MILOVAN JOVANOVIĆ: Masovni protesti u Izraelu
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Masovni protesti u Izraelu

Lični stav -

Zbog predloga zakona o reformi pravosuđa, koji će biti stavljeni pred plenum parlamenta (Kneseta), demonstranti su u subotu opet protestovali u Tel Avivu i drugim gradovima širom zemlje.

Premijer Izraela je u decembru opet postao Benjamin Bibi Netanjahu, koji je obezbedio parlamentarnu većinu kada je njegova stranka Likud postigla dogovor sa ultradesnim partijama.

Plan Netanjahuove ekstremno desne vlade jeste potpuna kontrola nad imenovanjem sudija i sužavanje nadležnosti Vrhovnog suda, čime bi se direktno doveli u pitanje nezavisnost sudstva i ravnoteža između sve tri grane vlasti.

To je bio okidač masovnog ispoljavanja nezadovoljstva građana koji traje nedeljama unazad.

Izraelski predsednik Isak Hercog je, u svom retkom obraćanju naciji, upozorio da je zemlja na ivici ustavnog i društvenog kolapsa.

Pozvao je vladu na dogovor sa opozicijom i predstavio pet principa kao osnovu za neposredne pregovore.

Gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai, koji je podržao proteste, smatra da Izrael klizi u diktaturu.

Brojni intelektualci, među kojima i sedam Izraelaca dobitnika Nobelove nagrade, izrazili su u otvorenom pismu duboku zabrinutost zbog predložene reforme pravosuđa, za koju tvrde da će negativno uticati i na visoko obrazovanje u zemlji.

Postupak usvajanja reforme ipak je pokrenut u Knesetu, uprkos tvrdnji ministra pravde Jariva Lavina da je vlada spremna na razgovor sa opozicijom.

Lavin je optužio Vrhovni sud da je pripremao „puč protiv Netanjahua“, jer je pustio u proceduru peticiju za njegovu smenu.

Premijer Netanjahu, koji se nalazi u delikatnoj situaciji pošto mu se sudi za korupciju, veruje da je Vrhovni sud politizovan i da će se predloženom reformom samo osnažiti pozicija poslanika i ograničiti moć Vrhovnog suda.

Pokušaj izvršne vlasti da kontroliše Vrhovni sud neodoljivo podseća na slučaj Turske i Poljske, gde su vladajuće stranke umanjile snagu i moć tamošnjeg vrhovnog suda.

Demonstranti svu nadu polažu u SAD jer su one jedine koje mogu da zaustave pretvaranje Izraela u autokratiju.

Iako se, po pravilu, SAD ne mešaju u izraelska unutrašnja pitanja, predsednik Bajden je poručio da se američka i izraelska demokratija temelje na snažnim demokratskim institucijama, na njihovoj međusobnoj kontroli i ravnoteži, kao i na nezavisnom pravosuđu.

Izrael je oduvek bio ostrvo u autoritarnom i nedemokratskom okruženju.

Ako se Bibi, po svaku cenu, odluči da ide do kraja, reforma će narušiti demokratiju i dovesti Izrael na ivicu unutrašnjih sukoba, ali ipak neće ugroziti krucijalno izraelsko savezništvo sa Amerikom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track