NEMAČKA OBJAVILA IZVEŠTAJ: Deca gastarbajtera često ne završe ni srednju školu!

Migranti loše obrazovani

NEMAČKA OBJAVILA IZVEŠTAJ: Deca gastarbajtera često ne završe ni srednju školu!

Austrija -
SFR Jugoslavija je bila jedna od država sa kojom su Nemačka i Austrija sredinom 1960-ih potpisale ugovore o dolasku gastarbajtera

BERLIN - Nemačka je ovih dana objavila "Savezni izveštaj o obrazovanju" u kojem se konstatuje da imigranti iz manje razvijenih država, ali i deca naturalizovanih državljana Nemačke, imaju niži nivo obrazovanja od Nemaca. Mnogi čak ne završe ni srednju školu!

Među starosedeocima srednju školu ne završava 15 odsto, a među imigrantima, kako u prvoj generaciji, tako i među decom i unucima useljenika, srednju stručnu spremu ne uspeva da stekne čak 41 odsto.

Najlošija situacija je među stanovnicima turskog porekla, gde skoro 60 odsto mladih od oko 25 godina nema nikakvu stručnu spremu.

Nemački Savezni izveštaj o obrazovanju nije posebno analizirao Srbe. Podsetimo, SFR Jugoslavija je bila jedna od država sa kojom su Nemačka i Austrija sredinom 1960-­ih potpisale ugovore o dolasku gastarbajtera.

Obrazovna struktura grupe u kojoj su i Srbi je sledeća:8 odsto nema završenu osnovnu školu38 odsto nije završilo srednje obrazovanje, nema nikakvu stručnu spremu­ 27 odsto je položilo maturu za upis na visoko školovanje8 odsto ima diplomu fakulteta ili neke druge visoke škole

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track