OSLOBOĐEN SVIH OPTUŽBI: Luka Bojović nije vođa zemunskog klana!
Foto: Rojters

Presuda Specijalnog suda

OSLOBOĐEN SVIH OPTUŽBI: Luka Bojović nije vođa zemunskog klana!

Crna Hronika -
Sretko Kalinić dobio 35 godina zatvora, a Miloš Simović 30. Pored Bojovića, Specijalni sud juče je oslobodio i Vladimira Milisavljevića Budalu

BEOGRAD - Luka Bojović, koji je bio optužen da je kao vođa novog „zemunskog klana“ odgovoran za tri ubistva i dva pokušaja ubistva u Beogradu 2004. godine, oslobođen je juče u Specijalnom sudu u Beogradu svih optužbi. Sud je oslobađajuću presudu izrekao i Vladimiru Milisavljeviću, dok je Sretko Kalinić zbog učešća u likvidacijama osuđen na 35, a Miloš Simović na 30 godina zatvora.U zatvoru u Španiji- Sud je imao u vidu sve okolnosti, ali nema dokaza da su Bojović i Milisavljević učestvovali u krivičnim delima koja im je tužilaštvo stavilo na teret, kao ni da je Bojović preuzeo rukovodstvo novim klanom - rekao je u obrazloženju presude sudija Vladimir Mesarović. Odluku da Bojović bude oslobođen svih optužbi publika, u kojoj su bile Lukina sestra, majka i prijatelji, dočekala je gromoglasnim aplauzom, poljupcima i zagrljajima.

Luka Bojović, kao ni Milisavljević, nisu prisustvovali oslobođenju jer su u pritvoru u Španiji. Presudu je saslušao samo Kalinić, koji je pod ogromnim merama obezbeđenja dovezen, i to u pratnji straže i Žandarmerije, u zgradu Centralnog zatvora, u kojoj je održano izricanje odluke. Pripadnik „zemunskog klana“ Miloš Simović nije želeo da iz zatvora Zabela bude doveden u Beograd.Simović i Kalinić su jučerašnjom presudom osuđeni za ubistvo Branka Jeftovića Jorge, za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, kao i za likvidaciju njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića 2004. godine.- Odbrane Simovića i Kalinića, u kojima oni priznaju izvršenje krivičnih dela, u pogledu mesta i vremena se podudaraju. Ne slažu se u pogledu toga ko je sve učestvovao u događajima. U odsustvu drugih dokaza, koje tužilaštvo nije ponudilo, nema dokaza da su učesnici dvojica oslobođenih - rekao je sudija.Svedočila estradaTokom suđenja Simović i Kalinić su se međusobno optuživali, a Kalinić je tvrdio i da su u likvidacijama učestvovali Milisavljević i Bojović.- Kao svedoci, saslušani su i Ivan Gavrilović, Nikola Lazetić, Svetlana Ražnatović, Ana Simić, Ivana Buha, ali niko od njih nije imao neposredna i konkretna saznanja o zločinima - rekao je sudija Mesarović.

Još jedna presuda... Sretko Kalinić
Još jedna presuda... Sretko Kalinić

OdbranaEKSTRADICIJA JE BESMISLENABorivoje Borović, Dragoslav Ognjanović i Branislav Tapušković, branioci Luke Bojovića, izjavili su posle izricanja presude da je sud doneo jedinu ispravnu odluku.- Ovom presudom su i poternica i zahtev za ekstradiciju Luke Bojovića napokon postali besmisleni - rekao je Ognjanović, a Tapušković je dodao i da o Bojoviću sad treba izjave da daju predstavnici prethodne vlasti Boris Tadić i Snežana Malović, kao i Ivica Dačić, koji su ga označili kao zločinca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja