ULOVILI AJKULU OD 4 METRA, A ONDA SU NA NJENOJ GLAVI VIDELI STRAŠNE UGRIZE: Neman koja ju je napala je tek ogromna! (VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

opasnosti iz dubina

ULOVILI AJKULU OD 4 METRA, A ONDA SU NA NJENOJ GLAVI VIDELI STRAŠNE UGRIZE: Neman koja ju je napala je tek ogromna! (VIDEO)

Planeta
20:25h

Američki naučnici ulovili u okeanu su veliku belu ajkulu dugačke četiri metra i tešku više od pola tone, između Pensilvanije i Konektikata, a nazvali su je Vimi.

Ono što im je odmah privuklo pažnju su veliki tragovi ugriza koje ima na glavi.

Naučnike je to dovelo do zaključka da je Vimija morala napasti još veća ajkula, a smatraju da je povrede zadobio tokom borbe za ženku.

Naučnici organizacije OCEARCH se inače bave proučavanjem predatora koji se nalaze na samom vrhu prehrambenog lanca, poput velikih belih ajkula, ali istražuju i beleže podatke o drugim morskim životinjama.

"Velike bele ajkule žive u okrutnom svetu. Treba vam dokaz? Pogledajte samo glavu našeg Vimija", naveli su na Fejsbuku.

Jedan od ugriza prilično je svež, a Vimi je sada čipovan kako bi moglo da se prati njegovo kretanje okeanom.

Prema njihovim procenama, "napadač" na Vimija bila je druga velika bela ajkula duga nešto manje od 5 metara, što je još uvek osetno manje od najvećih primeraka ove vrste koje je zabeležila kamera.

"Gledajući povrede, očigledno je da je Vimiju nešto zgrabilo celu njegovu glavu. Bila je to vrlo velika životinja, znatno duža od 4 metra. Šta god da ga je zgrabilo, vrlo je impresivno", rekao je Kris Fišer.

Fišer je dodao da povredu možda i nije naneo drugi mužjak nego vrlo velika ženka sa kojom je pokušao da se pari.

Inače, najveća bela ajkula uhvaćena na kameri je već slavna ženka Dip Blu, koja je ove godine snimljena kako se gosti lešinom kita ulješure pored obale Havaja. Ova ženka duga je gotovo šest i po metara, stara je oko 50 godina, a iako se ne zna koliko je teška, pretpostavlja se da sigurno ima više od 1.200 kilograma.

Kurir.rs/Newsweek Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja