SUZE U Ćupriji: Ne idi, Andrija anđele bakin!
Foto: Dragan Kadić

Sahranjene žrtve nesreće u Makedoniji

SUZE U Ćupriji: Ne idi, Andrija anđele bakin!

Crna Hronika -
Nad kovčegom osmomesečne bebe jaukale dve bake. Andrijini roditelji nisu bili na sahrani. Posle mališana pokopan njegov stric Nikola (24)
1 / 3 Foto: Dragan Kadić

ĆUPRIJA - Mnogobrojna rodbina i prijatelji na groblju u Ćupriji ispratili su na večni počinak osmomesečnog Andriju i njegovog strica Nikolu Marinkovića (24). Oni su tragično nastradali u ponedeljak u sudaru u Makedoniji, a sahrani nisu prisustvovali Andrijini roditelji Dragan i Marija Marinković, koji su zbog njenog zdravstvenog stanja ostali u bolnici u Skoplju.Od belih sanduka prekrivenih cvećem nisu se odvajale Andrijina baka, Marijina majka Dušanka, kao i druga baka Divna, majka nesrećnog Nikole. Njihov lelek odjekivao je grobljem, a sve vreme sahrane na groblju je dežurala Hitna pomoć.- Jao, Andrija, anđele bakin, gde ćeš tamo, zlato bakino! Još si mali. Gde ćeš tamo sam, sine! Ko će da te čuva tamo, pa ti ne znaš, sine, ni sam da ručkaš... Baba će svakog dana boga moliti da me pošalje kod tebe, čekaj babu, sine! Ne idi! - kukala je Dušanka iz sveg glasa. Rođaci su uzalud pokušavali da je odvoje od malenog sanduka u kojem je ležao njen unuk.

Povorka... Rodbina i prijatelji u žalosti
Povorka... Rodbina i prijatelji u žalosti

- Pustite me, ljudi. Andrija, anđele babin, ustani, sine! Ne ostavlja babu samu, vodi me sa sobom. Sve je pusto bez tebe, sine! Ustani! - čuo se lelek nesrećne žene nadvijene nad belim kovčegom.Pored sanduka sina Nikole stajala je majka Divna slomljena od bola.- Joj, sine... Ne idi, sine moj! - odjekivao je grobljem lelek majke, a u tim trenucima nije bilo osobe koja nije pustila suzu zbog tragedije koja je zadesila familiju Marinković.Kilometarsku kolonu do groblja je pratila pleh muzika. U zemlju je položen prvo mali Andrija, a potom i njegov stric. Dok su mališana spuštali u raku, u plač je vrisnula baba Dušanka.

Srce da prepukne... Baka Dušanka uz Andrijin kovčeg
Srce da prepukne... Baka Dušanka uz Andrijin kovčeg

- Andrija, anđele babin, vodi babu! Vidi koliko mesta ima pored tebe, zlato moje! Vodi babu da te čuva - jaukala je žena.Nikolini prijatelji u njegov grob stavili su nekoliko fudbalskih lopti jer je, kako su nam rekli, Nikola trenirao fudbal.- Svirajte nešto drugo. Ustani, sine, hajde kolo da zaigramo - kukala je Nikolina majka, promukla od plakanja i iscrpljena od bola.

Najteži trenuci... Oproštaj Divne od sina Nikole Marinkovića
Najteži trenuci... Oproštaj Divne od sina Nikole Marinkovića

Strašna sudbinaMAJKA JOŠ NE ZNA ZA SMRT SINAPre nego što je maleni Andrija sahranjen, Dušanka je pomenula ćerku Mariju, koja se nalazi u skopskoj bolnici.- Ne ljuti se na majku, sine. Ona ne zna, stalno pita za tebe, anđele babin. Pita da li si gladan, da li si pio mleko. Tetka joj je rekla da si dobro, ne ljuti se, sine moj! - zapomagala je Dušanka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track