VIDIĆ ISKLJUČEN: Liverpul s penala do pobede protiv Junajteda

Redsi pokorili Teatar snova

VIDIĆ ISKLJUČEN: Liverpul s penala do pobede protiv Junajteda

Fudbal -
Liverpul je pobedio Junajteda s 3:0. Liverpul je dva gola postigao sa penala preko Džerarda, koji je i promašio jedan jedanaesterac

MANČESTER - Fudbaleri Liverpula su pobedili u gostima ekipu Mančester junajteda rezultatom 3:0 u meču 30. kola engleske Premijer lige.Utakmicu su obeležila tri dosuđena penala za Liverpul i crveni karton za kapitena Junajteda Nemanju Vidića. Liverpul je poveo u 34. minutu. Rafael je u svom šesnaestercu igrao rukom, a Stiven Džerard je bio siguran sa bele tačke.Već na startu drugog poluvremena drugi penal za "Redse". Džerard je ponovo savladao De Heu.Vidić je u 78. minutu zaradio crveni karton, a Džerard nije iskoristio penal. Konačnih 3:0 postavio je Luis Suarez u 84. minutu.Liverpul je drugi na tabel sa 62 boda, dok je Mančester sedmi sa 48.

http://www.youtube.com/watch?v=TUEglS0R22E

16:11 (83. minut) - Suarez pogodio za 3:0

Potpuna domonacija tima sa Enfilda potvrđena je 25. ovosezonskim golom Luisa Suareza

16:06 - (76. minut) Vidić pocrveneo Džerard promašio penal

Kapiten Mančester junajteda dobio je drugi žuti karton posle starta na Staridžom, iako nije dotakao rivala, a Džerard je promašio penal

15:36 - (46.minut) Liverpul stekao veliku prednost, drugi penal za Džerarda

Džo Alen je iznudio drugi jedanaesterac za Liverpul, a Džerard je 26. put u Premijer ligi realizovao najstrožu kaznu.

Drugo poluvreme

15:47 (45+2. minut) - Kraj prvog poluvremena

15:04 (33. minut) - Džerard je pogodio penal

Suarez je primioo loptu u šesnaestercu, a onda želeo da je gurne pored Rafaela. Defanzivac Junajteda je igrao rukom, a Urugvajac je istog trenutka stao i pogledao ka Klatenburgu. Arbitar je pokazao na penal, koji je Stiven Džerard izveo rutinski.

14: 30 - Počela je utakmica

Prvo poluvreme

Ako ste pomislili da je najveće rivalstvo u engleskom fudbalu, ono između Mančester junajteda i Liverpula, čisto sportske prirode, prevarili ste se. Dva najtrofejnija kluba iz Premijerlige "veže" neprijateljstvo dugo 120 godina, a nastalo je verovali ili ne iz ekonomskih razloga.

Priča nas vraća na 1. januar 1894. godine kada je otvoren Mančesterski brodski kanal. To se dogodilo nešto manje od četiri meseca pre prvog meča ovih rivala u kome je Liverpul pobedio sa 2:0. Zanimljivo, tada su igrali u plavo-belim dresovima, dok su gosti, pod imenom Njuton Hit, nastupili u zelenožutoj kombinaciji.

Detalj sa jednog od prošlih duela, Foto: Reuters
Detalj sa jednog od prošlih duela, Foto: Reuters

Dva grada, udaljena svega 50-tak kilometara, do tada su sarađivali uspešno. Liverpul se razvijao kao luka, bio je poznat po uvozu robe iz prekomorskih zemalja, dok se Mančester razvijao kao industrijski grad poznat po tekstilu.

