TRAMP OVO NIJE SMEO DA DOZVOLI! Upozoren je 10 puta na PRETNJE VIRUSA ali je to ignorisao! Svi detalji BEZ CENZURE
Foto: EPA / Doug Mills / POOL

amerika

TRAMP OVO NIJE SMEO DA DOZVOLI! Upozoren je 10 puta na PRETNJE VIRUSA ali je to ignorisao! Svi detalji BEZ CENZURE

Planeta -

U Americi mnogi danas kritikuju predsednika Donalda Trampa zbog toga jer pravovremeno nije odreagovao na širenje novog korona virusa.

Tramp i njegova administracija su barem 10 puta bili upozoreni na posledice epidemije. Ipak on i njegovi potčinjeni su se o to oglušili.

1. Ministar za zdravstvo Alek Azar 18. januara je Trampa u telefonskom pozivu prvi put upoznao sa pretnjom virusa, prenosi Njujork Tajms. Tramp je svoje prve javne komentare o virusu objavio 22. januara, rekavši da nije zabrinut za pandemiju i da "mi to imamo potpuno pod kontrolom".

2. Saradnici Bele kuće sastali su se 27. januara sa tada vršiocem dužnosti šefa štaba Mikom Mulvanejom kako bi pokušali da nateraju visoke zvaničnike da ozbiljnije shvate virusnu pretnju, prenosi Vašington Post. Džo Grogan, šef Saveta za unutrašnju politiku Bele kuće, upozorio je da bi to moglo koštati Trampa ponovnog izbora.

3. Ekonomski savetnik Piter Navaro 29. januara upozorio je Belu kuću u dopisu upućenom Savetu za nacionalnu bezbednost da bi COVID-19 mogao da odnese više od pola miliona američkih života i da nanese gotovo 6 biliona dolara ekonomske štete.

4. Azar je 30. januara upozorio Trampa u naknadnom pozivu da bi virus mogao postati pandemija i da Kinu treba da kritikuje zbog nedostatka transparentnosti, prenosi Tajms. Tramp je njegov predlog odbacio tvrdeći da paniči a odbo je i ideju da kritikuje Kinu.

5. Takođe 30. januara, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je zbog koronavirusa globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju. SZO je to učinio samo pet puta od kada je dobio tu moć 2005. godine.

6. Senatoru su 5. februara na brifingu pozvali administraciju da ozbiljnije shvati virus i pitali da li su potrebna dodatna sredstva. Administracija tada nije postavljala zahteve za hitnim finansiranjem.

7. Zdravstveni službenici su 14. februara u koordinaciji sa Savetom za nacionalnu bezbednost sastavili memorandum koji je preporučio ciljano korišćenje „karantinskih i izolacionih mera“, javio je Tajms. Zvaničnici su planirali da Trampu predstave memorandum kada se vratio iz Indije 25. februara, ali je sastanak otkazan.

8. Dana 21. februara, radna grupa za koronavirus Bele kuće izvršila je ismevanu vežbu pandemije. Grupa je zaključila da će SAD morati sprovesti agresivno socijalno distanciranje, čak i ako je to prouzrokovalo masovne poremećaje u ekonomiji i američkim životima, prenosi Tajms.

9. Navaro je 23. februara udvostručio svoja upozorenja u drugom dopisu, ovog puta upućenom predsedniku, navodeći da bi od virusa moglo umreti do 2 miliona Amerikanaca.

10. Direktorka Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti Nensi Mesoner 25. februara javno je upozorila na pretnju virusom i rekla "da se moramo pripremiti za značajne poremećaje u našem životu." Tramp je navodno nazvao Azara, bio je besan, i smatrao je da je ona ovim bespotrebno uplašila ljude i prouzrokovala pad akcija na berzi, preneo je Tajms.

Kurir.rs/Axios

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track