Dačić: Okupiti najumnije Srbe, nema prodaje javnih preduzeća

završeno iznošenje ekspozea, sledi rasprava

Dačić: Okupiti najumnije Srbe, nema prodaje javnih preduzeća

Politika -
Ne želim da se bavim podelama, niti rascepima u vreme komunizma, podelom na partizane i četnike, starosesdeoce i došljake, na podele po verskoj i nacionalnoj pripadnosti, rekao je Dačić, koji je završio ekspoze rečima "Živela Srbija!"

Ne propustite...

Ovo je nova Vlada Srbije

BEOGRAD - Mandatar Ivica Dačić izjavio je danas da će osnovni cilj nove vlade biti da ojača temelj Srbije i da u ostvarenju tog cilja okupi i objedini najumnije ljude.

Ne želim da se bavim podelama, niti rascepima u vreme komunizma, podelom na partizane i četnike, starosesdeoce i došljake, na podele po verskoj i nacionalnoj pripadnosti, rekao je Dačić u ekspozeu pred poslanicima Skuštine Srbije."Želim da izgradimo integralnu viziju budućnosti Srbije i vladu okrenutu budućnosti a ne prošlosti", poručio je mandatar.

Prioritet borba protiv kriminala i korupcije

Dačić je poručio da je prioritet nove vlade ekonomski oporavak zemlje. Svi ostali ključni ciljevi ove Vlade, kao što su evropska budućnost Srbije, rešavanje pitanja Kosova, regionalna saradnja, borba protiv kriminala i korupcije, školstvo, zdravstvo i drugi, zavisiće od toga da li smo sposobni da obezbedimo ekonomski opstanak naše zemlje, rekao je Dačih u Skupštini.

Dačić izjavio je danas da nova vlada neće privatizovati javna preduzeća. "Vlada Srbije neće privatizovati JP Elektroprivredu Srbije, a zadržaće većinsko vlasništvo i u drugim strateški važnim javnim preduzećima koja imaju monopolsku poziciju na tržištu, kao što su Železnica, PTT, Aerodrom", rekao je Dačić.

Red i zakon važe za sve

On je takođe najavio da će biti izvršena reforma javnih preduzeća u cilju efikasnijeg poslovanja i unapređenja kvaliteta i konkurentnosti njihovih usluga. "Upravljanje javnim preduzećima biće profesionalizovano, a Vlada će preuzeti kontrolnu ulogu", poručio je on.

"Pred nama je nova četvorogodišnja utakmica sa problemima i borba za dobrobit svih građana Srbije, a narod je jedini selektor, onaj koji odlučuje da li smo dobri ili ne, da li treba da učestvujemo u timu ili ne", dodao je mandatar. "Država, ako želimo da bude jaka, i istovremeno pravedna i solidarna, zahteva čitav niz novih pravila, pravila koja će biti doneta u dogovoru sa čitavim društvom. Nova pravila, ne kao izraz volje vladajuće elite, već kao rezultat dogovora države i privrede, sindikata, medija, udruženja, finansijskih institucija", kazao je Dačić.On je dodao da red i zakon moraju da budu isti za sve, od političara, preko krupnih kapitalista, do običnih građana. "Za ovu Vladu neće biti važno šta i kako će da kaže, nego šta i kako će da uradi. Mi hoćemo da promovišemo rezultat i drugi PR nama nije potreban. Mi nećemo pričati o požarima. Mi ćemo ih gasiti. I učiniti sve da do njih ne dolazi", poručio je Dačić.

