LIKVIDACIJA VOĐA ZEMUNSKOG KLANA DUGO BILA POD VELOM MISTERIJE! Kumu metak prošao kroz glavu, a masnice na licu govorile drugačije
Foto: Privatna Arhiva

godišnjica ubistva

LIKVIDACIJA VOĐA ZEMUNSKOG KLANA DUGO BILA POD VELOM MISTERIJE! Kumu metak prošao kroz glavu, a masnice na licu govorile drugačije

Crna Hronika -

Misterija duga 21 godinu dugo je bila obavijena velom tajni, s obzirom na to da likvidacija šefova zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma nije bila razjašnjena.

Naime, u toku policijske akcije u Meljaku, tačno 27. marta 2003. godine ubijeni su Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, i to petnaest dana nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. Ubijeni su nakon što su zapucali na policiju koja je uzvratila hicima i ubila ih na licu mesta.

zemunski klan, Dušan Spasojević Šiptar, Šilerova, Otmice, Mučenja
foto: Privatna Arhiva

Kako je dugo ostala misterija njihove likvidacije, preplitale su se mnogobrojne teorije o ubistvu Šiptara i Kuma, s tim da se jedna od tih teorija svodila na to da su obojica uhapšeni nekoliko dana ranije, a da su potom odvedeni u Meljak i streljani.

Žarko Popović Pop, nekadašnji šef Odseka za krvne delikte, probudio je davno sumnju da se događaj odigrao upravo prema ovom scenariju, gde su vođe "zemunaca" najpre mučili, a onda i ubili, uz šta mnogi navode kao dokaz to što je Luković na licu imao stravične modrice.

Žarko Popović
foto: Damir Dervišagić

- Oni su uhvaćeni, pretučeni i kada nisu imali šta da kažu - ubili su ih. Uzet je džak para od njih. Pa ta ekipa je zarađivala na desetine miliona od heroina iz Bugarske, a kao krenuli su u štek i bežanje sa 10 evra u džepu? I nosili su puškomitraljez i bombu? Ne bih da mi neko baš vređa inteligenciju. Najverovatnije je njih namestio Dejan Milenković Bagzi. Onda su uhvaćeni i ništa nisu odali. I to ne zbog toga što su bili čvrsti ili jaki, već zato što nisu znali. A gde su pare sa lica mesta? - pita se Popović, koji je jako dobro znao sve o Spasojeviću i Lukoviću pošto je njegovo odeljenje rešilo 17 ubistava koje je počinio “zemunski klan”.

Nasuprot Popoviću, o ovom slučaju oglašavao se i nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Mile Novaković, međutim, on se strogo držao toga da akcija hapšenja vođa zemunskog klana nije bila režirana.

Mile Novaković
foto: Kurir Televizija

Novaković je, inače, bio deo akcije "Sablja" koja je sprovedena nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, pa tako je tvrdio prema njegovim rečima da teorija o likvidaciji Spasojevića i Lukovića uopšte nije tačna.

- Izmišljene su te priče da su oni negde uhapšeni, saslušani i ubijeni, pa doneti tamo ili da su dovedeni tamo pa ubijeni. SAJ je osmislio akciju hapšenja: prvo su napravili jedan širi obruč u vikend-naselju, a potom je udarna ekipa SAJ borbenim vozilima krenutal frontalno. Probili su dvorišnu kapiju i usmerili se ka pogrešnoj vikendici. Sve je eksplodiralo. Begunci su odmah shvatili o čemu je reč. Izbacili su tobre, iskočili kroz prozor i potrčali u dva pravca. Spasojević i Luković prema voćnjaku, a Bagzi na suprotnu stranu. Bagzi je protrčao pored borbenog vozila, uspeo da se domogne šipražja i pobegne. To će ostati večna misterija. Ljudi iz SAJ su shvatili šta se dogodilo, trče prema pravoj vikendici, Spasojević i Luković natrčavaju na širi obruč. Čuje se: 'Stoj, policija! Stoj, pucaću!' A, onda rafalna paljba. Postoji i snimak cele te akcije - rekao je tada bivši načelnik za medije, a modrice na Lukovićevom licu, kako kaže, objasnio je i lekar koji je svedočio na sudu, rekavši da je normalno da će imati masnicu na licu, s obzirom na to da mu je metak prošao kroz čelo.

Dejan Milenković Bagzi
foto: Profimedia

Svedok-saradnik Dejan Milenković Bagzi pronađen je kasnije u Grčkoj i izručen u Srbiju, a početkom februara ove godine doveden je u prostorije Palate pravde u Beogradu da svedoči o prvoj otmici zemunskog klana, studenta Novaka Stevanića.

- Nemam direktna saznanja o otmici, ali znam, kada su kasnije pokojne vođe klana Dušan Spasojević i Mile Luković dolazili u kafić "Kotobanja" i tamo pričali meni i Ljubiši Buhi Čumetu da su se namučili da otvore sef, jer nije bio standardni u zidu, već u podu, i da su valjda morali brusilicom da ga seku - ispričao je Milenković ranije na suđenju dvojici pripadnika zemunskog klana i dvojici policajaca, koji se sumnjiče da su 1997. godine, obučeni u policajce oteli Novaka Stevanića na ulici, držali ga u podrumu i mučili dok nije otkrio gde mu roditelji drže sef.

Bonus video:

02:12

ZEMUNCI KUVALI GULAŠ OD SVOJIH ŽRTAVA! Forenzičar u programu UŽIVO ŠOKIRAO izjavom, pa uporedio metode likvidacija sa Belivukovim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track