Cvetković postavio partnera da čuva državni novac!

Sukob interesa

Cvetković postavio partnera da čuva državni novac!

Društvo -
Zvonimir Nikezić, blizak saradnik bivšeg premijera, bio zastupnik državnog interesa u Agrobanci, a istovremeno i vlasnik firmi koje su dobijale kredite od ove banke

BEOGRAD - Mutno.Državni interes u Agrobanci branio je Zvonimir Nikezić, vlasnik konsultantske kuće „CES Mekon“, poslovni partner bivšeg premijera Mirka Cvetkovića. A upravo je Nikezić, inače član UO Agrobanke, 2010. godine od ove banke uzeo kredit u iznosu od 44 miliona dinara za potrebe svoje firme „CES Mekon“. Tako je ostalo nejasno ko je i kako izabrao Nikezića da štiti interese države iako se ovim činom našao u sukobu interesa, a Agrobanka je napravila minus od 300 miliona evra. Podsetimo, država je zbog toga iz budžeta morala da obezbedi 100 miliona evra za obnovu banke.Nikezić, čija je konsultantska kuća učestvovala u brojnim privatizacijama, u Upravnom odboru Agrobanke bio je od oktobra 2010. do septembra 2011, a otišao je samo nekoliko meseci pre uvođenje prinudne uprave. Ministarstvo finansija nadležno je za banke s državnim kapitalom, a do marta prošle godine ministarka je bila Diana Dragutinović, koja je nekada radila u „CES Mekonu“. Posle nje ministar je postao premijer Mirko Cvetković, a državni sekretar bio je Dušan Nikezić, Zvonimirov sin.Na pitanje da li je normalno da vlasnik privatne firme štiti državnu imovinu, Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta odgovara: „Ako mi nađete sličan primer u svetu, onda jeste, ali ne verujem da ćete uspeti.“ Država je, dodaje, mogla da angažuje nekog sa strane i plati ga da joj za novac štiti interese, ali Nikezićev slučaj nije takav.- Ne znam po kom osnovu je ušao tamo, ko ga je izabrao. To je van svake pameti. Po toj logici stvari i ministri bi mogli da ujedno rade za državu i vode privatne poslove - naglašava Janković.Nenad Gujaničić, broker Sinteza invest grupe, kaže da je bitno da predstavnici države nisu u sukobu interesa, a na opasku da je Nikezić bio direktor „Voda vode“, koja je klijent Agrobanke, on ističe da bi to trebalo ispitati.

Mirko Cvetković nije objasnio zašto je Nikezić štitio interese države
Mirko Cvetković nije objasnio zašto je Nikezić štitio interese države

Određen pritvor do mesec danaTužilaštva za organizovani kriminal juče je saslušalo i Milana Antonića, sina uhapšenog Dušana Antonića, i odredilo mu pritvor do 30 dana. Pritvor je određen Dušanu Antoniću, Slavoljubu Korićancu, Bojanu Zariću, Bobanu Laboviću, Vehbu Papiću, Branimiru Uzelcu, Milošu Uzelcu i Saudu Hasoviću.- Na rešenje o određivanju pritvora stranke i branioci imaju pravo žalbe u roku od tri dana veću Višeg suda u Beogradu - rekao je Miljko, Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal.Dačić: Sada je sve na tužilaštvuPremijer Srbije Ivica Dačić rekao je juče da je slučaj Agrobanke sada posao za tužilaštvo. - Istragom su već obuhvaćene i sve firme koje su na neki način prekršile zakon. Siguran sam da će istraga biti proširena - rekao je premijer Dačić i naveo da su ga „ljudi iz policije obavestili da nije NBS upozorila policiju šta se dešava u Agrobanci, nego je bilo obrnuto“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track