MOSTARKA ŽRTVA GRUPE NA FEJSU: Stidim se što sam stavljena u pedofilsku grupu!

Traži reakciju policije

MOSTARKA ŽRTVA GRUPE NA FEJSU: Stidim se što sam stavljena u pedofilsku grupu!

Društvo -
Strašno i užasno sam se osećala kad sam čula da je u toj grupi moja fotografija. Verovatno im je fotografiju poslao neko ko je iz nekih razloga ljubomoran na mene. Nije mi nimalo svejedno i verujem da će policija i mediji uticati da se ovo zaustavi, navela je žrtva

MOSTAR - Polugole devojčice i devojke iz Gruda, Mostara, Čapljine, Tuzle, Banjaluke, Sarajeva i drugih gradova iz BiH, ali i regije, dospele su u središte pažnje nakon što su njihove fotografije objavljene u Fejbuk grupi pod nazivom “Najveće drolje osnovnih i srednjih škola”.

U opisu, sada ugašene stranice, stajalo je da se na njoj može pronaći pregršt slika o "droljicama", a njen urednik je potkovan i informacijama s obzirom da je, uz ime i prezime, pisao i intimne podatke o devojkama koje su, u najvećem broju slučajeva, rođene 1998., 1999. ili 2000. godine.

Neke od ovih devojaka su šokirane, a veliki broj njih ni ne zna zašto se našao u ovoj stravičnoj grupi. Jedna devojka iz Mostara, sa jednom je sasvim uobičajenom fotografijom završila u grupi i ostala u šoku kad je čula za sve.

"Strašno i užasno sam se osećala kad sam čula da je u toj grupi moja fotografija. Verovatno im je fotografiju poslao neko ko je iz nekih razloga ljubomoran na mene. Nije mi nimalo svejedno i stidim se jer sam završila u nekoj grupi pod nazivom "drolja" jer je to dno dna. Vidim da tamo ima užasnih fotografija, ali ima ih i sasvim normalnih. Smatram da ovo radi neko jako bolestan i da mu je potrebno lečenje. Vređati me i ponižavati, iako me verojatno i ne poznaje, je strašno. O sebi nikad nisam čula ništa loše i kad sam ovo videla, povredilo me je. Verujem da će policija i mediji uticati da se ovo zaustavi, a ja zahvaljujem na podršci svojim bližnjima koji mi daju snagu da izdržim ovako užasne stvari", rekla je devojka iz Mostara čiji je identitet zaštićen zbog njene maloletnosti.

Da situacija izmiče kontroli, pokazuju i komentari starijih osoba koje je zainteresovalo dete od 14 godina i apel da se stranica nikad ne ugasi jer "oni ne znaju šta bi bez nje".

Također, da nisu samo devojčice meta, pokazuju i fotografije dečaka koji su, prema urednicima stranice, naklonjeni istom polu, što se zaključuje tek na osnovu fotografija, pa se i tu poziva na javni linč.

Ipak, dobra je vest da se ovde radi o krivičnom delu. Ovo je rekao Samir Rizvo, pomoćnik ministra bezbednosti BiH.

"Svakako da ovakve radnje spadaju u sajber-kriminal, jer se odvija u virtuelnom prostoru", kazao je Rizvo. Iako su se pojavile spekulacije kako administrator nije počinio krivično delo, jer je, navodno, većina fotografija nastala uz odobrenje devojčica, Rizvo to negira i objašnjava da je osoba koja je skupljala takve fotografije učinila krivično delo.

'Taj neko ko je skupljao i koristio te snimke, a posebno ako su eksplicitne, čini krivično delo, ali je nemoguće u ovom trenutku sve oceniti. To će istraga utvrditi", dodao je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track