Najnovije vesti

TRUDO KAO CRNAC I NA SNIMKU: Kanadski premijer često bojio lice u crno! Pronađena tri slučaja! (VIDEO)
Foto: AP

sramota

TRUDO KAO CRNAC I NA SNIMKU: Kanadski premijer često bojio lice u crno! Pronađena tri slučaja! (VIDEO)

Planeta

Kanadski premijer Džastin Trudo našao se usred novog skandala, pošto je jutros objavljena fotografija na kojoj se maskirao u Aladina i obojio lice u crno, a nešto kasnije je objavljeno da se još u najmanje dva navrata maskirao u crnca.

Trudo je, nakon što se izvinio zbog prvog otkrivenog slučaja „blekfejsa“ (termin za maskiranje belaca u osobe tamne ili crne boje kože), sam priznao da je to još jednom uradio.

 

​Radilo se, naime, o takmičenju talenata u srednjoj školi koju je tada pohađao, a na kojem je obojio lice u crno i stavio periku.

 

Fotografija je, po svemu sudeći, prvo završila na društvenim mrežama, a Trudo je tek potom priznao da se zaista maskirao u crnca. Na takmičenju je pevao rege pesmu „Day-O“, koju je popularisao afroamerički pevač i aktivista Hari Belafonte.

 

Kanadski portal Global njuz potom je objavio video-snimak i trećeg slučaja Trudoovog maskiranja u „blekfejs“. Radi se o video-snimku, koji je navodno snimljen devedesetih godina u srednjoj školi, a na njemu se Trudo krevelji u kameru, podižući ruke koje su mu, kao i lice, obojene u crno i nosi afroperiku na glavi.

​To znači da su u jedva 12 časova, od kada je Tajm objavio prvu fotografiju, otkrivena tri ovakva slučaja. U prvom slučaju, radilo se o zabavi održanoj 2001. godine na temu „1001 noć“ u srednjoj školi u Vankuveru, u kojoj je Trudo predavao kao nastavnik. Fotografija je završila u školskom godišnjaku, gde ju je Tajm i otkrio.

Iz opozicije već pljušte oštre optužbe na njegov račun. Lider Konzervativne stranke, koji je u predizbornim anketama gotovo izjednačen sa Trudoom, rekao je da je „to šminkanje delo otvorenog podsmeha i rasizma“ i da je Trudo „neko sa potpunim nedostatkom rasuđivanja i integriteta i neko ko nije spreman da upravlja ovom zemljom“.

 

Kanadu očekuju parlamentarni izbori za pet sedmica, a ovaj skandal bi itekako mogao naneti štetu Trudoovom progresivnom imidžu.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...