Mobing se ne trpi
Foto: Kurir Štampano

Mobing se ne trpi

Komentar dana -

Tekstovi s naslovima kao što su „Direktorka počela i da tuče svoje zaposlene“ ili „Mobing trpi svaki drugi radnik“ jedno vreme su bili veoma prisutni u medijima. A onda su odjednom nestali. No, ovih dana tema mobinga opet je pokrenuta, i to na najvišem nivou.

Čitali ste juče u Kuriru, nekoliko zaposlenih u Ministarstvu omladine i sporta optužilo je ministra Vanju Udovičića za zlostavljanje na radu. Optužbe nisu nimalo naivne i svakako ih treba ispitati.

Ali, ovaj slučaj je poslužio i da se na društvenim mrežama još jednom pokrene tema mobinga. Sme li se mobing trpeti? Prijaviti ili ne? Šta spada u mobing, a šta ne? Sve su ovo razlozi zbog kojih o mobingu treba govoriti svakodnevno, a ne samo kada mobinguje neko poput Udovičića. S druge strane, ako su rađena istraživanja zaista tačna, odnosno ako je više od četvrtine zaposlenih u Srbiji izjavilo da su zlostavljani na radu, kako onda imamo tako malo prijava? Tek nekoliko stotina na godišnjem nivou.

Nažalost, lako se može zaključiti da je preovladao strah od gubitka posla, pa ljudi ćute i trpe. I zato je heroj svako ko se usudi to da prijavi. Jer mobing, čak i onaj najmanji, ne treba trpeti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track