MILOVAN JOVANOVIĆ: Albanska saga
Foto: Kurir

Stav

MILOVAN JOVANOVIĆ: Albanska saga

Lični stav -

Prvi put u istoriji Albanije i uvođenja višepartijskog sistema poslanici albanskog parlamenta, dvotrećinskom većinom (105 od 140 poslanika) izglasali su nepoverenje predsedniku države Iljiru Meti zbog kršenja Ustava. Konačnu potvrdu ovakve odluke parlamenta potrebno je da donese Ustavni sud u roku od tri meseca kako bi Meta definitivno bio razrešen s funkcije.

U obraćanju poslanicima uoči glasanja premijer Rama optužio je predsednika Metu da je izdao svoju misiju, ponizio Ustav, uništio jedinstvo naroda, prekršio podelu vlasti i osramotio Albaniju u odnosima sa SAD. Ubrzo po završetku zasedanja iz kabineta albanskog predsednika je saopšteno da je glasanje neustavno i smešno.

Varnice između premijera i predsednika počele su početkom 2019. godine. Povod je bio protivljenje predsednika Mete da imenuje Genta Čakaja na mesto ministra spoljnih poslova. Takva odluka izazvala je politički zemljotres u Albaniji i bes premijera Rame, koji je tada izjavio da je ponašanje predsednika države antiustavno i sramno. Tenzije su se narednih godina samo produbljivale da bi, tokom izborne kampanje ove godine, Meta optužio Ramu da upravlja kleptokratskim režimom, da loše odgovara na zdravstvenu krizu, odlaže integraciju zemlje u EU i koncentriše svu vlast u svojim rukama. Kulminacija je bila 22. maja, kad je Meta poslao otvoreno pismo bivšem predsedniku i premijeru Albanije Saljiju Beriši u kojem mu pruža podršku i osuđuje uvođenje sankcija protiv njega i njegove porodice od strane SAD.

Meta je svojevremeno bio član Socijalističke partije (SP) i najmlađi premijer Albanije (1999-2002). Zbog sukoba s tadašnjim predsednikom SP Fatosom Nanom Meta napušta partiju, da bi 2004. godine osnovao svoju, Socijalistički pokret za integraciju (SPI). Od 2009. godine SPI je bio deo vlade koju je vodila Demokratske partija, a na čijem čelu je bio Salji Beriša. U periodu 2009-2010. Meta je bio potpredsednik vlade i šef diplomatije, a 2010-2011. potpredsednik vlade i ministar ekonomije, trgovine i energetike. Pred izbore 2013. godine SPI raskida partnerstvo s DP i pravi savez sa SP pod nazivom Savez za evropsku Albaniju. Rezultat je bio pobeda ove koalicije. Edi Rama je tada prvi put postao premijer, dok je Meta izabran za šefa parlamenta. Zahvaljujući podršci Raminih socijalista, Iljir Meta je 2017. godine izabran za sedmog predsednika Albanije od pada komunističkog režima. (Albanija je u svojoj istoriji imala ukupno devet predsednika.) U ovoj zemlji predsednika bira parlament.

Na kraju, kako god da odluči Ustavni sud, Albaniju i njene građane čeka turbulentno vreme dok EU još uvek namerno ne daje zeleno svetlo za otpočinjanje pristupnih pregovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track