Požar na budućoj najvišoj zgradi Evrope u Moskvi
Foto: REUTERS

Vatra na 250. metru

Požar na budućoj najvišoj zgradi Evrope u Moskvi

Planeta -
Uzrok požara za sada nije poznat. Planirano je da kula, kada bude završena, bude visoka 360 metara

MOSKVA - Vatrogasci u Moskvi pokušavaju da ugase požar na vrhu solitera u izgradnji, koji je planiran da bude najviša građevina u Evropi. Plamen je izbio na 250 metara visine na Kuli federacije i može se videti iz svih delova Moskve.

Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenim. Kompleks se nalazi na oko 2,5 kilometra zapadno od Kremlja, duž reke Moskve. Uzrok požara za sada nije poznat. Planirano je da kula, kada bude završena, bude visoka 360 metara.

Nema žrtava u požaru na moskovskoj kuli FederacijePožar, koji je izbio na najvišim spratovima istočne kule moskovskog poslovnog kompleksa Federacija, ugašen je, a prema rečima zvaničnika, nema žrtava, niti opasnosti od rušenja zgrade koja bi, nakon okončanja gradnje, trebalo da postane najviša u Evropi.Požar je buknuo sinoć oko 20 sati po moskovskom vremenu na 66. i 67. spratu, na oko 250 metara od nivoa ulice, a smatra se da je izbio kada je materijal, koji se koristi u izgradnji kule, došao u kontakt sa reflektorom koji osvetljava radni prostor.Svih 14 osoba, koje su se u tom prostoru tada nalazile, brzo su evakuisane.Vatrena stihija se, prema rečima vlasnika zgrade Sergeja Polonskog, brzo proširila zbog jakog vetra, a bila je vidljiva iz skoro čitavog zapadnog dela ruske prestonice.U gašenju požara bila su angažovana dva vatrogasna helikoptera, vatra je stavljena pod kontrolu nakon oko tri sata, dok su vatrogasci bili primorani da se penju stepenicama, jer liftovi još nisu u funkciji, javio je AP.Istočna kula, na kojoj je požar izbio, zajedno sa zapadnom kulom čini kompleks Federacija. Predviđeno je da bude visoka 360 metara, a njena gradnja trebalo bi da bude završena 2013. godine.Kule su međusobno povezane tornjem visokim 448 metara i brojnim mostovima.Izgradnju kompleksa u Moskvi započela je 2006. godine Miraks grupa, ali su radovi prekinuti dve godine kasnije zbog ekonomske krize, a potom 2010. ponovo nastavljeni.Po završetku radova, najviša kula Federacija, koja je prošle godine dobila najveću cenu u evidenciji poslovnih nekretnina, trebalo bi da dostigne visinu od 506 metara, a kako navode nadležni, osigurana je na vrednost od 300 miliona američkih dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track