Najnovije vesti

ŽENE U 99% SLUČAJEVA UBIJAJU OVAKO, ALI ONDA NASTAJE GLAVNI PROBLEM! Ekspert otkriva: Biljana nije mogla sama, KO JE SAUČESNIK?!
Foto: Facebook

MISTERIJA

ŽENE U 99% SLUČAJEVA UBIJAJU OVAKO, ALI ONDA NASTAJE GLAVNI PROBLEM! Ekspert otkriva: Biljana nije mogla sama, KO JE SAUČESNIK?!

Crna Hronika
11:42h

Biljana Stojanović (38) iz sela Veliko Trnjane, kraj Leskovca, bila je žena sitnije građe. Istražni organi zasad veruju da je sama ubila sekirom svog muža Ivana (40), a potom, opet sama, ubacila njegovo telo u bure i zalila ga betonom.

Zločin je izvršila poput profesionalnog ubice i potom je skoro četiri godine uspevala da krije Ivanovu smrt. Da li je baš sve to mogla da uradi sama, bez ičije pomoći, bez saučesnika?!

MAĆEHI REKLA DA KRIJE PORODIČNO ZLATO U ŠUPI, A TAMO BETONOM ZALILA MUŽA? Jezivi detalji zločina u Leskovcu

Biljana je u nedelju izvršila samoubistvo tako što je popila otrov, posle čega je otkriveno da je pre najmanje tri godine ubila svog muža Ivana. Njihovi poznanici kažu da je i Ivan, kao i Biljana, bio sitnije građe, ali se opet pitaju kako je uspela da njegovo telo sama, bez saučesnika, ubaci u bure.

- Ivan jeste bio mršav, ne mnogo visok i krupan. Rekao bih da nije imao više od 170 centimetara i 70 kilograma, ali je Biljana bila još mršavija - ispričao je poznanik nesrećne porodice.

Mogla je sama da ubije ali ne i da se reši tela

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za Blic kategorički tvrdi da Biljana nije mogla sama da izvede ovaj nečuveni zločin. Odnosno da jeste mogla sama da ubije Ivana, ali ne i da se na ovakav način reši njegovog tela.

- Biljana je mogla da ga ubije u snu, jer od 100 odsto ubica žena, 99 odsto tako radi. Tu potom dolazi do problema. Šta sa telom? Kako da ga se reši? Žena ne zna da zida, a to mora da se sazida majstorski, da se ne primećuje - kaže Radovanović.

Radovanović smatra da je u zločinu učestvovala treća osoba, najverovatnije bliska osoba i da za to postoje logični razlozi.

- Čovek ne može da nestane na nekoliko godina i da se niko ne interesuje gde je, šta radi. Mora neko da pomogne da se sve to prikrije - kaže Radovanović.

Natčovečanska snaga

Postoje, međutim, i stručnjaci koji smatraju da je pod određenim uslovima izvodljivo da žena Biljanine građe sama ubije muža i reši se tela. Oni tvrde da svaka osoba u besu, u nervnom rastrojstvu, može da ima i duplo veću snagu nego u normalnim okolnostima.

Obducent Branislav Denović daje primer iz prakse kojim to potvrđuje.

- Imao sam slučaj žene koja je imala 45 kilograma i koja je ubila svog supruga koji je bio duplo veći od nje. Čovek je imao 100 kilograma, a ona je uspela da ga ubije sama i potom njegovo telo odnese u vinograd i zakopa. Kada je besna, osoba dobije snagu koja je mnogo veća. Ta žena je na sudu potvrdila koliko može biti jaka kada se iznervira. Iznervirao ju je advokat i ona ga je uhvatila, podigla i preko ramena nosila. Muškarca koji je bio znatno teži od nje! - kaže Denović.

Ivan Stojanović, Biljana Stojanović
foto: Facebook

Obducent Đorđe Ciganović upozorava da činjenica da je neko muško ili žensko ne bi trebalo da bude ključna stavka prilikom utvrđivanja svih okolnosti zločina.

