ZNAMO DA OPOZICIJA NEĆE EKSPO, ALI NE ZNAMO ŠTA HOĆE: Kako mali Perica zamišlja ekonomski razvoj
Foto: Privatna Arhiva

Komentar Kurira

ZNAMO DA OPOZICIJA NEĆE EKSPO, ALI NE ZNAMO ŠTA HOĆE: Kako mali Perica zamišlja ekonomski razvoj

Lični stav -

Šta žele žene i muškarci koji se nazivaju građanskom opozicijom? Znamo da su "tehnički organizovali" nedeljne protestne šetnje Beogradom, i da najavljuju novi talas demonstracija kad se vrate sa letovanja. (Ovaj izraz "tehnički organizatori" čedo je njihove invencije i trebalo bi da namami eventualne učesnike prostesta koji inače nikada ne bi stali u istu kolonu sa Marinikom, Ćutom, Zelenovićem & comp. To što je u takvoj raspodeli zadataka ulogu ideologa srpske opozicije dobio sportski komentator Šolakove televizije Smiljan Banjac, očigledno im ne smeta mnogo. Ili i treba tako, pošto on bolje zna šta Šolak hoće od protesta?).

Znamo i šta ovi "tehnički organizatori" - nosači greda za bine, rasvetljivači, rastezači kablova za ozvučenje? - neće. Neće izbore. Ko bi ih, uostalom, na njihovom mestu hteo? Ako su svesni da bi svojim izlaskom za govornicu rasterali učesnike protesta, pa se kriju u publici, onda znaju da bi na izborima njihova ambicija da upravljaju zemljom popila šamarčinu od koje bi se teško oporavili.

I neće - poslednjih smo dana svedoci njihovog odbijanja - da 12 milijardi evra bude uloženo u razvoj Srbije: u izgradnju pruga, muzeja, rekonstrukciju fasada u gradovima širom Srbije, sportskog kompleksa u Surčinu... Ništa od toga neće. To im je, kažu, skupo i ne treba nam, moraćemo da dignemo kredite... Treba valjda da štedimo pa kad skupimo pare, da platimo odjednom?

Možda nam to što vlada planira ne treba, ali oni ne kažu šta nam treba! Nikada niko od njih nije ponudio kroz stranački program, kroz javne nastupe ili čak kroz zahteve protesta, nikakvu ideju za razvoj Srbije. Šta graditi, u šta uložiti novac koji će se kasnije vratiti kroz prihode, nova radna mesta i opšti rast privrede. Valjda čekaju da dođu na vlast pa da onda razmisle o tome...

Evo primera kako mali Perica zamišlja ulaganje u ekonomski razvoj zemlje. Nova.rs je prenela kritiku Zorana Lutovca, predsednika nekada velike stranke DS, na račun Ekspo 2027. "Umesto da se ulaže u obrazovanje, ulažemo u jarbole i nacionalne stadione", izjavio je on, i rekao da oko 400.000 dece nemaju novac za tri obroka dnevno i nemaju sredstva za ličnu higijenu.

Zvuči, naizgled, trezveno, ali ovo je tipičan primer politikantske kritike, zasnovane na lažima i poluistinama, i - ponavljamo - bez ijedne konstruktivne ideje.

Ajmo redom: ne ulaže se u jarbole (laž) i ne ulaže se samo u nacionalni stadion (poluistina). U obrazovanje se već ulaže - izdvojeno je 200 miliona dinara (1,7 miliona evra) za gradnju i popravku škola širom Srbije (Lutovčev zahtev je implicitna laž).

A sad ovo: kaže ovaj opozicionar da "oko 400.000 dece nemaju novac za tri obroka dnevno i nemaju sredstva za ličnu higijenu". Prema poslednjem popisu, mladih starosti do 15 godina ima oko 970.000. Zoran Lutovac tvrdi da u Srbiji maltene svako drugo dete nema šta da jede?! Možda je mislio na đake? Srbija ima oko 500.000 osnovaca, da li su skoro svi oni gladni? Naravno, laže.

Nije slučajno baš ova laž plasirana kao kritika vlade, jer nijedan čovek u Srbiji ne bi dao podršku politici koja decu ostavlja bez hrane. Ali, ona otkriva i šta bi Lutovac uradio da je vlast i da ima 12 milijardi evra - pretvorio bi Srbiju u zemlju u kojoj će svi jesti sa dotiranih narodnih kazana. Nama se ipak čini da je bolje investirati u nova radna mesta na kojima će ljudi moći da zarade za pristojan život svoje dece. Zato glasamo za Ekspo 2027.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track