Dačić spreman da vodi tim Beograda

Dačić spreman da vodi tim Beograda

Politika -
Ako je cilj da se legitimiše nelegalno priznavanje Kosova, na to ne pristajemo, rekao je premijer Srbije

VRANJE - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je spreman da preuzme odgovornost i vodi tim Beograda u dijalogu sa Prištinom, ali da, kako je rekao, predhodno mora da se utvrdi cilj tih razgovora.

"Još nismo doneli odluku ni o nastavku dijaloga, niti o tome ko će učestvovati u njemu jer je bitno da se odredi šta je cilj razgovora i šta se od nas očekuje u smislu postavljanja uslova. Ako je cilj da se legitimiše nelegalno priznavanje Kosova, na to ne pristajemo", rekao je Dačić novinarima u Vranju.

Prema njegovim rečima, Srbija je privržena dijalogu, ali Vlada Srbije ne želi da neko misli da će se ta priča o određivanju pregovarača za dijalog sa Prištinom završiti priznanjem nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je juče da će Dačiću ponuditi da vodi pregovore sa Prištinom.

"Neće valjda u dijalogu sa Ketrin Ešton da učestvuju državni službenici. Zašto bi nas neko birao na izborima, ako nećemo da snosimo odgovornost", rekao je Dačić, ali i ukazao da još nije bilo razgovora o nastavku dijaloga.

On je ponovio ranije izneti stav da ne želi da neko pomisli da će se priča završiti priznanjem Kosova.

"Želimo da budu relaksirani odnosi, da građani bolje žive. Još nismo odredili kada će biti nastavak pregovora, a državno rukovodstvo analiziraće sve razgovore koji su vođeni do sada", rekao je Dačić.

On je naveo da očekuje da u Beograd uskoro dođe Evropski komesar za proširenje Štefan File i dodao da se očekuje da jedna od tema bude i nastavak dijaloga sa Prištinom.

Dačić je više puta podvukao da se mora precizirati da li su u pitanju pregovori ili razgovori i da je u skladu s tim neophodno da se vidi da li će biti uopšte potrebno da se formira pregovarački tim.

Premijer je naglasio da Srbija želi mirno rešavanje svih problema, pa i kosovskog, ali je ukazao i na činjenicu da je prošle noći došlo do incidenta na administrativnoj liniji kod mesta Dobrosin.

On je rekao da, dok se govori o dijalogu, sa kosovske strane se puca na srpsku policiju, a pošto istražni organi Srbije ne mogu da pređu administrativnu liniju i obave uviđaj, još nije utvrđeno ko je pucao.

"Dokle tolerancija", upitao je Dačić i podvukao da nije sporno da Srbija želi dijalog, podsetivši da su mnogi već u takvim razgovorima učestvovali.

Na pitanje da li Vlada Srbije želi čvršću saradnju sa Kforom, Euleksom i Kosovskom policijom, Dačić koji je i ministar unutrašnjih poslova je odgvorio potvrdno, ali uz napomenu da se saradnja sa KPS-om želi preko Kfora i Euleksa.

On je istakao da vlada ne želi prelivanje kriminala, nelegalnu seču šuma i bilo kojeg oblika nelegalnih radnji i da je zato spremna na saradnju.

Kada je reč o istragama o eventualnom nenamenskom trošenju novca namenjenom Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da koliko je njemu poznato postoje pojedinačni procesi, ali da nema informaciju da postoji šira istraga.

"Nemam ništa protiv. To je i cilj vlade, a to je briga o ljudima na Kosovu i da ne bude zloupotrebe", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track