- To nije merilo, pogotovo u slučaju psihičke uznemirenosti ili psihičke bolesti, jer tada čovek može da dobije dvostruko veću snagu od one koju ima u normalnim okolnostima. Samim tim, teoretski je moguće da je žena mogla da ubije muža, te i da ga baci i zazida u bure - kaže Ciganović.

Njegov kolega Nenad Mlađenović kaže da za ovakve zločine, zavisno od okolnosti, nije presudna samo snaga, nego i drugi faktori.

- U teoriji, žena sitnije građe bi mogla da ubije supruga. To mnogo zavisi i od njenih intelektualnih sposobnosti - navodi obducent Mlađenović.

Ko je slao poruke njihovoj deci?

Na ovom mestu dolazimo do još jedne misterije bez odgovora: kako je Biljana gotovo četiri godine uspevala da od celog sveta krije šta se dogodilo sa njunim mužem Ivanom i kako su joj svi tako lako poverovali?

Svedoci tvrde da je Biljana davala oprečne odgovore o tome gde je Ivan i zašto se ne javlja.

- Svekrvi je pre mesec dana pričala kako je Ivan stigao u Beograd i kako treba da se nađu da bi kupili stan. Ivanovu majku je to mnogo obradovalo! Radovala se tome ne znajući da joj je sin mrtav, zazidan u buretu - ispričao je jedan poznanik porodice.

I decu je lagala. Govorila je da će im otac doći, a očigledno je organizovala i da neko sa decom razmenjuje poruke u ime njihovog oca. Da li je baš to bio Biljanin saučesnik?

Zašto niko nije rezotkrio mrežu laži

Velika misterija je i kako Ivanova porodica nije nešto posumnjala kada njegov glas nisu čuli više od tri godine, a niti su videli njegovu noviju fotografiju. Odgovor na to pokušali su da daju psihijatri, inače dugogodišnji sudski veštaci.

Stevan Jokić, specijalista neuropsihijatrije i dečje psihijatrije, kaže da je u pitanju splet manipulacije i poverenje okoline prema ženi.

- Ona je bila ili intelektualno nadmoćnija u odnosu na sve te osobe u okruženju, ili toliko manipulativna da nije mogla da izazove sumnju kod rodbine. Postoji mogućnost i da su u pitanju osobe koje ni ne znaju kako da stupe u kontakt sa osobom u inostranstvu - kaže Jokić.

Biljana Stojanović, B. S., Leskovac
foto: Printscreen/Facebook

Vera Jovandić, specijalista neuropsihijatrije, pominje otuđenost porodice kao jedan od razloga za nedostak sumnje kod Ivanovih najbližih.

- Biljana je svakako manipulisala njima jer je slala poruke i uspešno prikrivala da je Ivan mrtav. Ipak, najjednostavnije tumačenje je da su oni manje kontaktirali i manje se viđali (u okviru porodice). Vi imate članove porodice u istom gradu i ulici, pa se ne vide godinama. U praksi sam imala slučajeve da su članovi porodice pričali o ljubavi i bliskosti, a kada se ušlo u dubinu otkrila se otuđenost - kaže Vera Jovandić.

Kako otkriti da li je Biljana imala saučesnika?

Telo ubijenog Ivana poslato je na obdukciju koja bi narednih dana trebalo da pokaže šta je uzrok smrti. Njegovo telo će, pored toga, dati i odgovore na druga pitanja.

Goran Ilić, direktor Zavoda za sudsku medicinu u Nišu, kaže da obdukcija tela treba da ukaže na koji način je žrtva preminula, kada se to dogodilo, kakve je povrede zadobila, koliko udaraca, kojim oružjem...

- Posle toga dolazi faza kada Tužilaštvo prikupi i druge podatke, nakon čega su im potrebni odgovori da li je u pitanju jedna, ili više osoba koje su počinile zločin. Tada se u obzir uzimaju činjenice: gde se nalazilo telo, da li je bilo čitavo ili su delovi bili na drugim mestima, da li je bilo više oružja, gde je nađeno telo, kako izgledaju lice mesta i okolina, kakve povredesu utvrđene, da li je u pitanju smrt iz vatrenog ili hladnog oružja... Kada se sve to uzme u obzir, doći će se do odgovora da li je zločin počinila jedna ili više osoba - kaže Ilić.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja