JEDNA EVROPSKA DRŽAVA NEĆE AMERIČKE LOVCE F-16: Dogovorili kupovinu od 1,25 milijardi dolara, ali je predsednik stavio veto!
Foto: Profimedia

nezadovoljni cenom

JEDNA EVROPSKA DRŽAVA NEĆE AMERIČKE LOVCE F-16: Dogovorili kupovinu od 1,25 milijardi dolara, ali je predsednik stavio veto!

Planeta -

Bugarski predsednik Rumen Radev stavio je danas veto na spornu kupovinu američkih borbenih aviona F-16, navodeći kao razlog suviše visoku cenu, nedovoljnu opremu i povećanje budžetskog deficita koje ta narudžbina povlači za sobom.

"Bugarskoj je potreban višefunkcionalan avion sa kompletnim paketom naoržanja, opreme i obuke pilota", rekao je bugarski šef države ocenivši da ti uslovi nisu ispunjeni tim ugovorom, najvećim vojnim ugovorom koji je Sofija sklopila od kraja komunizma.

Desna većina u Parlamentu u petak je ratifikovala kupovinu osam aviona F-16 za 1,256 milijardi dolara. Bugarska koja je članica NATO od 2004. godine već više godina nastoji da zameni svoju zastarelu flotu Mig-29 aviona sovjetske proizvodnje.

Radev
Radev foto: EPA

Opozicija je oštro kritikovala izbor F-16, smatrajći da je bila konkurentnija ponuda švedskog "gripena", gde je nuđeno deset letelica.

Pored više pojedinačne cene, ugovor sa američkim proizvođačem traži isplatu cele sume pre septembra čime bi državni deficit za 2019. godinu porastao sa 0,5 na 2,1 odsto. Avioni treba da se isporuče do početka 2024. godine.

"Donošenje strateških odluka vezanih za odbranu i nacionalnu bezbednost zahteva prihvatljive finansijske parametre i široki konsenzus", rekao je danas Radev.

On je dodao da ubrzana procedura ratifikacije sporazuma nije dozvolila da se rasvetle pitanja oko cene, rokova isporuke i odštete u slučaju kašnjenja.

Posle ovog veta Parlament mora ponovo da se izjašnjava o ugovoru. Predsednik ne može da se usprotivi ukoliko ugovor i drugi put prođe u Parlamentu.

Radev, bivši komandant vazduhoplovnih snaga izabran 2016. uz podršku socijalističke opozicije, nije krio da mu se više sviđa "gripen".

Kurir.rs/Beta Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track