Dogovor šest sila i Irana: Obustavlja se nuklearni program
Foto: Tanjug

Važan prvi korak

Dogovor šest sila i Irana: Obustavlja se nuklearni program

Planeta -
Cilj je bio da Iran pristane na šestomesečno zamrzavanje svog nuklearnog programa, dok bi istovremeno u tom periodu bile delimično ukinute sankcije

ŽENEVA- Predstavnici šest svetsih sila postigli su noćas u Ženevi dogovor s iranskom delegacijom o privremenom obustavljanju nuklearnog programa te zemlje, uz istovremeno popuštanje međunarodnih sankcija. Detalji dogovora nisu saopšteni.

Cilj je bio da Iran pristane na šestomesečno zamrzavanje svog nuklearnog programa, dok bi istovremeno u tom periodu bile delimično ukinute sankcije.

Neimenovani zapadni dipomata, navodi da će Iran moći da dobije 4,2 milijarde dolara pošto zaustavi svoj nuklearni program.

Američki predsednik Barak Obama obratio se naciji iz Bele kuće, u subotu kasno uveče, rekavši da je dogovor s Iranom "važan prvi korak", koji će sprečiti tu zemlju da napravi nuklearno oružje.

On je obećao i da SAD neće uvoditi nove sankcije Iranu u sledećih šest meseci, ali će pritisak biti pojačan ako Iran ne bude u potpunosti ispunio dogovoreno.

Oglasio se i izraelski ministar za obaveštajne poslove Juval Stajnic, koji je izrazio nezadovoljstvo postignutim dogovorom, kazavši da je u pitanju "prevara".

"Dogovor koji je postignut zasniva se na iranskoj prevari i samo obmanjivanju, zrekao je Stajnic.

Svetske sile traže od Irana da u potpunosti obustavi svoj nuklearni program, zato što smatraju da Iran pokušava da proizvede atomsku bombu, dok Teheran tvrdi da je svrha tog programa isključivo mirnodopska – proizvodnja električne energije i izotopa u medicinske svrhe.

U pregovorima su učestvovale pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) i Nemačka, odnosno grupa P5+1.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track