Dačić: Imamo mi glavu da razmišljamo, vodimo samostalnu spoljnu politiku!
Foto: Marina Lopičić

Šef srpske diplomatije

Dačić: Imamo mi glavu da razmišljamo, vodimo samostalnu spoljnu politiku!

Politika -
Srbija će biti u obavezi da poštuje jedinstvenu, zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU kada postane punopravna članica EU, kazao je prvi potpredsednik Vlade Srbije

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija voditi samostalnu spoljnu politiku sve dok ne postane punopravna članica EU i da bi bilo bolje da su zemlje koje traže od Srbije da osudi ponašanje Rusije prema Ukrajini isto to uradile u vezi s Kosovom.

"Mi znamo šta su naše obaveze i to smo jasno saopštili visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i niko u svetu ne treba da se brine za poziciju Srbije. Imamo mi glavu da razmišljamo", poručio je Dačić.

On je, u pauzi Prve plenarne konferencije Svetske federacije konzula za region jugoistočne Evrope, ponovio da se Srbija, u slučaju ukrajinske krize, postavila principijelno, podržavajući teritorijalni integritet svake države članice UN, ali da Beograd nema obavezu i neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji.

"Srbija će biti u obavezi da poštuje jedinstvenu, zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU kada postane punopravna članica EU", rekao je Dačić, komentarišući jučerašnje izjave ambasadora Francuske i EU da se od Beograda očekuje da jasnije podrži stav EU prema ukrajinskoj krizi.

"Do tada, Srbija će voditi samostalnu spoljnu politiku", poručio je on.

Politika Srbije će se, prema Dačićevim rečima, temeljiti na opredeljenju zemlje za članstvo u EU i očekivanom ponašanju u skladu s tim - što većem pridruživanju stavovima EU, uz istovremeno balansiranje, razmatranje i ocenjivanje svakog pojedinačnog pitanja u skladu s državnim i nacionalnim interesima Srbije.

"Naravno, mnogo bi nam lakše bilo da zemlje koje danas govore da Srbija treba da osudi takozvano nezakonito ponašanje Rusije prema Ukrajini, da su to isto uradile i osudile nezakonito ponašanje Kosova u odnosu na Srbiju", istakao je šef srpske diplomatije i dodao da "dvostruki standardi nikad nisu bili dobri".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track