(Ne)ljudska greška

Komentar dana

(Ne)ljudska greška

Komentar dana -

Veliki petak je najtužniji dan za hrišćane, jer je tada umro Isus Hrist. Posle najtužnijeg dana, usledio je najsrećniji dan, jer je, kako hrišćani veruju, Isus drugog dana vaskrsao. Za porodicu Arsić iz sela Ribare kod Jagodine ovaj Veliki petak, uz to i 13, najtužniji je u njihovim životima. Umrla im je snaja Natalija Arsić (23), u šestom mesecu trudnoće. Ni beba nije preživela. Vaskrsnuća nije bilo, a prošla je nedelja.

Ko je kriv za smrt mlade žene, koja je iza sebe ostavila ćerku od tri godine? Da li je neko kriv uopšte? Porodica ne može da se pomiri sa ovim stravičnim gubitkom i traži da se utvrdi odgovornost. Tvrde da su lekari u Jagodini pogrešili.

Glavobolja, povraćanje, visok krvni pritisak, bolovi u stomaku... To su simptomi na koje se žalila pokojnica, a koji mogu biti pokazatelji širokog spektra bolesti, od eklampsije, preko kamena u bubregu do moždanog udara. Doktori u Jagodini, očigledno, nisu prepoznali o čemu se radi.

Gnevna porodica optužuje doktore da su za Nataliju rekli da je „razmažena“ trudnica. Zato su tu lekari, koji treba da budu samo jedno: lekari.

Istraga treba da utvrdi da li je greške bilo i da li je neko pogrešio. Čak i u slučaju da doktor nije pogrešio, čini se da je pogrešio čovek u doktoru. U jagodinskoj bolnici možda su ispoštovali medicinski protokol, ali da li su učinili baš sve što su mogli? U zemlji u kojoj se na sve strane trubi o natalitetu, abortusima, beloj kugi, trudnicu u šestom mesecu, uz recept, šalju kući, i to u vreme praznika. Zašto je nisu zadržali u bolnici, da bude pod lekarskim nadzorom? Iako je praznik, iako je razmažena... Možda joj ni boravak u bolnici ne bi pomogao, a možda bi preživeli i ona i beba. U pitanju su dva ljudska života. Važnija stvar od svih protokola, praznika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track