OVAKO JE IZGLEDALA DRAMATIČNA AKCIJA NA TARI: Spuštali Vladimirovo telo 1.000 metara, IZVUKLI JOŠ TROJICU NJEGOVIH KOLEGA
Foto: Kurir/Z.Š., Screenshot

OVAKO JE IZGLEDALA DRAMATIČNA AKCIJA NA TARI: Spuštali Vladimirovo telo 1.000 metara, IZVUKLI JOŠ TROJICU NJEGOVIH KOLEGA

Crna Hronika -

Teškim naporima, po izuzetno nepristupačnom terenu, posle čitavih sedam sati koliko su proveli na alpinističkim užadima, rendžeri NP Tara i vatrogasci - spasioci iz Užica i Bajine Bašte uspeli su u četvrtak oko sedam uveče da spuste do puta telo stradalog Vladimira Milivojeva, filmskog radnika iz Beograda, koji je nešto pre podneva istog dana pao na Tari sa litice visoke oko 170 metara i pognuo.

U ekipi vatrogasaca - spasilaca i rendžera bilo je 12 ljudi, kad su se niz liticu spustili do stradalog čoveka odlučili su da telo spuštaju niz brdo, više od 1.000 metara, procenivši da bi pokušaj da se telo izvuče uzbrdo, na liticu sa koje je Vladimir pao bio daleko teži. Pri tome, spasioci i rendžeri su, noseći na rukama telo stradalog morali da savladaju visinsku raziku od oko 650 metra.

Tara, Spasilački Tim, Vladimir M., Vladimir Milivojev
foto: Kurir/Z.Š.

Prethodno, rendžeri i spasioci morali su iz Banjskog točila, mesta na koje je pao nesrećni čovek da izvuku trojicu Vladimirovih prijatelja koji su krenuli da ga traže i eventualno pomognu svom kolegi koji je nestao u ponoru.

- Njih trojica krenuli su niz liticu, ali nije bilo šanse da se bez alpinističke opreme vrate nazad, pa smo najpre izvukli te ljudi, naravno, koristeći užad, alpinističku opremu. Zatim smo se sputili do tela stradalog - priča Milisav Mijatović Javor, koji već 22 godine radi kao rendžer u NP "Tara" i koji je u četvrtak učestovao u akciji spasavanja.

Nizbrdo, do puta, kaže, čekao ih je izuzetno težak teren, litice, sipar, ponegde i gusto rastinje, zmije.

- To je jedan jako težak klanac, non-stop smo morali da koristimo užad, alpinističku opremu. Posle sati rada uspeli smo da telo spustimo do puta - kaže Javor.

Dodaje da je za 22 godine rada, niz litice Tare spustio, nažalost, 21 telo stradalih ljudi. Koliko je za to vreme bilo spašenih, zalutalih turista, ni broja se ne zna.

Tara, Spasilački Tim, Vladimir M., Vladimir Milivojev
foto: Kurir/Z.Š.

- Tara ima oko 300 km uređenih pešačkih staza, van se ne sme, ali, turisti, gosti, zbog selfija, zbog neke druge namere, ponekad su to i krivolovci, skrenu sa staze, ili stradaju, ili se nađu u nevolji, ne mogu da se vrate, onda moramo da ih spasavamo - priča Javor koji je i član DVD Bajina Bašta i Planinarskog društva "Tara" i dodaje:

- Eto, 22 godine radim ovaj posao, ali, uvek, svaki put iznova jednako je teško, uvek je u glavi da je to nečija sudbina, da je to nečiji sin, brat, roditelj, zato apel gostima, turistima, da se drže uređenih staza, jer Tara je prepuna teškog terena, litica.

Stradali Vladimir Milivojev iz Beograda bio je scenski radnik u ekipi koja već danima na Tari snima kadrove filma "Oluja".

Trenutak pada niko nije video

Trenutak kada je Vladimir Milivojev pao u ponor niko od članova ekipe nije video, saznaje "Kurir" iz istrage. Do pada je došlo u trenutku kada je nesrećno čovek koji je posle snimanja jednog kadra sedeo blizu ponora pokušao da ustane i tada se ili sapleo ili poklizao. Članovi ekipe shvatili su da Vladimira nema tek kada se bili spremni da krenu sa lokacije i kada su na mestu gde je sedeo našli kapu i još neke stvari.

Kurir.rs/ Z. Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track