Kina optužila SAD da laže i obustavila saradnju u oblasti sajber-bezbednosti
Foto: Reuters

Rat titana

Kina optužila SAD da laže i obustavila saradnju u oblasti sajber-bezbednosti

Planeta -
Od afere Vikiliks do slučaja Snouden, američko licemerje i dvostruki aršini na polju sajber-bezbednosti već odavno su svima kristalno jasni, navodi se u neuobičajeno oštroj noti Pekinga

PEKING - Peking je uputio protest američkom ambasadoru u Kini Maksu Bakusu i optužio Vašington za dvostruke standarde, pošto su SAD podigle tužbe protiv pet Kineza za sajber špijunažu šest američkih kompanija.

Kinesko Ministarstvo odbrane označilo je tvrdnje Vašingtona kao "čistu izmišljotinu Amerike i potez da se "zamažu oči" javnosti zarad skrivenih motiva", prenosi agencija Frans pres.

Peking je obustavio saradnju s Vašingtonom u oblasti sajber bezbednosti Foto AP
Peking je obustavio saradnju s Vašingtonom u oblasti sajber bezbednosti Foto AP

"Od afere Vikiliks do slučaja Snouden, američko licemerje i dvostruki aršini na polju sajber-bezbednosti već odavno su svima kristalno jasni", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Pomoćnik kineskog ministra spoljnih poslova Dženg Ceguang uručio je demarš američkom ambasadoru, a Kina je obustavila saradnju sa Vašingtonom u oblasti sajber-bezbednosti, naloživši zabranu upotrebe operativnog sistema Windows 8 na svim novim vladinim računarima.

Optužnica koja je prepula čašu Foto AP
Optužnica koja je prepula čašu Foto AP

Ljutiti odgovor Pekinga dolazi dan pošto su SAD optužile pet Kineza za sajber špijunažu američkih kompanija. Sajber špijunaža već dugo predstavlja tačku razdora između dveju najvećih svetskih ekonomija, ali je najnoviji potez Vašingtona podgrejao tenzije.

Kineskim hakerima su, kako tvrde SAD, na meti bile američke kompanije iz oblasti nuklearne, metalurške i solarne industrije, a navodno su krali informacije koje su korisne kineskim konkurentima.

Agenti američkih bezbednosnih agencija tvrde da su na meti kineskih hakera i vladine agencije i fakulteti. Navode, takođe, da kineske obaveštajne službe, ali i privatna preduzeća, iskorišćavaju kineske građane koji imaju pristup korporativnim mrežama kako bi preuzeli poslovne tajne pomoću prenosnih medija, uređaja ili e-pošte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track