PRESUDA BIZNISMENU: Mišković osuđen na 5 godina zatvora!
Foto: Marina Lopičić/Zorana Jevtić

Specijalni sud u Beogradu

PRESUDA BIZNISMENU: Mišković osuđen na 5 godina zatvora!

Crna Hronika -

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Istom odlukom Mišković je danas oslobođen od optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Vlasnik "Delta Holdinga" Miroslav Mišković nije se danas pojavio u Specijalnom sudu na izricanju presude.

Specijalni sud u Beogradu izrekao je danas prvostepenu presudu vlasniku „Delta holdinga“ Miroslavu Miškoviću, optuženom za malverzacije s putarskim preduzećima i utaju poreza. Postupak protiv Miškovića trajao je dve i po godine, a u poslednjih nekoliko meseci sudilo mu se odvojeno od ostalih optuženih, među kojima su i njegov sin Marko i vlasnik „Nibens grupe“ Milo Đurašković. Do razdvajanja postupka je došlo zbog Miškovićevih zdravstvenih problema i čestog izostajanja sa suđenja.Tročlano sudsko veće, kojem predsedava sudija Maja Ilić, izreklo je krajem marta presudu Miškoviću mlađem, Đuraškoviću i ostalim optuženim kojom su svi oslobođeni krivice za malverzacije s putarskim preduzećima, ali i osuđeni zbog utaje poreza. Javnost i brojni stručnjaci odmah su ocenili da se ta presuda neće bitno razlikovati od ove današnje koja će biti izrečena Miškoviću, imajući u vidu dokaze koje su tokom postupka iznosili tužilaštvo i odbrana.

Marko Mišković i Milo ÐuraškovićPRVOSTEPENA ODLUKAMarko Mišković osuđen je na tri i po godine zbog utaje poreza, kao i na novčanu kaznu od osam miliona dinara odštete, dok je njegova firma „Mera invest“ dužna da u budžet Srbije uplati 320,3 miliona dinara.Milo Đurašković je osuđen na sedam godina zbog malverzacija sa kruševačkom fabrikom maziva, ali i utaje poreza, dok je preostalih šest optuženih takođe osuđeno na zatvor. Dužan je i da plati šest miliona dinara.

Afera „pasoš“SMENJEN SUDIJASudskom veću koje je povelo postupak protiv Miškovića predsedavao je najpre sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić. Godinu dana kasnije, dok je postupak već uveliko bio u toku, sudija Vučinić donosi odluku da Miškoviću privremeno vrati pasoš koji mu je oduzet odmah nakon hapšenja da bi mogao da ode na poslovni put. Ova odluka izazvala je tada nezapamćenu aferu u javnosti i pravosuđu, koja je naposletku rezultirala razrešenjem sudije Vučinića. On je tada kazao da je odluka o privremenom vraćanju pasoša bila zakonska, te da je upravo zbog nje trpeo stravične pritiske od predsednika Višeg suda. Nasledila ga je sudija Maja Ilić.

BolestSRCE I PRITISAKMišković je zbog problema sa srcem i visokim krvnim pritiskom često odsustvovao sa suđenja, zbog čega je postupak protiv njega naposletku razdvojen. Privremeno vraćanje pasoša zahtevao je i zbog lečenja u Americi, ali mu sud to nije odobrio. Intervencija na aorti mu je na kraju obavljena u Srbiji.

(Ivan Milićević/agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja