ERDOGAN OTKRIO GOLU ISTINU O UBISTVU NOVINARA: 15 saudijskih ubica doletelo je u Istanbul čim su saznali kad Kašogi dolazi u konzulat! UNAPRED SU SVE ISPLANIRALI, doveli su čak i dvojnika! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube, AP

istina

ERDOGAN OTKRIO GOLU ISTINU O UBISTVU NOVINARA: 15 saudijskih ubica doletelo je u Istanbul čim su saznali kad Kašogi dolazi u konzulat! UNAPRED SU SVE ISPLANIRALI, doveli su čak i dvojnika! (VIDEO)

Planeta -

Turski predsednik Radžep Tajip Erdogan poručio je u obraćaju parlamentu uživo da je ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija planirano danima unapred.

Erdogan je ponovno izložio činjenice do kojih je došla turska istraga insistirajući sve vreme da odgovorni budu kažnjeni za ovo brutalno ubistvo.

Turski predsednik je poručio da diplomatski imunitet ne može nikoga da zaštiti od odgovornosti za ovakav zločin i da Turska neće odustati od traženja pravde za Kašogija. Zatražio je i nezavisnu međunarodnu istragu, ali upadljivo je da nijednom nije spomenuo audio-snimke poslednjih trenutaka Kašogijevog života na koje se turska istraga poziva niti je potvrdio da je novinarevo telo bačeno u bunar na imanju na kom se nalazi rezidencija saudijskog konzula u Istanbulu.

foto: Reuters

11:39 - Erdogan je rekao da ne sumnja u iskrenost kralja Saudijske Arabije, ali da zahteva u potpunosti nepristrasnu istragu.

"Ne sumnjam u iskrenost kralja Salmana. Ali, potrebna je nezavisna istraga. Ovo je političko ubistvo", rekao je Erdogan.

"Druge zemlje treba da se uključe u ovu istragu. Međunarodno pravo, šerijatsko pravo, pa i pravo Saudijske Arabije ovo traži. Mi ćemo sprovesti svoju istragu. Sada se obraćam kralju Saudijske Arabije: ovaj zločin je počinjen u Istanbulu i krivcima treba suditi u Istanbulu", zaključio je Erdogan.

11.36 - Predsednik Turske kaže da razni mediji kaljaju tursku istragu iako je vođena po svim propisima.

"Sada znamo ko i zašto pokreće te kampanje, ali te kampanje neće nas sprečiti da tragamo za istinom. Iznad svega, ovo ubistvo je počinjeno u konzulatu, ali ne sme se zaboraviti da je taj konzulat u granicama Turske.

Međunarodno pravo ne može da dozvoli da se ovo ubistvo zataška pod izgovorom imuniteta. Kašogi je bio svetski poznat novinar, što nam daje još veću odgovornost da istražimo njegovo ubistvo."

foto: AP

"Informacije i dokazi koji su se do sad pojavili pokazuju da je Kašogi bio žrtva gnusnog ubistva. Prikrivanje takve strahote naštetiće svesti celog čovečanstva. Dragi prijatelji, priznanjem ubistva Saudijci su preduzeli značajan korak. Sada očekujemo da predaju sve odgovorne da budu kažnjeni. Jasno je da se ovde radi o planiranoj operaciji. U svetlu postojećih informacija, ova pitanja se nameću:

Zašto je ovih 15 ljudi došlo u Istanbul na dan ubistva? Po čijim naređenjima su došli? Tražimo odgovore. Zašto zgrada generalnog konzulata nije otvorena odmah nego danima kasnije? Zašto je bilo toliko nekonzistentnih izjava? Zašto se telo osobe za koju su priznali da je mrtva još nije pojavilo? Ako je zvanična izjava da je telo predato lokalnom saradniku, pitam ko je taj saradnik? Jer lokalnog saradnika nije spomenula obična osoba, nego funkcioner Saudijske Arabije. Niko ne sme ni da pomisli da je kraj ove rasprave dok se ne dobiju odgovori na sva ova pitanja", rekao je Erdogan.

11:30 - "Dragi prijatelji, mi smo odgovorni i moramo da postavimo pitanja jer je do ovoga došlo u Istanbulu. Dok se polako diže magla sa ovog slučajau, reaguju i druge zemlje, a mi nećemo ćutati o ovom ubistvu i preduzećemo sve potrebne korake. Sačekali smo s iznošenjem dokaza da ne bismo nikog nepravedno optužili."

15. oktobra sam razgovarao sa saudijskim kraljem, razmenili smo informacije i dogovorili smo da ćemo oformiti zajedničku grupu za istragu. Po nalogu kralja, predstavnici tužilaštva i tim istražitelja ušli su u kancelariju generalnog konzula u Istanbulu.

19. oktobra, 17 dana posle ubistva, administracija Saudijske Arabije priznaje da je Kašogi ubijen u zgradi konzulata", poručio Erdogan i i dodao da mu je kralj rekao da su osumnjičeni za ubistvo uhapšeni.

11.26 "U 17.55 drugog oktobra Kašogijeva verenica je kontaktirala s našim vlastima i rekla da ga drže u konzulatu protiv njegove volje. Tada smo počeli istragu", rekao je on.

foto: AP

"Kada je istraga postala dublja, došli smo do vrlo zanimljivih informacija. Najpre da je 15 saudijskih zvaničnika došlo u našu zemlju uoči ubistva. Njih šestorica su otišla iz Turske privatnim letom na dan ubistva, 2. oktobra. Još jedna osoba je otišla za Rijad redovnim letom", dodao je on.

Erdogan je podsetio da su Saudijci isprva negirali ubistvo novinara u konzulatu.

11.21 "Najprije, želim da izrazim saučešće njegovoj verenici, porodici, prijateljima ali i kolegama novinarima", poručio je Erdogan i ukratko izložio događaje koji su se dogodili na dan ubistva, pa je dodao da je tim koji je izvršio ubistvo dan ranije informisan o njegovoj poseti konzulatu.

foto: EPA

"U ubistvu su učetvovala dva tima. Tim od devet osoba, uključujući generale doleteo je u jednom avionu iz Saudijske Arabije", poručio je Erdogan.

Kako prenosi Independent, Erdogan nije slučajno izabrao vreme za ovaj govor. U Rijadu je u isto vreme počelo predstavljanje potencijala velikog investicionog projekta Fjučr investment inišativ, koji je čedo prestolonaslednika Muhameda bin Salmana.

Međutim, posle ubistva Kašogija, većina velikih investitora i učesnika konferencije se povukla - uključujući Stivena Mučkina, američkog ministra finansija, i Kristin Lagard, čelnice MMF. U ponedeljak je sajt inicijative hakovan i na njemu je kratko vreme bila slika Kašogija.

Kurir.rs/Independent Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track