BOSANKA O ŽIVOTU U ITALIJI Situacija je kompleksna, svako od nas je zabrinut! Većina je disciplinovana i sledi preporuke
Foto: EPA/LUCA ZENNARO

ankona

BOSANKA O ŽIVOTU U ITALIJI Situacija je kompleksna, svako od nas je zabrinut! Većina je disciplinovana i sledi preporuke

Planeta -

Berina Šabanović već četiri godine živi u Ankoni gde je magistrirala, a sada je na drugoj godini doktorskih studija iz oblasti biomedicine na Politehničkom univerzitetu Marke. Ona je sada ispričala kako Italija prolazi kroz možda i najteži period u svojoj historiji.

"Situacija je, bez sumnje, kompleksna. Ne živimo trenutno lagodan period, i svako od nas je zabrinut. To se pogotovo odnosi na osoblje koje radi u bolnicama i u direktnom je kontaktu s pacijentima i ugroženim osobama. Mi ostali koji nismo u direktnom kontaktu s bolnicama i nalazimo se u kućnoj izolaciji zaista trabamo da se smatramo srećnicima", kaže ona.

"Sve što se od nas očekuje je disciplina u poštovanju mera, koje smatram, i nisu preteške u odnosu na rezultat koji mogu dati", ispričala je ona za Klix.ba.

"Većina jeste disciplinovana i sledi preporuke, a uvek i svugde će se naći neki izuzeci, nažalost. U mom gradu su se polako uvodile mere prevencije i zaštite od prvih znakova zaraze u Italiji, iako tada nije bilo slučajeva ni u Ankoni ni u regiji Marke. Primećivali su se ljudi koji su se kretali s maskama i rukavicama mnogo pre nego su registrovani prvi slučajevi u regionu. Restorani i kafići su već tada počeli da beleže manje poseta, dok nije došlo do konačnog zatvaranja, kada je cela Italija proglašena crvenom zonom", kaže Berina.

"U toku ovih 15 dana karantina izašla sam jednom do obližnjeg supermarketa po namirnice i moram priznati ostala sam pozitivno iznenađena disciplinom i radnika i kupaca", ističe ona.

"Naime, u market može ući maksimalno po 10 osoba, dok ostali čekaju napolju u redu sa razmakom od po (barem) jedan metar. Većina kupaca dolazi s maskom i rukavicama u kupovinu i iz domaćinstva u nabavku treba da ide samo jedna osoba, što sam i primetila da zaista jeste bio slučaj, tj. svako se kretao sam", navodi ona.

Kaže kako već 15 dana ne radi, kao i većina, i to je možda jedna od najvećih promena u svakodnevnom životu.

"Napomenula bih da, što se tiče namirnica, u supermarketima ne nedostaje ništa, dosta restorana vrši kućne dostave uz onlajn plaćanje, a dostave su moguće i za namirnice iz marketa te za potrepštine iz apoteka", dodaje ona.

"Dosta onlajn servisa nam je omogućeno besplatno u ovom periodu, pogotovo onih koji se odnose na smart working, kulturu i edukaciju. Danas, (25. marta) je četvrti dan kako broj slučajeva beleži lagani pad, i to nam daje nadu i motivaciju. Stav je generalno pozitivan i verujemo da ćemo sredinom aprila početi lagano da se vraćamo starim životnim navikama. Trenutne restrikcijske mere će biti na snazi do 3. aprila, ali veruje se da će taj datum biti malo prolongiran, između ostalog i zbog Uskrsa, tj. rizika povećanog kretanja u tom periodu", kaže nam Berina.

Dodaje da, prema trenutnim procenama naučnika i vlade, veruju da će pre početka ljeta pandemija koronavirusa biti stvar prošlosti.

"Naravno, povećan oprez će biti neophodan još nekoliko meseci, ali nemoguće je dati precizne datume. Vlada dosta ažurno radi na rešavanju krize i akcenat je od prvog dana stavljen na zdravlje građana, ali se dosta radi i na ekonomskom aspektu, što dodatno uliva nadu i smiruje građane. Komunikacija je jasna i transparentna s građanima od prvog dana, što je veoma važno. U svakom slučaju, prisutno je veliko poverenje građana u zdravstveni sistem, donesene mere i verujemo da ćemo brzo savladati ovaj teški period", kazala je Berina na kraju.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track