OPASNO: Đake napadaju bolesti pedesetogodišnjaka!

Velika većina osnovaca ima ozbiljne zdravstvene probleme

OPASNO: Đake napadaju bolesti pedesetogodišnjaka!

Društvo -
Zbog fizičke neaktivnosti i nezdravih navika mnogi mladi učenici pate od hipertenzije, povišenog holesterola, dijabetesa...

BEOGRAD - Poražavajući podaci o zdravlju osnovaca.Čak 69 odsto osnovaca ima neku vrstu deformiteta kičme, a 18 odsto njih je prekomerno ili umereno gojazno, zbog čega mnogi pate od hipertenzije, povećanog holesterola u krvi, dijabetesa tipa dva...Mladi nisu aktivniJelena Gligorijević, šef Ambulante za dijetetiku Kliničkog centra Srbije, upozorava da pubertetlije od 12 godina već u tom uzrastu obolevaju od bolesti od kojih su doskora patili samo pacijenti stariji od 50 godina.- Ispitujući navike dece, utvrdili smo da dve trećine mališana najveći deo vremena provede sedeći, prvo u školi, a kasnije i kod kuće, uz računar i televizor. Tek 20 do 30 odsto njih bavi se nekim sportom - rekla je ona.Najveći problem je, dodaje, to što su im dostupne grickalice, slatkiši, gazirani sokovi i ostala brza hrana, a utrošak kalorija putem fizičke aktivnosti je minimalan. Takav nezdrav način života uslovljava koštano-zglobna oboljenja - oboljenja kolena, skočnih zglobova, kukova i kičme - ali i psiho-socijalne probleme.- Ovi simptomi ograničavaju dalju pokretljivost dece, aktivniji vršnjaci počinju da ih zadirkuju i ponižavaju, pa dolazi do pada samopouzdanja, što ostavlja posledice u daljem životu, pa više od 50 odsto dece ostaje gojazno i kasnije - rekla je Gligorijevićeva.Finski modelOna dodaje da možemo da se ugledamo na Finsku, koja je bila prva u Evropi po broju kardiovaskularnih oboljenja, zbog čega je napravila program koji podrazumeva da osnovci svakodnevno provode po sat i po baveći se sportom.

- U školama je sport uglavnom sredstvo za zabavu. Nastavnici forsiraju kolektivne sportove, a zaboravljaju na gimnastičke i korektivne vežbe. To je zato što nemaju elementarno znanje o senzitivnom i motoričkom razvoju kod deteta, o pitanjima koliko ono pravilno hoda, prihvata rekvizite u prostoru, da li je u ispravnom gardu ili ne, da li mu je jedna strana tela opterećena, koja mu je pozicija kukova, kolena, zglobova, stopala - objašnjava dr Duško Ilić, profesor biomehanike i motorne kontrole na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Duško Ilić
Duško Ilić

Nestručni nastavnici u školamaDoktor Duško Ilić, profesor biomehanike i motorne kontrole na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, zalaže se da njegove kolege kroz nastavu fizičkog osnovce poduče pravilnoj ishrani, disanju, hodu i držanju tela. On navodi da zbog nepreciznog vežbanja, pogrešnog disanja ili menjanja tempa deci ostaju razni deformiteti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track