Iseljena porodica Matić smeštena u MUP-ov hotel
Foto: BETA

Na intervenciju Dačića

Iseljena porodica Matić smeštena u MUP-ov hotel

Društvo -
Po nalogu premijera Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, četvoročlana porodica Matić dobila je smeštaj u hotelu MUP-a na Bežanijskoj kosi

BEOGRAD - Po nalogu ministra unutrašnjih poslova i premijera Srbije Ivice Dačića u toku večeri obezbeđen je smeštaj, u hotelu MUP-a na Bežanijskoj kosi, za četvoročlanu porodicu vatrogasca Zorana Matića, a tom prilikom je saopšteno i da su građani, koji su prilikom protesta zbog iseljenja te porodice privedeni, pušteni iz policijske stanice.

Prethodno je zaštitnik građana Saša Janković pozvao ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da se izvini građanima zbog "očigledno neopravdanog i bahatog privođenja" jedne Beograđanke, tokom sudskog iseljenja porodice Matić iz stana u centru grada. Janković je od ministra zatražio da se "prema policajcu koji je to učinio primene odgovarajuće mere"

"U Beogradu je danas privedena građanka u prisustvu svoje maloletne ćerke, iz razloga i na način koji je izazvao opravdano nezadovoljstvo i uznemirenje građana", ocenio je zaštitnik građana. Janković je podsetio da je privedena žena učestvovala u javnom protestu zbog prinudnog iseljenja porodice Matić, iz stana u beorgadskoj opštini Dorćol.

"Porodica je iseljena na osnovu sudske odluke u okolnostima koje ponekad, kao u ovom slučaju, na žalost odvajaju i razlikuju pravo od pravde", rekao je Janković.

Zaštitnik građana smatra da je podrška građana porodici koja je izgubila krov nad glavom čin ljudske, preko potrebne solidarnosti.

"Iako paragrafi koji obavezuju sud i druge državne organe nisu na strani iseljenih, zaštitnik građana ističe da pravo nije uvek savršeno skrojeno po meri pravde i zbog toga ombudsman građanima pruža podršku uvek kada se nepravdi usprotive na dostojanstven i nenasilan način", istakao je Janković.

Janković je rekao da je policajac priveo građanku isprovociran rečima "sram vas bilo", kao i da je delovao u okviru zakona, ali je dodao da je očigledno nepravilno procenio situaciju i shodno tome postupio pogrešno.

"Isprovociran rečima "sram vas bilo", delajući u okviru zakona, ali očigledno nepravilno procenjujući situaciju i shodno tome postupajući nepravilno, policijski službenik je priveo građanku koja je sa detetom odlazila od njega, što su zabeležile i medijske ekipe. Privedeni su, slično, i drugi građani", rekao je Janković.

Janković smatra da je taj postupak "prelio čašu nepravde u ovom slučaju, a na žalost, vinovnici su policijski službenici".

"Zbog toga je zaštitnik građana Saša Janković predložio ministru Ivici Dačiću da se u ime Ministarstva izvini svim građanima koji su privedeni zbog nenasilne, javne podrške porodici Matić", rekao je Janković i dodao da treba utvrditi zbog čega je policajac koji je priveo jednu učesnicu protesta pogrešno procenio situaciju i da shodno tome treba preduzeti disciplinske, edukativne i druge mere protiv njega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track