Hrvati: Bože, spasi Gotovinu
Foto: REUTERS

Čeka se konačna presuda Haga

Hrvati: Bože, spasi Gotovinu

Planeta -
Širom Hrvatske organizuju se mise za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, osuđene na 24 i 18 godina zatvora zbog zločina nad Srbima

ZAGREB - Slave ubice.Hrvati uz mise i bdenja čekaju konačne presude generalima Anti Gotovini (55) i Mladenu Markaču (55), koje bi trebalo da im budu izrečene danas pred Tribunalom za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije u Hagu. Prvostepenom presudom Gotovina je osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora zbog zločina nad Srbima iz Kninske Krajine tokom i posle akcije „Oluja“ 1995.Mise i bdenja organizuju se po celoj Hrvatskoj, a centralno okupljanje je u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića. Očekuje se da će tom skupu prisustvovati najmanje 100.000 hrvatskih branitelja i građana, koji generale, osuđene kao ratne zločince, veličaju kao heroje.Prema prvostepenoj presudi, izrečenoj u aprilu 2011, Gotovina, koji je zapovedao „Olujom“, i Markač, komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo proterivanje srpskog stanovništva iz Kninske Krajine. Gotovina i Markač proglašeni su krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman prema Srbima u Krajini od početka avgusta do kraja septembra 1995. Drugooptuženi general Ivan Čermak tada je oslobođen krivice.Na presudu su Gotovina i Markač uložili žalbe, kojima su pokušali da sruše tezu da je „Oluja“ bila udruženi zločinački poduhvat i dokažu da je to bila legitimna vojna oslobodilačka akcija.Inače, Gotovinu je Haški tribunal za zločine u „Oluji“ optužio 2001, a on je bio u bekstvu do decembra 2005, kada je uhapšen u Španiji. Od tada je u pritvoru u Sheveningenu. Optužnica protiv Čermaka i Markača podignuta je 2004. i oni su se odmah dobrovoljno predali, a zatim bili pušteni na slobodu do početka suđenja.

Ratni zločinci Ante Gotovina i Mladen Markač
Ratni zločinci Ante Gotovina i Mladen Markač

Smanjenje kazne?Gotovina i Markač dobiće po 18 godina zatvora, što znači da će glavnokomandujućem operacijom „Oluja“ kazna biti smanjena, saznaje Slobodna Bosna.- Gotovo je sigurno da će kazna Gotovini biti smanjena i isto tako je sigurno da će presuda Markaču ostati ista. Sigurno je i da će obojici vreme provedeno u zatvoru biti uračunato u presudu - navodi sarajevski list.

Radomir Čačić možda izbegne zatvorNekadašnji vicepremijer Hrvatske Radomir Čačić, koga je mađarski sud u Kapošvaru osudio na 22 meseca zatvora zbog saobraćajke 2010. u kojoj je poginulo dvoje ljudi, mogao bi da izbegne zatvorsku ćeliju.Naime, Čačićeva odbrana može da zatraži da se sudski postupak iz Mađarske prebaci hrvatskom pravosuđu. Ako Mađari pristanu, a dosadašnja međudržavna praksa pokazuje da nemaju razloga za drugačiju odluku, Čačićevoj odbrani otvara se sasvim nov manevarski prostor. Čak bi moglo da se dogodi da Radimir Čačić nikada ne ode na služenje zatvorske kazne, jer bi hrvatski sud mogao da mu ublaži sankciju na uslovnu. Ukoliko slučaj bude prebačen u Zagreb, a sva je prilika da hoće, Čačića bi čak mogao i da pomiluje predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track