(VIDEO) SKANDAL S FIJONOM SAMO JEDAN U NIZU: Zbog ovih afera su letele glave političara po Evropi
Foto: Fonet/AP, Fonet, Beta

Vruće afere

(VIDEO) SKANDAL S FIJONOM SAMO JEDAN U NIZU: Zbog ovih afera su letele glave političara po Evropi

Planeta -

Slučaj Fransoe Fijona samo je poslednji u neslavnom nizu političko-finansijskih skandala koji su se u Evropi događalli u vreme izbora ili zbog kojih su političari morali da daju ostavke.

Ostavka predsednika Nemačke zbog 700 evra

Od skandala oko nezakonitih donacija koje je CDU primila 1999, kad je tadašnji kancelar Helmut Kol platio veliku novčanu kaznu, Nemačka je jako osetljiva na korupciju.

Kristijan Vulf je podneo ostavku kao predsednik Nemačke zbog opužbi za korupciju (Foto: AP)
Kristijan Vulf je podneo ostavku kao predsednik Nemačke zbog opužbi za korupciju (Foto: AP)

Tako je 2012. predsednik Nemačke Kristijan Vulf (CDU) morao da podnese ostavku posle dvomesečne polemike. Bio je optužen za korupciju jer je primio poklon u vrednosti od 700 evra od jednog filmskog producenta, kao i da je vršio pritisak na medije da bi zaustavio izveštavanje o svojim finansijskim vezama s jednim preduzetnikom. Dve godine kasnije oslobođen je svih optužbi za korupciju.

Seča zvaničnika u Britaniji zbog rasipnih poslanika

Dejli telegraf je obelodanio da je u periodu 2004-2009. više od polovine britanskih poslanika imalo čidne službene troškove teške više od milion evra, a to je potvrdila i revizija objavljena u februaru 2010. Iz državne kase naplaćivali su račune za plutajuću kućicu za patke, kutije šibica, pornografske filmove i kamate za nepostojeće stambene kredite.

Skandal je doveo do ostavki laburističke ministarke unutrašnjih poslova Džeki Smit i predsjdnika donjeg doma parlamenta Majkla Martina. Sedmoro poslanika, i konzervativaca i laburista, osuđeno je na robiju.

Berluskonijeve malverzacije

Silvio Berluskoni, koji je u periodu 1994-2011. triput bio premijer, imao je mnoštvo problema s pravosuđem. Ali pošto je ili oslobođen optužbi ili su slučajevi zastareli, za sada ima samo jednu konačnu presudu, i to iz avgusta 2013. zbog porezske prevare. Zvanična kazna bila je simbolična - morao je da odradi nekoliko sati društveno-korisnog rad, ali je izgubio poslaničko mesto u parlamentu.

Rumuni na ulicama zbog korupcije

Premijer Sorin Grindenau suočio se u februaru ove godine s masovnim protestima pošto je pokušao da ublaži zakonske propise o borbi protiv korupcije da bi, kako tvrde demonstranti, zaštitio predsednika svoje Socijaldemokratske stranke Liviua Dragneu, kom se sudi zbog zloupotrebe službenog položaja.

Nisu to bili prvi protesti u Rumuniji zbog korupcije; u okobru 2015. požar u diskoteci u Bukureštu (64 mrtvih) izazvao je velike proteste zbog korumpiranih političkih elita i naterao na ostavku premijera Viktora Pontu, protiv kog je pokrenuto više istraga.

Skandali s mitom u Španiji oterali i princa u zatvor

Od oktobra prošle godine bivšim liderima Narodne stranke sudi se zbog primanja mita i lažnih računa otvorenoh između 1999. i 2005. godine. Ta konzervativna stranka izgubila je zbog toga apsolutnu većinu na izborima u decembru 2015.

Poseban skandal je to što je kraljev pašenog Inaki Urdangarn osuđen 17. februara na šest godina zatvora zbog korupcije, a konačnu sudsku presudu čeka na slobodi. Njegova supruga, princeza Kristina. oslobođena je optužbi.

Belgijski Fortisgejt

Demokršćanski premijer Iv Leterme podneo je u decembru 2008. ostavku zbog optužbi da se mešao u rad pravosuđa kako bi spasio banku Fortis od stečaja. Afera je nazvana Fortisgejt. Ipak, istraga ga je oslobodila odgovornosti i ponovo je bio premijer 2009-2011. godine.

Slovenački premijer Janša robijao zbog mita i poreza

Janez Janša bio je osuđen na dve godine zatvora (Foto: Beta/AP)
Janez Janša bio je osuđen na dve godine zatvora (Foto: Beta/AP)

Konzervativni premijer Janez Janša srušen je s vlasti u februaru 2013. odlukom parlamenta, koji mu je posle višenedeljnih protesta izglasao nepoverenje. Bio je optužen zbog nepravilnosti u poreskoj prijavi, a i zbog primanja mita u aferi "Patria" u vreme njegovog prethodnog mandata od 2004. do 2008. godine. Osuđen je na dve godine zatvora.

Češka - zlopotreba službenog položaja

Premijer Petr Nečas podneo je ostavku u junu 2013. zbog optužbi za korupciju i zloupotrebu službenog položaja. U skandal je bila upletena i njegova bliska saradnica i ljubavnica. Tužilaštvo je odustalo od podizanja krivične tužbe.

Pad hrvatskog premijera Sanadera

Ivo Sanader (Foto: Beta/Dario Grzelj)
Ivo Sanader (Foto: Beta/Dario Grzelj)

Premijer Hrvatske Ivo Sanader (HDZ) podneo je 1. jula 2009. ostavku "zbog ličnih razloga", a u julu 2011, posle 220 dana u bekstvu, Austrija ga je izručila Hrvatskoj zbog optužbi za korupciju u pet afera. Do sada nema nijednu pravosnažnu presudu presudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja