Dragiša Kovačević: Posle pobede nad Portugalijom i plasmana na Svetsko prvenstvo 2022.godine, fudbal u Srbiji ponovo je u modi
Foto: Marina Lopičić

Dragiša Kovačević: Posle pobede nad Portugalijom i plasmana na Svetsko prvenstvo 2022.godine, fudbal u Srbiji ponovo je u modi

Lični stav -

U ovoj opštoj euforiji, koja je karakteristična za Srbe, mnogi nas već vide kao kandidate za svetske prvake. Da stvar bude još čudnija, ovaj uspeh je ostvaren u vreme kada FSS funkcioniše bez smenjenog predsednika. Mnogi misle da je on glavni krivac za ranije neuspehe reprezentacije jer se mešao u rad selektora i odlučivao o sastavu nacionalnog tima.

Bilo je mnogo faktora koji su uticali i utiču na stanje u srpskom fudbalu:

- loš izbor kadrova u Savezu i klubovima, slabi rezultati reprezentacije, rad sa mladjim kategorijama, bezbednost na tribinama, sistem takmičenja, regularnost, infrastruktura, rad Zajednice klubova Super lige, komunikacija sa UEFA, broj stranaca, sudijska organizacija, trenerska organizacija, nezainteresovanost medija za utakmice reprezentacije, tv prenosi ovih utakmica na kablovskom kanalu koji je dostupan malom broju gledalaca, itd...

Sigurno je da na neke nabrojane faktore ne možemo da utičemo (ekonomska situacija, rani odlazak igrača u inostranstvo, propozicije za plasman u LŠ, LE...), ali ima puno toga što zavisi od nas. Da li je neko napravio analizu zbog čega naša deca sve manje vole da igraju fudbal.

Prazna su školska igrališta, klinci su ispred kompjutera, sa tabletima i mobilnim telefonima ili u kladionicama.

Novog predsednika i njegove saradnike očekuje ozbiljan posao u narednom periodu.

U Fudbalskom savezu Srbije mnogo toga treba da se menja. Najvažniji su kadrovi: stručni, obrazovani i ljudi sa jasnom vizijom.

Uostalom, dobar primer je Crvena zvezda. U vreme opšte krize i očajnih rezultata svih reprezentativnih selekcija, uz sposoban i organizovan menadžment, solidan stručni štab i ukomponovan tim, Zvezda je ostvarila najveći uspeh u poslednjih trideset godina.

Jako je značajno da država pokazuje ozbiljno intresovanje za srpski fudbal. Gradi se nacionalni stadion, kao i mnoga igrališta i tereni širom Srbije, a klubovi dobijaju i finansijsku pomoć. Zbog divljanja huligana najveću štetu imali su klubovi koji igraju evropska takmičenja. Neke najvažnije mečeve igrali su pred praznim tribibama, a od novca koji su platili UEFA mogli su da reše mnoge finansijske probleme.

Bez pomoći države FSS ne može da se izbori sa tim zlom.

Verujem da će novi statut omogućiti predsedniku da u svoju vladu bira najsposobnije ljude, a ne kao do sada po ključu i po teritorijalnoj zastupljenosti.

Zamislite na šta bi ličila Vlada Srbije, ako bi njeni ministri bili birani na način kako to radi FSS.

Često sam se šalio sa čelnicima Saveza i pitao ih da li im je neko javio da je Tito odavno umro, da je propao delegatski sistem i da se raspala federalna država u kojoj je treći rang takmičenja u Srbiji bio Srpska liga. U statutu FSS i dalje je treća liga - Srpska, a to ime može da nosi samo Super liga Srbije, a ne treća liga koja je regionalna a čine je - Zapad, Istok, Sever (Vojvodina) i Beograd.

Izbori su raspisani. Šta je prioritet novog rukovodstva FSS ?

- vratiti fudbal na ulice, ispred zgrada, na livade, u škole...

- obezbediti uslove da fudbal igraju i siromašna deca, a ne samo deca čiji roditelji mogu da plate

- motivisati nastavnike fiskulture da, kao nekad, budu pokretači i nosioci fudbalskih aktivnosti u školama.

- obezbediti terene za fudbal gde god je moguće. Novo rukovodstvo treba puno toga da poradi na promociji fudbala, da povrati interesovanje medija i javnosti, da motiviše nastavnike fiskulture da fudbal opet bude sport broj jedan u školama, da reprezentativci budu njihovi gosti, da idoli našoj deci budu naši fudbaleri, da dečaci i devojčice ponovo igraju predigre pred punim tribinama, da gledaoci, koji sa decom dolaze na utakmice, budu bezbedni...

Ko god bude izabran na čelo najmasovnije sportske organizacije neće mu biti lako. Piksi i igrači su novom rukovodstvu trasirali put ka vrhu, a da li će menadžment saveza moći da ih prati,± pokazaće vreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track