MIGRANTU KATOLIKU PRETE SMRĆU: Pakistanac moli za pomoć jer ga u domovini ga čeka pakao (VIDEO)
Foto: Profimedia

nehumano

MIGRANTU KATOLIKU PRETE SMRĆU: Pakistanac moli za pomoć jer ga u domovini ga čeka pakao (VIDEO)

Planeta -

Hteli su da me ubiju jer sam katolik i pisao sam o represiji državnog aparata prema sunarodnicima hrišćanima. Nisam imao izbora. U panici smo supruga Džojs (28) i ja strpali par ličnih stvari u torbu i otišli na aerodrom. Kao turisti smo ušli u Tajland, jedinu zemlju u koju smo mogli legalno ući s vizom. Ali ta viza je davno istekla, a mi smo još uvek tu", objašnjava Sani Gil (30), fotoreporter i novinar koji je odrastao u Karačiju kao katolik.

Od osamostaljena u toj je zemlji, tvrdi on, za katolike nastao pravi pakao. Nasilno su ih terali da postanu muslimani, katolkinje su prisilno udavali za muslimane, ubijali su ljude. A to traje i danas.

"U avgustu 2011. godine militanti grupe ANP - Avami Nešenal Parti, ubili su muškarca, katolika koji se zvao Arnold Arči Das. Otkrio sam ko su počinioci i objavio sam to u novinama i onlajn medijima u Pakistanu. Oni su posle uhapšeni.

Od te 2011. militanti iz ANP-a pretili su mi na razne načine, ali kad su se 2013. pojavili s puškama na mojim vratima, više nisam imao izbora", tvrdi Sani. Došavši u Tajland snašao se za podstanarski stan i na crno radi kao fotograf. U međuvremenu je dobio i ćerku. Malena Džanin Eva nedavno je proslavila prvi rođendan. Od dolaska u Bangkok Sani je zatražio zaštitu UNHCR-a kao izbeglica, ali su ga u tri navrata odbili. Tek su mu 2018. priznali status izbeglice i time omogućili da ga trajno presele u neku drugu državu.

"Išao bih bilo gde, samo ne u Pakistan. Onde će ubiti i mene i moju porodicu. Ovde na Tajlandu situacija je užasna jer je na hiljade katolika pobeglo iz Pakistana unazad nekoliko godina i većina ih se zadržala ovde kao i ja. Vlasti nisu blagonaklone i ilegalne imigrante svuda tretiraju na isti način.

Postoje prihvatni centri koji su predviđeni za dvadesetak ljudi, a oni ondje naguraju i 280 ljudi. Higijenski uslovi su loši, sve je puno bolesti, razdvojili bi mene, suprugu i ćerku. Tajland nije potpisao Ženevsku konvenciju o izbeglicama tako da se svakoga bez vize smatra ilegalnim migrantom. Situacija je toliko loša da se pojedinci radije vraćaju kuži riskirajući život, nego da ostanu ovde u prihvatnim centrima", očajan je Sani svjestan da više nema izbora.

Godinama očajnički pokušava doći u bilo koju zemlju sveta, pa šalje molbe na sve strane. "Tražio sam azil u Nemačkoj, ali su me odbili. Pokušao sam kroz crkvene organizacije pa sam tako pisao u SAD, Kanadu, Hrvatsku, bilo gde gde bih mogao da dobijem humanitarnu vizu i pričekati odluku UNHCR-a o preseljenju", objašnjava on rezignirano dodajući kako su svi napori bili neuspešni.

Kaže kako nakon što je od UNHCR-a dobio status izbeglice samostalno više ne može zatražiti azil ni u kojoj zemlji, ali mogao bi u nju otići ako mu država primalac izda humanitarnu vizu. UNHCR će ga, tvrdi on, preseliti u neku sigurnu državu poput Novog Zelanda, SAD-a ili Kanade, nalistrahuje kako više nema vremena i da će poginuti pre nego što to uspe da ostvari.

"Ne smemo komentarisati pojedinačne slučajeve, ali mogu vam potvrditi da je situacija sa izbeglicama na Tajlandu zaista teška. Unazad nekoliko nedelja imaju veliku policijsku akciju kojom žele stati na kraj ilegalnim imigrantima u svojoj zemlji. Utešna je ipak činjenica da uprkos tome što nije potpisnica Konvencije, Tajland ljude kojima je u domovini ugrožen život ne deportuju već zadržavaju u prihvatnim centrima", tvrdi portparol UNHCR-a Čarli Jaksli. Sani tvrdi kako za njega to nije nikakva utjeha jer ne zna je li mu gora sudbina da u Pakistanu dobije metak u čelo ili da polako umire u prihvatnom centru.

Zato je stupio u kontakt s Robertom Valdecom koji mu je obećao pomoći ako uspe doći u Zagreb. "Znam njegovu situaciju i čovek je u zaista neverovatnim uslovima. Zapeo je i ne može ni napred ni natrag. Ovde sam pronašao sponzore koji bi mu mogli da pomognu sa smeštajem i traženjem posla, ali nekako mora legalno ući u zemlju. Tražio sam pomoć više ljudi s Kaptola, čak sam zvao i Željku Markić, ali nisam uspeo ništa postići", objašnjava Valdec dodajući kako neće odustati pa će nastaviti da pokušava da pomogne Saniju.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track