Ekskluzivno saznajemo

(KURIR TV) ČOVEK KOJI JE UBIO ARKANA NA SLOBODI: Gavrić dobio nanogicu!

Crna Hronika -

KEJPTAUN - Dobrosav Gavrić (42), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, od pre nekoliko meseci više nije u pritvoru u Južnoafričkoj Republici jer mu je sud u Kejptaunu odobrio da boravi u kućnom pritvoru s nanogicom, saznaje nezvanično Kurir.

Ovu informaciju niko od zvaničnika Južnoafričke Republike nije želeo da potvrdi, navodeći da je on i dalje u pritvoru.

- Srbija nije obaveštena o tome jer i ukoliko je zaista u kućnom pritvoru, on formalno i dalje nije slobodan čovek. On je uhapšen u decembru 2011. i Srbija je odmah poslala zahtev za njegovo izručenje, ali već više od šest godina na njega nije odgovoreno - otkriva izvor iz srpskog pravosuđa. Naš sagovornik navodi da veruje da Gavrić zaista više nije iza rešetaka.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Preko Ministarstva pravde najpre je poslata obimna dokumentacija i nekoliko njenih dopuna, a onda je usledilo i nekoliko "urgencija", ali odgovora do danas nema - dodaje on. Dobrosav Gavrić, koji je ranjen u pucnjavi u "Interkontinentalu" 15. januara 2000, kad su ubijeni Arkan i dvojica njegovih prijatelja, podsetimo, u Južnoafričkoj Republici uhapšen je 14. decembra 2011. posle pucnjave u kojoj je ubijen šef južnoafričke mafije Siril Bika, a Gavrić ranjen. On je kod sebe tada imao falsifikovana dokumenta na ime Saša Kovačević, kao i manju količinu droge.

Od prvog dana hapšenja Dobrosav Gavrić se borio da ostane u toj državi i da ne bude izručen Srbiji. Najpre je zahtevao status izbeglice, za koji je odbijen, a potom je tražio azil u JAR. Navodno, tamošnje vlasti pristale su da ga puste iz pritvora tek pošto je on prihvatio da sarađuje s njima u borbi protiv mafije i otkrije sve što zna o tamošnjem podzemlju.

Tokom više saslušanja pred sudom on i njegov advokat su molili sud u Kejptaunu da ga ni po koju cenu ne izručuje Srbiji jer će, ukoliko bude vraćen, sigurno biti ubijen iz osvete.

- Bojim se za svoj život jer je Arkan bio komandant bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i ima jaku vojsku sledbenika koji nisu tolerantni - pročitao je sudija Gavrićevu pisanu izjavu na jednom od suđenja. Gavrićev advokat Pit Mihalik je pre četiri godine rekao i da su neki od Arkanovih sledbenika postali članovi vlade i ministri i da oni imaju motiv da pokušaju da ubiju Gavrića. On je naveo i da se Gavrić trudio da u JAR ne privlači veliku pažnju "kako ga Arkanovi sledbenici ne bi pronašli i ubili".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track