Nećemo imati spin doktore za medije, promenićemo zakon o informisanju

Dačić je dodao da nova vlada neće imati "spin doktore" za uređivanje medija i da se mora javno saopštiti koliko je novca javnih preduzeća otišlo pojedinim medijima za reklamne kampanje. "Ja ne krijem da sam premijer, i šta radim, i očekujem da se i oni koji o tom mom radu, i radu ove Vlade, budu pisali, takođe ne kriju", rekao je Dačić u ekspozeu u Skupštini Srbije. Kako je naveo, javnost mora da zna i koliko je novca javnih preduzeća potrošeno na reklamne kampanje u pojedinim medijima, i da li je na takav način novcem građana i države Srbije sticana naklonost tih medija političkim strukturama kojima pripadaju direktori tih javnih preduzeća.

Dačić je najavio da će nova vlada preispitati najnoviju promenu vlaništva u Politici, u kojoj je 50 odsto udela kupila ruska firma Ist medija grup. "Nećemo imati spin doktore za uređivanje medija, potrebno je obezbediti uslove za normalan rad, pravila ćemo utvrditi zajedno sa medijima, podržavamo inicijativu o donošenju zakona o transparenttnosti vlasništva u medijima", rekao je Dačić. Kako je naveo, vlada će zajedno sa novinarskim udruženjima predložiti izmenu zakona o infomiranju, radiodifuziji i o telekomunikacijama. Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, rekao je da "ne sme da bude tajni ni u istragama koje se vode o nerešenim ubistvima novinara". "Pozivam novinarska udruženja da steknu uvid u činjenice iz istraga i o postupcima koji se vode", rekao je on. Dačić je rekao i da će vlada izaći iz vlasništva u medijima gde god to može ako to ne ugrozi egzistenciju ljudi koji u njima rade i opstanak tih medija.

Poštovaćemo autonomiju Vojvodine

Dačih je izjavio da će nova vlada poštovatie autonomiju Vojvodine i sarađivati sa pokrajinskim vlastima. Vlada će poštovati dostignuti stepen autonomije AP Vojvodine, na način koji je definisan Ustavom Republike Srbije i Statutom AP Vojvodine, poručio je Dačić i dodao da nema razloga za drugačiju politiku prema Vojvodini, zato što je "to autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije". On je istako da će vlada sarađivati sa pokrajinskim organima vlasti protiveći se svim ekstremnim stavovima, "bilo da je reč o zahtevima za ukidanje autonomije, bilo da je reč o pretnjama internacionalizacijom pitanja autonomije Vojvodine" i da ona od strane vlade neće biti ugrožena.

Albancima s juga Srbije ponudićemo integraciju

Dačić je poručio da će nova vlada nastaviti da unapređuje ljudska i manjinska prava, a da će Albancima na jugu Srbije ponuditi integraciju u politički i socijalni sistem."Mi želimo da Albancima ponudimo integraciju u politički i socijalni sistem Srbije, a da se protiv kriminala, ekstremizma i terorizma zajednički oštro borimo", rekao je Dačić. Kako je dodao, Srbija kao moderna i demokratska država, želi dogovor o zajedničkom životu u interesu mira i bezbednosti i za Srbe, i za Albance koji žive na jugu Srbije.Nijedan građanin Srbije ne sme da bude diskriminisan zbog toga što nije Srbin, ali sa druge strane nijedan Srbin u Srbiji ne sme biti diskriminisan zbog toga što jeste, naveo je Dačić.

Dosta je krvi, Srbija pruža ruku pomirenja

Mandatar je poručio da će se Srbija zalagati za bezbednost, stabilnost i dobre odnose na Zapadnom Balkanu i da "pruža ruku pomirenja". On je rekao da Srbija želi bude faktor mira i stabilnosti u regionu, a da će se svi nesporazumi rešavati na miran način i u duhu saradnje."Ako kažu da reč Balkan znači krv i med, dosta je bilo krvi, vreme je da osetimo i ukus meda. Srbija pruža ruku pomirenja. Svima. Nemojmo više da se bavimo prošlošću, bavimo se budućnošću. Želimo dobre odnose, uz uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države", kazao je Dačić u svom ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije.

U toku je pauza u Skupštini. Mandatar je završio ekspoze rečima "Živela Srbija"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track