumenta pronađeni su na mostu preko Save.

(Kurir.rs - B. Travica - J. Ivić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track