Najnovije vesti

"VREME JE STALO, A NEPOMIČNO STOJIMO I MI!" Sedam meseci tuge u Duboni i Malom Orašju, porodice ne daju da se 9 ubijenih zaboravi
Foto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Privatna Arhiva, Društvene mreže

masakr

"VREME JE STALO, A NEPOMIČNO STOJIMO I MI!" Sedam meseci tuge u Duboni i Malom Orašju, porodice ne daju da se 9 ubijenih zaboravi

Crna Hronika -

Sedam meseci je prošlo od stravičnog masakra u selima Dubona i Malo Orašje kad je Uroš B. (21) iz automatske puške ubio devetoro mladih i 14 ranio, a njihove porodice i prijatelji verno čuvaju sećanje na svoje najmilije.

- Noćas, nestao je svet. Rušio se... I srušio. Niste čuli? Ne brinite,nije svakome. Niste čuli, jer se nije dogodilo vama. Meni je - napisala je na Fejsbuku sestra ubijenog Dalibora Todorovića iz Dubone.

Dalibor Todorović
Dalibor Todorovićfoto: Društvene mreže

Kobne večeri, podsetimo, Dalibor je sedeo sa dvoje drugara na klupi u školskom dvorištu u Duboni, bratom i sestrom Milanom i Kristinom Panić, kad je naišao osumnjičeni Uroš B. i bez ikakvog motiva pucao u njih. Na tom mestu gde su stradali osvanuo je mural.

Sedam meseci od stradanja sina i ćerke obeležio je i Saša Panić, koji je prvo objavio Milanovu i Krinistininu fotografiju kad si bili deca, a onda i video sa njihovim fotografijama uz pesmu "Kad bi znali kako mi je".

Dalibor, Milan i Kristina ubijeni su u Duboni, a šestorica mladića ubijeno je u Malom Orašju iste večeri. Poslednja žrtva bio je Petar Mitrović koji je preminuo kasnije u bolnici i posle lavovske borbe, nije uspeo da se spase.

- I jednoga dana sve reči stanu, a život izgubi svaki smisao.Tišina, tuga, suze i bol postanu samo život tvoj. Gde nam je nada, vera u dalja jutra i novo sutra. Jednoga dana vreme stane, a sa vremenom nepomično stojimo i mi - napisala je Petrova majka.

Petar Mitrović
Petar Mitrovićfoto: Društvene mreže

Istraga u ovom slučaju je završena i optužnica protiv Uroša B. je podignuta, a njome je zatražena maksimalna kazna zatvora za njega. Međutim, to je kazna od 20 godina zatvora jer je Uroš B. u trenutku izvišenja monstruoznog krivičnog dela imao 20 godina, što je po našem zakonu maksimalna kazna za sve koji nisu navršili 21 godinu.

Advokat Stefan Stefanović, koji zastupa šest porodica ubijenih, objasnio je ranije da bi ubica trebalo da bude osuđen na nekoliko doživotnih kazni zatvora, kao u Americi, ali da to, nažalost, nije moguće.

- Istraga je vođena kako treba, ispoštovani su vremenski rokovi, ispitani svi svedoci. Optužnica je podignuta i porodice oštećenih su zadovoljne svime, pa i time da mu je zaprećeno maksimalnom kaznom zatvora, međutim, 20 godina je malo, ali to nije nešto na šta trenutno možemo da utičemo mi, kao ni tužilaštvo - rekao je ranije Stefanović.

(Kurir.rs / D.A.)

Bonus video:

00:09

Malo Orašje posle masakra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track