Pruga između dva grada bila je prva međugradska pruga na svetu, a služila je da se roba iz Liverpula prebaci u Mančester. Tada je postojala izreka "liverpulski gospodin i mančesterski čovek", prvi je uvozio, beležio i tovario, a drugi proizvodio.

http://www.youtube.com/watch?v=1xLSIjpul6Q

Međutim, u jednom trenutku ljudima u Mančesteru je dojadilo da Liverpul sam ubire visoku carinu pa su rešili da učine nešto po tom pitanju. Izgradili su kanal kojim su brodovi mogli da stignu direktno u grad. Koliko je taj događaj bio značajan govori i podatak da oba kluba iz Mančester, Junajted i Siti u svojim grbovima sadrže sliku broda.

Otvaranje kanala promenilo je odnos dva grada, a samim tim se reflektovalo i na odnos dva kluba koji su koji mesec kasnije, kao što smo napomenuli odigrali prvi meč.

Dueli Junajteda i Liverpula oduvek su privlačili veliku pažnju
Dueli Junajteda i Liverpula oduvek su privlačili veliku pažnju

Dugo su obe ekipe bile prosek u engleskom fudbalu, ali to nije smetalo rivalstvu. U 120 godina dugoj istoriji samo su devetorica igrača prešla direktno iz jednog u drugi klub, a poslednji put to se desilo pre 50 godina kada je izvesni Fil Kisnal sa Old Traforda prešao na Enfild.

Porast značaja fudbala na svetskom nivou, kao i razvoj alternativne muzike u to vreme, počeli su da daju novu dimenziju ovim gradovima i rivalstvu klubova. Bitlsi na strani Liverpula, nasuprot grupama poput Džoj Divižn, Nju Order, Stoun Rozis, uneli su novo svetlo.

Ta klima više je pogodovala "crvenima" iz Liverpula koji su suvereno vladali engleskim fudbalom u periodu od 1975. do 1990. godine. Tada su osvojili 11 domaćih titula i četiri trofeja u evropskim takmičenjima.

Osnivanje Premijer lige međutim, prekinulo je dominaciju "Scousers" iz Liverpula i donelo primat "Mancunians-ima" iz Mančestera. Naravno, glavni krivac za to je Ser Aleks Ferguson.

Koliko to rivalstvo ide daleko govori i činjenica da navijači u poslednje vreme prave sprdnju na račun žrtava drugog kluba. A, obe ekipe su preživele prave traume u prošlosti. Mančester je u avionskoj nesreći 1958. godine izgubio 23 ljudi, uključuji osam "Bezbijevih beba", dok Liverpul oplakuje Hilsborou iz 1989. godine kada je poginulo blizu 100 navijača ovog kluba.

Iz tog razloga ružni potezi poput onog kada je Luis Suarez odbio iz rasističkih razloga da pruži ruku Patrisu Evri, deluju sasvim objašnjivo. Naravno, u svetlu neprijateljstva dve strane.

http://www.youtube.com/watch?v=k0fmhUyy0Bc

A koji tim je trofejniji? Zavisi od toga da li računaju navijači iz Liverpula ili oni iz Mančestera.

Prema računici jednih to izgleda ovako: Mančester junajted ima 20 titula prvaka Engleske, 11 FA kupova, četiri liga kupa, tri naslova prvaka Evrope i jedan Kup pobednika kupova - ukupno 39 trofeja. Liverpul ih ima dva više jer je 18 puta bio prvak Engleske, sedam puta je osvojio FA kup, osam puta liga kup, pet puta titulu Evropskog prvaka i tri puta u Kupu UEFA. Međutim, kada to računaju ljubitelji fudbala sa Old Traforda to izgleda drugačije, pa Junajted vodi sa 62:59 u trofejima. Jednostavno, oni računaju i takmičenja kao što su Komjuniti šild, UEFA superkup, Interkontinentalni kup i Svetsko klupsko prvenstvo.

Navijači oba kluba slažu se samo u jednom - do sada je odigrano 189 utakmica u kojima je Junajted pobedio 75 puta, 51 put je meč završen bez pobednika, a Liverpul je slavio na 63 meča.

Dovoljno razloga da od 14.30 gledate meč sa Old Traforda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track